Fotball

- Har vært ung og urutinert

<p><strong>OSLO:</strong> John Arne Riises skylder kreditorene 12 millioner kroner, men regner med å være gjeldfri om halvannet år.</p>

16x90001132081 Fred C. Gjestad

 • Robert Veiåker Johansen
 • Erli Berg Daneshmand

WEB-TV:

 • Riises pressekonferanse.

Onsdag ble det klart at Riise hadde kommet til nedbetalingsavtale med DnB NOR angående sitt misligholdte lån på åtte millioner kroner. Dermed unngikk partene rettssak, nær sagt i siste minutt.

— Jeg har vært ung, urutinert og ikke fulgt med. Jeg har stolt på en person jeg ikke burde stolt på , fortalte den ferske Roma-proffen på en pressekonferanse torsdag formiddag, og siktet til sin tidligere rådgiver Einar Baardsen.

— John Arne er blitt systematisk plyndret av sin tidligere rådgiver, mener kreditorkontakten og Bank2-sjefen Jon H. Nordbrekken, som siden 2007 har hjulpet Riise i forhandlingene med diverse fordringshavere.

Riises Liverpool-eventyr og sportslige suksess har paradoksalt nok ført ham ut i økonomisk uføre. En årslønn på over 20 millioner kroner til tross, sunnmøringens gjeld ble bare større og større. I fjor høst skyldte Riise 24 millioner kroner. Da hadde han allerede nedbetalt store beløp.

I dag har han en samlet gjeld på 12 millioner til norske kreditorer. Riise tjener trolig fire millioner kroner fra et hussalg i Liverpool. Disse pengene går direkte til betjening av lånet. Hele gjelden skal etter planen nedbetales i løpet av halvannet år, forteller Nordbrekken.

Riises gjeld stammer i hovedsak fra kausjonsansvar for mange av Einar Baardsens mislykkede investeringer. Den som satt igjen med regningen var han selv.

- Friskmeldt

Italia-proffen mener at situasjonen nå er under kontroll.

- Når forstod du at noe var feil?

— Jeg følte selv at jeg ikke hadde gjort noe galt. Men da jeg hele tiden ble bedt om å skrive under på papirer, gjorde jeg min egen research og ga ham til slutt sparken, sier Riise til Aftenposten.no.

Nordbrekken er sjokkert over det økonomiske kaoset han fikk i fanget.

- Jeg har sett mye rart til gjeldsproblematikk, men ikke sett maken til dette her. Han er blitt lurt til å kausjonere for låneopptakene. Det er trist at en rådgiver kan misbruke sin tillit. Pengene er borte. Men nå er John Arne økonomisk friskmeldt, han har fått orden på ting, sier Nordbrekken.

Riise tar også selvkritikk for den vanskelige situasjonen som har oppstått.

— Jeg har lært en stor lekse. Tilliten er høy til en person som har hjulpet deg over tid, men jeg kunne sagt nei mer. Nå er det i hvert fall ingen som leser dokumenter nøyere enn meg.

Vil ikke møte Baardsen

Riises tidligere agent og rådgiver Einar Baardsen reagerer med avsky på uttalelsene fra Riises team og mener grensen er nådd i den lange og skitne ordkrigen.

– Det er de samme grove, usanne påstandene som gjentas for n'te gang. Men nå er grensen nådd. I samråd med mine advokater vil jeg vurdere om det snart er på tide å gå ut med det vi sitter på av reell dokumentasjon, sier Baardsen til NTB.

Advokaten hans, Geir Jøsendal, sier til Aftenposten.no at han vil fraråde Baardsen å gjøre dette.

— Denne saken har vart i omtrent et halvannet år, og dette er bare gamle anklager som sirkuleres om og om igjen, denne gangen fra Jon H. Nordbrekken. Pengene er borte, og det er uinteressant hvem det er sin skyld, sier han til Aftenposten.no.

Jøsendal håper at partene kan møtes og bli enige.

— Jeg vil helst ikke se ham, sa Riise på pressekonferansen.

Påvirket av presset

I løpet av sin karriere i Monaco og Liverpool har Riise trolig tjent over 100 millioner kroner. Likevel er totalen negativ.

— Det er ikke så mye penger igjen. Forhåpentligvis spiller jeg fotball i syv-åtte år til. Målet nå er å få pengene til å bli på konto istedenfor at de går ut. Forbruket mitt er ikke så stort nå, forsikrer Riise, som nylig signerte en avtale med Roma verdt 22 millioner kroner i året.

At han slapp å bli stevnet av DNB Nor, var en økonomisk triumf for 27-åringen.

- Jeg tok en high-five fordi jeg var så happy. Nå har jeg kontroll, alt vil gå sin gang, sier en lettet Riise.

På spørsmål om de utenomsportslige problemene påvirket prestasjonene på banen, svarte Riise slik:

Jeg er helt enig at forrige sesong ikke var min beste. Det er ofte sånn at man får en knekk når man opplever presset fra media. I år har det vært mye, men også det letteste året økonomisk. Av syv sesonger, har kanskje bare halvannen vært svak.

Samtidig benyttet han anledningen til å fyre løs mot pressen. Han reagerte spesielt på et oppslag i Finansavisen lørdag, som hevdet at Riise hadde 40 millioner kroner i gjeld.

- Der og da ble jeg så forbanna at jeg vurderte å ta affære. Dere må legge all fakta på bordet, tordnet venstrebacken.

— Hadde jeg møtt journalisten en-til-en, hadde det sett mørkt ut, forsatte Riise, men understreket senere til at det ikke var snakk om et fysisk angrep.

 1. Les også

  Til skrekk og advarsel

 2. Les også

  Riise slipper å møte i retten

Les mer om

 1. Internasjonal fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Til skrekk og advarsel

 2. FOTBALL

  Riise skylder 40 millioner

 3. FOTBALL

  Brukte Riise-millioner på seg selv

 4. FOTBALL

  - Taksten på huset er større enn gjelden

 5. FOTBALL

  Påstand om tre og et halvt års fengsel

 6. FOTBALL

  - Bryr meg egentlig ikke om dommen