«En perfekt måte å be kritikerne holde kjeft»

OM FOTBALL: Det franske laget ble anklaget for å være feige og kjedelige. De svarte med å bli best i verden.

Himmelen åpnet alle sluser da det franske laget fikk VM-trofeet som viser at de er verdens beste lag.
  • Odd Inge Aas

Frankrike-Kroatia 4–2

LUZJNIKI STADION, MOSKVA: Om værgudene ville gjøre den kroatiske smerten ekstra ille, eller om det bare var en måte å hylle de franske verdensmesterne vet vi ikke. Himmelen åpnet iallfall alle sluser da gladiatorene gikk opp på det gullfargede podiet midt på banen.

Fra sin posisjon under en paraply hengte Vladimir Putin siersmerket om halsen på både tapere og seiersherrer. Emmanuel Macron tok seg god tid til å klemme hver eneste en av den franske republikks nye superhelter.

Enorm jubel etter at Paul Pogba har sendt Frankrike opp i 3–1-ledelse over Kroatia i VM-finalen.

Kritisert og utskjelt

Vi visste egentlig at dette kom til å skje da Paul Pogba lå på gresset med 20 lagkamerater over seg var. Riktignok var det en halvtime igjen av finalen, men tanken på at Frankrike skulle gi fra seg VM-trofeet var utenkelig.

Det tok ikke mange minuttene før innbytterne stormet inn på banen igjen, denne gang til en ny målscorer. Kylian Mbappé gjorde det kun Pele har gjort før ham, han scoret i VM-finalen som tenåring. Da var det 4–1. I en VM-finale.

Det franske laget ble tidlig kritisert av sine egne og forståsegpåere fra alle land for å være for kjedelige og forsiktige.

Fire mål i verdens viktigste kamp er iallfall alt annet enn kjedelig. Det er bare utrolig imponerende, og en perfekt måte å be kritikerne holde kjeft. Les Bleus får en stjerne nummer to på drakten, den kan de bære med stor verdighet og stolthet.

Der den ene storfavoritten etter den andre sviktet underveis, har Didier Deschamps lag vært bunnsolid og hatt den evnen mange mestere har: De er bare blitt bedre og bedre jo nærmere finalen de kommer.

Akkompagnert av russisk lyn og torden skapte de et fotballfyrverkeri i finalen.

Ingen tvil om at Frankrikes president, Emmanuel Macron likte det han fikk se i VM-finalen på Luzjniki stadion i Moskva.
Bare verdensmestere og statsledere har lov til å ta på VM-pokalen. Vladimir Putin benyttet seg av anledningen før han skule dele ut medaljene.
Trener Zlatko Dalic får en trøsteklem av Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic.

Krigernes mentalitet

Et lag kan spille syv kamper i et VM, men det er noe annet med den siste. VM-finalen er annerledes enn alle andre kamper.

Det er akkurat som om nasjonalsangen synges med litt ekstra innlevelse før en finale. Det betyr noe mer.

Til våpen, borgere, sang franskmennene. Marsjer! Marsjer! Måtte urent blod vanne våre plogfurer! Kroatene svarte med Vårt vakre hjemland, så fryktløst og vakker. Våre forfedres stolthet.

Et banner fløt over supporterne med det røde og hvite sjakkmønsteret med budskapet Ett hjerte, en styrke. Mitt land Kroatia.

De har slåss og de har kriget seg hele veien til Moskva. De representerer bare litt over 4 millioner mennesker. Du så det da de utlignet til 1–1. Luka Modric slo et frispark mot bakre stolpe, tre kroater fightet ballen videre før den til slutt havnet hos Ivan Perisic.

Han banket inn 1–1.

– Mentaliteten vår er formet av krigen og mye annet dritt, sa Dejan Lovren etter semifinalen. Kunne oppvekstens mange vonde opplevelser kanaliseres ut i nok en enorm fotballkamp? Nei, ikke denne gang.

De franske spillerne jubler etter å ha scoret i VM-finalen mot Kroatia.

Første VAR-finale

Nå hadde de også teknologien imot seg. Den store nyvinningen før mesterskapet var videodommerne som følger kampen og holder kontakt med sin kollega ute på banen.

For første gang skulle de også sette sitt preg på en VM-finale.

VAR har i stor grad vært en berikelse, men denne gang viste den iallfall at den ikke kommer til å sette en stopper for diskusjonene om dommeravgjørelser er riktige eller ikke.

Det så åpenbart ut som at Antoine Griezmann ikke skulle hatt frispark før 1-0-målet. Om han ikke filmet, så skled han iallfall bare. Da han svingte det inn foran mål var Mario Mandzukic uheldig og stusset ballen i eget mål.

Fotballen har en egen evnen til å ta deg fra den høyeste fjelltopp til den dypeste dalbunn. Juventus-angriperen ble den store helten da han avgjorde semifinalen mot England, nå ga han landet sitt et vanskelig utgangspunkt.

Paul Pogba spilte en stor finale og satte inn det franske 3–1-målet. Da blir du naturligvis glad.

Straffe eller ikke straffe?

Videodommerne kan ikke gi kamplederen beskjed om at han har gjort feil på et frispark, men kan om det skulle vært straffespark. Den muligheten benyttet de seg av etter 36 minutter.

Néstor Pitana pekte først på femmetersmerket etter et fransk hjørnespark. Han trodde Blaise Matuidi hadde stusset ballen over dødlinjen.

Reprisene viste at ballen traff hånden til Perisic. Pitana viste firkanttegnet om at han ville se situasjonen selv på TV. Der fikk han se at kroaten hadde hånden litt ute til siden, men Matuidi sto rett foran ham.

Odd Inge Aas dekker VM i Russland for Aftenposten.

Dette mesterskapet har iallfall ikke gitt oss en klarere oppfatning av når det skal dømmes hands eller ikke. Mange vil hevde at Perisic hadde hånden i den mest naturlige posisjonen. Hvis kravet er at det skal være et element av «viljehands» for å dømme, så var det iallfall ikke oppfylt i den situasjonen.

Straffe ble det uansett, det satte Griezmann sikkert i mål.

Til Wembley om to år

Da Pogba skapte en klynge av jublende franskmenn ved hjørneflagget etter en time, var det etter at han selv hadde startet angrepet med en utsøkt pasning fra midtbanen.

Paul Pogba har akkurat gitt Frankrike 3–1-ledelse i VM-finalen mot Kroatia.

Da Griezmann ti sekunder senere la ballen til rette for United-stjernen, traff han godt nok på sitt andre forsøk. Det var også litt naturlig at det var Mbappe som satte inn det fjerde franske, 19-åringen har vært turneringens store spiller og vært eksepsjonelt god hele tiden.

Keeper Hugo Lloris surret det til og ga Mandzukic et trøstemål, men gullet var de aldri i nærheten av å gi fra seg.

Frankrikes seier var den første siden VM på hjemmebane i 1998. To år senere svarte de med EM-gull. Det er ingen som blir overrasket om de gjentar den dobbelttriumfen på Wembley om to år.