Fotball

Fotballpresident Hallén saksøker for 240.000 kroner etter korrupssjonsanklage

– Vi kan ikke leve med denne typen påstander.

Her er fotballpresident Yngve Hallén og FIFA-president Sepp Blatter (t.v.) før EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Bulgaria på Ullevaal stadion.
  • Martin K. Andersen

Det er Yngve Halléns advokat Jon Wessel-Aas som bekrefter søksmålet overfor Dagbladet.

— Søksmålet reises for å markere at det ikke skal være ansvarsfritt å publisere slike alvorlige påstander på en ubegrunnet og skjødesløs måte, bare for å skaffe seg omtale av en bok i markedsføringsøyemed. Det er også en måte for Hallén å få slått fast offisielt at påstandene er feilaktige, noe han i sin posisjon har behov for å få fastslått også overfor omverdenen internasjonalt, når påstandene i boken spres i miljøet, uten hans imøtegåelse, skriver Wessel-Aas i en e-post til avisen.

Les også

Fotballpresidenten vil saksøke Kagge for korrupsjonsanklager

Knut Høibraaten kommer med alvorlige beskyldninger i boken "Fotballagenten".

President i Norges fotballforbund (NFF) saksøker Kagge forlag, redaktør Tuva Ørbeck Sørheim og forfatter Knut Høibraaten for henholdsvis 200.000, 20.000 og 20.000 kroner.

NFF: Kan ikke leve med dette

Yngve Hallén ble anklaget for å være korrupt i den nye boken «Fotballagenten» — skrevet av tidligere agent Knut Høibraaten.

I forbindelse med Piotr Leciejewskis overgang fra polske Korona Kielce til Sogndal i 2008, skal Yngve Hallén og Trond Fylling ha mottatt 5000 euro hver for at overgangen skulle gå i orden, ifølge boken.

I boken vises det til en e-postutveksling og en telefonsamtale mellom den polske fotballagenten Marcin Hakman og forfatter og daværende fotballagent Knut Høibraaten. Hakman håndterte overgangen fra den polske siden. Høibraaten hadde ikke noe med overgangen å gjøre, men fikk ifølge boken vite om den påståtte korrupsjonen, da han på telefon skal ha blitt spurt om råd av Hakman som lurte på hvor mye det var vanlig å gi under bordet i forbindelse med overganger i Norge.

I dag sier Fotballforbundet at de har involvert Norges Idrettsforbund i saken.

— Hverken fotballpresidenten eller NFF som organisasjon kan leve med at slike påstander blir hengende i luften. NFF har anmodet NIF om å undersøke saken nærmere. Videre spørsmål i denne saken må derfor rettes til NIF, sier konstituert kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Yngve Haavik, til Dagbladet.

Overfor adressa.no uttrykker Høibraaten at han tar søksmålet med stor ro.

— Jeg registrerer at Yngve Hallén ønsker penger, men sover godt om natten, sier den tidligere agenten.

- Føler du deg trygg på at du har en god sak?

— Jeg står inne for alt som står skrevet i «Fotballagenten».

- Viser din bok og Josimar-artikkelen som omhandler Jim Solbakken at det er mye som skjer i Fotball-Norge som ikke tåler dagens lys?

— Det har i det minste skapt en viktig debatt og det er viktig at flere interesserer seg for hva som skjer utenfor banen. Jeg setter pris på at Norges Idrettsforbund tar boken alvorlig og har startet en upartisk granskning av denne saken.

- Viktig tema å belyse

Hallén varslet allerede i starten av august at ønsket å ta et rettslig oppgjør. Da svarte Kagge forlag følgende til Bergens Tidende:

«Norge er et fritt land, og det er opp til enhver hvem han vil saksøke. Forlaget har selvfølgelig vurdert bokens juridiske sider, og vurderingen er også foretatt sammen med advokat John Christian Elden. Vi mener bestemt at Yngve Hallen ikke vil vinne frem gjennom vårt rettssystem. Boken er Knut Høibraatens historie om sitt profesjonelle liv som fotballagent i seks år. Forfatteren gjengir i boken en e-post fra sin kollega som blant annet referer til svarte penger i Sogndal, men Høibraaten understreker også at han ikke vet hvem som har mottatt pengene. Vi i forlaget har lest denne e-posten nøye, samt annen korrespondanse mellom Høibraaten og avsenderen. Vi mener den gjengitte eposten verken underbygger mer eller mindre enn det som står i den. I tilfelle Hallen ikke er en av de mulig tilgodesette mottakerne av noen tusen Euro, oppfordrer vi ham til å undersøke denne saken nærmere, i stedet for å forsøke løse den i rettsapparatet. Det er svært viktig å belyse mulig korrupsjon også i norsk fotball, og fotballforbundet har selvfølgelig et viktig ansvar her. Vi håper forbundet vil ta fenomenet korrupsjon på alvor».

«Agenten Marcin Hakman har på direkte spørsmål fra forfatteren bekreftet skriftlig at det ble gitt 5000 euro under bordet. At han nå velger å gå tilbake på det han har skrevet, etter at det er blitt kjent gjennom boken, står for hans regning. Verken forfatter eller forlag var part i denne saken og vi vet ikke hvem som eventuelt mottok pengene. Dette kommer klart frem i boken. Fotballforbundet har tidligere ifølge forfatteren kun gjennomført en mangelfull granskning av korrupsjon innen norsk fotball. Vi håper denne boken kan være med på å fokusere på dette problemet. Det er på høy tid.»

Fakta:

«Fotballagenten»

Bok om livet som agent som gis ut på Kagge Forlag.

Forfatter er Knut Høibraaten som opererte som agent blant annet sammen med Per-Ove Ludvigsen.

Høibraaten har nå gitt seg i agentbransjen.

Utenom det som står om Yngve Hallén, inneholder boken blant annet mange historier om overganger som skjedde og ikke skjedde i Fotball-Norge.

Les også

  1. Ber om etterforskning av korrupsjonspåstander mot Hallén