Fotball

Dette er Moldes mulighet

<p><strong>KOMMENTAR:</strong> — Basel er et godt fotballag, men de var bedre i fjor. MFK er langt fra sjanseløse mot sveitserne, skriver Vegard Flemmen Vaagbø.</p>

erbi_baseltrener3
  • Vegard Flemmen Vaagbø

MOLDE-BASEL ONSDAG KLOKKEN 19.00:

De ble fjorårets store sensasjon i Champions League da de slo ut giganten Manchester United. Og de har levert flere gode resultater i Europa de siste sesongene. Men sjøl om Basel er klubblokomotivet i sveitsernes fotballrevolusjon, er de ingen umulig oppgave for MFK. Som alle andre lag har også sveitserne sine svakheter.

Men for å ta de sterke sidene først, er laget svært ballsikkert. Statistikk fra fjorårets Champions League viser at Basel i snitt hadde 50 prosent ballbesittelse i sine kamper, mer enn for eksempel Milan, Inter, Borussia Dortmund og Napoli.

  • Følg kampen i vårt Live-senter!

Basel var aldri under 77 prosent i pasningssikkerhet i noen av sine kamper. MFK er til sammenlikning under 77 i halvparten av årets seriekamper.

De har en fryktet angrepsduo i Marco Streller og Alex Frei. Frei scora 24 seriemål i fjor og Streller 13 – flere enn noen andre spillere i sveitsisk serie.

De har en ung og sulten trener i Heiko Vogel (36) som gikk trenergradene i Bayern München før han ble Thorsten Finks assistent både i Ingolstadt og Basel.

De er ressurssterke og har en solid økonomisk ryggrad etter å solgt for 150 millioner kroner i sommerens overgangsvindu

De har flere av landets mest spennende unggutter i stallen. Fabian Frei (23) og Darko Jevtic (19), for eksempel, har begge landskamper på aldersbestemt nivå for Sveits.

Og Basel har en spillestil som sitter i ryggmargen og som gir spillerne trygghet og selvtillit. Spillerne er ballsikre, blir sjelden stresset og har troen på at de kan komme seg ut av de aller fleste situasjoner med ballen.

Men sjøl om plussfaktorene er mange hos sveitserne, er det også svakheter som MFK kan utnytte.

Da Basel slo ut Manchester United i fjor vinter ga de mye plass til Ryan Giggs – som fra en djup midtbaneposisjon kunne styre spillet uten å få nevneverdig press på seg. Det samme var tilfellet i Tyskland med Toni Kroos da Bayern knuste Basel 7–0 i 16-delsfinalen.

Det kan gi Magnus Wolff Eikrem gode arbeidsbetingelser. Hans evne til å vri spillet og tvinge motspillere ut av posisjon, eller slå raske pasninger gjennom ledd, er én nøkkel.

Basel er veldig glade i å roe ned spillet. Sjøl de gangene de har gode kontringsmuligheter, velger Basel ofte å beholde ballen i laget.

Raske overganger virker å være en del av spillet de behersker dårligst.

Sveitserne spiller nesten utelukkende i 4-4-2-formasjon der de to sentrale midtbanespillerne gjerne ligger djupt, men offensive kantspillere gjør at de er sårbare på vingene.

Greier MFK å sette fart og få presisjon i overgangsspillet – og Martin Linnes og/eller Knut Olav Rindarøy får lov til og tør å bli med framover – kan de blåhvite utnytte denne svakheten.

MFK må være tålmodige. I den hjemlige serien styrer MFK som oftest kampene gjennom sitt pasningsspill, men i Basel møter de et lag som etter alle solemerker er enda mer pasningssikre.

Blir MFK utålmodige, og lar seg lokke til å bli dratt av når Basel-spillerne setter opp sine «trekanter», er sveitserne dyktige til å utnytte rommene som åpnes. MFK må kanskje tenke mer «klassisk norsk» i sin tilnærming til kveldens kamp.

Basel har solgt to av sine aller beste spillere i sommer – og mangler i tillegg fire andre. Xherdan Shaqiri er solgt til Bayern München og Granit Xhaka til Borussia Mönchengladbach, mens Fabian Frei, Fabian Schaer og Mohamed Salah er i OL. Philipp Degen er heller ikke med.

Basel er tidlig i sesongen og sliter på sentral midtbane. Trener Vogel har ennå ikke funnet den sentrale duoen som fungerer best. Gilles Yapi, Cabral og Marcelo Diaz er alle erfarne spillere, men tross ulike konstellasjoner har det vært rusk i maskineriet. 2-2-kampen mot Grashoppers i helga ga få svar.

«Vi må tenke oss om etter dette. Bortsett fra Luzern-kampen har vi ikke spilt bra så langt i år», sa Yapi.

Og der ligger MFKs mulighet. Basel er et godt fotballag, men de er langt fra uslåelige.

Les mer om

  1. Champions League