Fotball

Slik tror vi nye Norge starter under Høgmo

Landslagssjefens største uttaksdilemma har vært den sentrale midtbanen.

- Jeg er i mitt livs form også, så jeg håper selvfølgelig å få sjansen. Og da må man gripe den, sier Johansen til Aftenposten.no.
 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

MARIBOR (Aftenposten.no): Fredag kveld debuterer A-landslagssjef Per-Mathias Høgmo mot Slovenia.

Under pressetreffet torsdag kveld, rett før den siste treningen før kveldens kamp, kunne Høgmo fortelle at han hadde laget nesten klart.

 • LIVE kl. 20.45: Slovenia — Norge

Den sentrale midtbanen har gitt mest hodebry.

— Det har vært spennende å reflektere over balansen sentralt på midtbanen med hensyn til balansen offensivt og defensivt. Det er spillere som kan gi oss forskjellige ting, sier Høgmo.

Tettey usikker

Under formasjonstreningen mandag ble Stefan Johansen og Alexander Tettey drillet som de to sentrale midtbanespillerne i det Høgmo offensivt mener vil se ut som en 2-4-2-2-formajson. Disse ble drillet sammen også onsdag. Tirsdag var imidlertid Magnus Wolff Eikrem inne ved siden av Johansen.

Tettey sto over torsdagens trening etter å ha fått en reaksjon i kneet av treningen onsdag, og ble da regnet som usikker for kveldens kamp.

Der Egil «Drillo» Olsen spilte med tre sentrale midtbanespillere, vil Høgmo spille med to. I tillegg skal kantene trekke innover i banen offensivt.

Spørsmålet blir da hva slags type midtbanespillere Høgmo vil ha sentralt på midtbanen. Tettey har andre kvaliteter enn Eikrem og Johansen, som begge er dyktige ballspillere.

Mulig Norge-lag: Rune A. Jarstein – Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Brede Hangeland, Tom Høgli – Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen, Magnus Wolff Eikrem, Tarik Elyounoussi – Mohammed Abdellaoue, Daniel Braaten.

Eikrem mener at Høgmos spillestil passer ham bedre enn hvordan Norge spilte under Drillo.

— Det er mange gode spillere der, men jeg håper at jeg får lov til å spille. Og det tror jeg at jeg får. Det passer nok bedre at vi skal spille mer ball, sier Eikrem til aftenposten.no.

Eikrem var den store spilleren i eliteserien i 2012, og har nå suksess i nederlandsk fotball. Denne sesongens store spiller i eliteserien har vært Strømsgodsets Johansen, som kan bli neste spiller som tar steget ut til en større liga.

Duoen spilte sammen på midtbanen under U21-EM i Israel i sommer, og kjenner hverandres styrker godt.

— Stefan har vært fantastisk i to og et halvt år nå, og er Tippeligaens beste i år igjen. Han tar steg hele veien, var veldig god for oss i EM og har bare fortsatt. Han er en meget god fotballspiller, sier Eikrem.

- I mitt livs form

Også Johansen er full av lovord om Eikrem.

— Han er en spiller som spiller den type fotball jeg har sansen for. Han er ballsikker og kreativ, og det er ikke uten grunn at han har lykkes i Nederland. Så har vi Alex, som har prestert i Premier League.

— Det er klart det er konkurrenter det er vanskelig å danke ut. Samtidig er jeg i mitt livs form også, så jeg håper selvfølgelig å få sjansen. Og da må man gripe den, sier Johansen til Aftenposten.no.

Også Joshua King og Tore Reginiussen tok det rolig under torsdagens trening, og er usikre til Slovenia-kampen.

Det kan bety Vegard Forren eller Johan Lædre Bjørdal som Brede Hangelands midtstoppermakker. På topp ligger det an til Mohammed Abdellaoue og Daniel Braaten fremfor Ola Kamara.

Da Høgmo fikk spørsmål om hva Norge får med et slikt spisspar, svarte han:

— Da får vi et strålende spisspar som er i stand til å utnytte mulighetene. De kan utfylle hverandre med tanke på å møte/gå i bakrom. De er sterke defensivt begge to, og blir et spennende spisspar om de starter.

På treningen onsdag ble Kenneth Høie drillet fremfor Rune Almenning Jarstein, men et keeperskifte i kveld vil overraske.

Slovenia i fremgang

Norge møter et Slovenia-lag som ved seier fredag vil lukte på play off-plass.

Etter at Srecko Katanec kom inn som trener er det blitt skikk på laget, og de har tre strake seiere. Kampen på Ullevaal tidligere i kvaliken endte 2-1 til Norge etter John Arne Riises straffemål på overtid.

— De har strammet opp etter trenerskiftet. Det er den største forskjellen fra laget vi møtte innledningsvis, sier Høgmo.

Som ser frem til fortsettelsen.

— Grepene vi har gjort nå med tanke på spillestil og å utnytte gruppen best mulig er bakgrunnsmaterialet for å skape resultater. Det handler om tydelighet i måten vi fremstår på, det jobber vi med på og mellom trening, sier Høgmo.

Les også

 1. Høgmos utrolige statistikk gir Norge håp

 2. Norge-troppen har 402 kamper - men kun 39 mål

 3. - Ingen klippekort på landslaget

 4. Norsk U21-kollaps mot Aserbajdsjan

 5. Landslagsspiller vokste opp med fire foreldre

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Slovenia