Strømsgodset snudde til seier

Fjorårets seriemester Strømsgodset reiste seg mesterlig etter pause, og sikret seg alle poengene i serieåpningen. 

  • Ulf Hauan

STRØMSGODSET-START 4-2

Etter en vaklende start på seriepremieren mot Start, var det likevel hjemmepublikummet som kunne slippe jubelen løs. To mål av en sprudlende Gustav Vikheim, et krigemål av Francisco Junior og et fra innbytter Thomas Sørum ga seier og full pott på Marienlyst.

Strømsgodset-trener Ronny Deila gjorde formasjonsendringer og bytter som snudde opp ned på kampbildet etter hvilen, og Start greide aldri å true fjorårets seriemester som viste at de blir vanskelig å håndtere på eget gress, også denne sesongen.

Pangåpning for Start

Start åpnet best i vårsola på Marienlyst, og hadde noe overraskende mer ball enn vertene i åpningsminuttene. Lynraske Ernest Asante var livlig, og truet hele tiden rommet bak forsvarsfireren til vertene som virket meget rusten.

Allerede etter ti minutter fikk gjestene uttelling etter horribelt forsvarsspill av Strømsgodset og keeper Adam Larsen Kwarasey. Sistnevnte kom rusende ut på en tilsynelatende ufarlig bakromspasning, og skapte hodebry for Strømsgodset-forsvarerne som ikke greide å bestemme seg om hvem som skulle ta ballen. Ingen tok ansvar, og ballen trillet til en jagende Ernest Asante, som enkelt løp ballen inn i det tomme målet. 0-1!

Noen minutter senere trodde de fleste gjestene hadde doblet ledelsen, da et frispark ble headet kontant i nota bak Larsen Kwarasey, men dommeren annullerte for offside.

Etterhvert svinget det virkelig på Marienlyst, og det skulle ikke ta lang tid før fjorårets seriemester skapte balanse i regnskapet. Jarl Andre Storbæk svingte ballen inn i feltet mot høyreiste Peter Kovacs. Ballen traff aldri ungareren men falt beleilig ned foran unge Gustav Vikheim, som ikke lot seg be to ganger og prikket inn utligningen. 1-1!

Asante-dobbel

Strømsgodset kjempet seg mer inn i kampen etter utligningen, men slet tidvis med å etablere det pasningsspillet som gjorde de til seriemester i 2013. Start på sin side, var mer aggressive enn vertene og mange balltap på midten hos vertene resulterte i farlige overganger.

27 minutter ut i kampen vartet Mons Ivar Mjeldes menn opp med en nydelig kontring. Espen Hoff rundlurte Lars Christopher Vilsvik på kanten og fant Ernest Asante helt alene inne i feltet. Asante kunne enkelt trille inn sitt andre mål for dagen, og sendte Start i ledelsen for 2.gang. 1-2!

En vaklende start av Strømsgodset til tross, hjemmelaget greide igjen å etablere et visst press etter å ha havnet bakpå. Og effektive drammensere lot det ikke gå lenge før det stod 2-2 i målprotokollen. Lars Christopher Vilsvik sendte i vei en corner som etter mye fram og tilbake til slutt endte hos Francisco Junior. Portugiseren kastet seg inn foran Start-forsvarerne og satte inn utligningen til ellevill jubel hos Strømsgodset-fansen. 2-2 i en forrykende 1.omgang i Drammen.

SEIER I SESONGÅPNINGEN: Francisco Junior (i midten) blir omfavnet etter sitt mål mot Start.

Like før hvilen hadde Strømsgodset en ball i mål, men nok en gang annullerte dommer Svein Oddvar Moen en scoring. Denne gang var det Start som kunne puste lettet ut. En meget omdiskutert situasjon der det kunne se ut som to av gjestenes forsvarere kolliderte med hverandre, resulterte i frispark til gjestene og dermed var lagene like langt halvveis.

Nyttige grep i pausen

Strømsgodset-trener Ronny Deila var tydeligvis ikke fornøyd med sine disipler før hvilen og reagerte med å gjøre to bytter i pausen. Deila gjorde også formasjonsendringer som endret kampbildet totalt. Martin Rønning Ovenstad erstattet Francisco Junior og Patrick Olsen måtte vike for spydspiss Thomas Sørum.

Sistnevnte brukte ikke lang tid på å markere seg for hjemmepublikummet. 2. omgang var bare sekunder gammel da Sørum sendte Deilas menn i ledelsen for første gang i kampen. Et fint gjennomspill fra Peter Kovacs endte hos innbytteren som chippet ballen elegant over Håkon Oppdal i Start-målet. 3-2 til Strømsgodset!

Den tidlige scoringen virket å demoralisere gjestene fra Kristiansand, som slet med å få grep om kampen i minuttene etter hvilen. Hjemmelaget kontrollerte greit i åpningskvarteret, uten at Mons Ivar Mjeldes menn skapte en eneste farlighet framover i banen, i stor kontrast til den første omgangen.

Godset-kontroll

Strømsgodset fortsatte å male på utover i kampen, med angrepsspill som minnet mer og mer om 2013-utgaven. Thomas Sørum var nære på ved et par anledninger, og utgjorde en konstant trussel på topp for vertene.

Starts første ordentlige sjanse i 2.omgang kom etter 63.minutter da Zlatko Tripic skrudde en skudd som gikk via en Strømsgodset-forsvarer og like til siden for mål.

Men nå handlet det meste om hjemmelaget og innbytter Thomas Sørum, som storspilte på topp for vertene. 69.minutter ut i kampen, startet innbytteren en kontring og fant Gustav Vikheim med en perfekt vektet pasning. Sistnevnte gjorde ingen feil alene med Håkon Oppdal og satte inn sitt andre for dagen og 4-2! Utsøkt kontringsfotball av Strømsgodset, som virkelig ristet av seg premierenervene utover i kampen.

Resignerte gjester

Start virket resignerte, og Strømsgodset-dominansen fortsatte utover i omgangen. Strømsgodset hadde tilsynelatende full kontroll på begivenhetene ute på Marienlyst og virket aldri nevneverdig truet.

Et par ufarlige cornere var alt Start klarte å stelle i stand foran Strømsgodset-målet.

I andre enden av banen var det nære på ved flere anledninger. Innbytter Martin Rønning Ovenstad forsøkte seg med et skudd som tvang Oppdal ut i full strekk. Det samme gjorde innbytter Flamur Kastrati på tampen, men det endte med 4-2 på Marienlyst.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk