Fotball

Fjørtoft forundret over denne King-statistikken

Joshua King (25) har gått fra å være en spiss som sløser med sjansene til én av Premier Leagues mest effektive.

16 MÅL: Joshua King har virkelig markert seg i Premier League denne sesongen.
 • Fredrik Saltbones

– Det er det som forundrer meg mest. Det er ikke vanlig at en spiss plutselig begynner å score veldig mye. King har jo ikke vært en effektiv spiss tidligere, sier Jan Åge Fjørtoft til Aftenposten.

I denne sammenhengen er «forundret» positivt ment. Fjørtoft er positivt overrasket over King og sier at den norske spissens målstatistikk er «svært imponerende».

– King scoret sikkert masse mål da han var liten, men da han begynte å spille seniorfotball, var det nesten besynderlig hvor få mål han scoret. Noe har skjedd nå. King har knekt den koden også, sier Fjørtoft om Joshua King, som denne sesongen har scoret 16 mål i Premier League.

Den norske Bournemouth-spissen er nummer åtte på toppscorerlisten i den engelske toppdivisjonen før siste serierunde. Enda mer imponerende er det kanskje at han scoret 13 mål etter nyttår, noe kun Everton-stjernen Romelu Lukaku (14 mål) overgår.

Høyt oppe på effektivitetstoppen

Les også

Morgan ble hentet til spansk storklubb som 17-åring. Åtte år senere spiller han i norsk 8. divisjon

IMPONERT: Jan Åge Fjørtoft scoret i sin beste Premier League-sesong 12 mål for Swindon. Han er imponert over det Joshua King har levert denne sesongen.

I motsetning til mange av spillerne rundt ham på toppscorerlisten, spiller King for et lag som av mange var tippet langt ned på tabellen. Derfor kommer han til betydelig færre målsjanser enn for eksempel Harry Kane og Romelu Lukaku.

Det gjenspeiles også i statstikken. King har sendt avgårde 57 avslutninger denne sesongen. 16 av disse avslutningene har gått i mål, noe som gir ham en scoringsprosent på 28,07 prosent per skudd.

Denne statistikken viser at King for øyeblikket er en av Premier Leagues mest effektive målscorer.

Stjerner som Diego Costa (25,97 %), Zlatan Ibrahimovic (20,48 %) og Sergio Agüero (19,56 %) er ikke i nærheten av å matche Joshua King.

Se hele oversikten her:

Les også

Eggen kalte Kings valg «meningsløst». Nå herjer nordmannen i Premier League.

Joshua King ble matchvinner i 2–1-seieren mot Burnley i det som var Bournemouths siste hjemmekamp denne sesongen. Seieren ble feiret ute på banen med sønnen Noah (1).

At King spiller for Bournemouth, en klubb som av de fleste var tippet langt nede på tabellen, gjør målfangsten ekstra imponerende, mener «Fjøra».

– Spiller du for en større klubb, kommer du til flere sjanser, men det er mulig å score overalt. Det har Joshua nå vist. Og det er fantastisk for fotballen at det er mulig, sier Fjørtoft, som selv scoret 12 mål i løpet av en halv sesong for Swindon i Premier League.

Den knallsterke vårsesongen har ifølge engelske medier gjort Joshua King attraktiv på overgangsmarkedet. Tottenham skal være blant de interesserte klubbene.

King kan ikke garantere at han blir

– Josh har vært fantastisk. Alle lag trenger en toppscorer, en som leder an. Jeg tror ikke vi vil miste ham til en annen klubb i sommer. Vi elsker å jobbe med ham, og forhåpentligvis gjør han det samme. Vi er nødt til å beholde de beste spillerne våre, og vi kommer til å gjøre alt i vår makt for å gjøre det, sa Bournemouth-manager Eddie Howe etter 2–1-seieren mot Burnley.

Til NRK sier Joshua King dette da han får spørsmål om han «kan garantere at han spiller i Bournemouth neste sesong».

– Man kan aldri garantere noe. Hva hvis klubben får et bud og vil selge meg? Man kan ikke garantere noe. Men jeg trives veldig godt i klubben. Familien trives her. Jeg har det veldig godt med treneren. Jeg har ingen planer om å dra noen steder. Jeg har lært mye her, men man kan aldri garantere noe.

Les også

 1. Joshua King: – For tidlig å sammenligne meg med Lukaku og Kane

 2. Premier League-manager forsøker å stoppe ryktene om Joshua King

Premier League

SVUTMP
1Manchester City22182254134156
2Liverpool21136255183745
3Chelsea23128346182844
4West Ham United22114741301137
5Tottenham Hotspur1911352622436
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Joshua King
 2. Premier League
 3. Romelu Lukaku
 4. Jan Åge Fjørtoft
 5. Zlatan Ibrahimovic