Fotball

Videodømming hjalp Pogba og Frankrike til seier

Rasende australiere protesterte.

Dommeren peker på straffemerket etter å ha sjekket med videoskjermen.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Frankrike-Australia 2–1

Frankrike imponerte ingen, men kunne likevel juble for 2-1 over Australia i VM-åpningen. «Les Bleus» fikk hjelp av både videodømming og mållinjeteknologi.

– Frankrike har mye mer å gå på. De må løfte seg kollektivt om de skal være med å vinne VM-tittelen, sier TV 2-ekspert Brede Hangeland.

Det franske stjernegalleriet så ut til å kjøre seg fast i Kazan. Australia lyktes med å holde Frankrike fra å skape sjanser, men i det 81. minutt hadde ikke de gulkledde marginene på sin side.

Tidligere landslagskaptein Brede Hangeland er kritisk til Frankrike.

På halvspretten skjøt Paul Pogba fra 15 meter og traff tverrliggeren.

Ballen falt ned på bakken og spratt ut. Mållinjeteknologien viste at hele ballen var akkurat noen millimeter innenfor.

På under en halvtime nøt franskmennene godt av de teknologiske virkemidlene som er innført i fotballen. I tidligere VM ville de ikke fått straffen som ga 1-0, og det er heller ikke sikkert at de hadde fått Pogbas scoring godkjent. Hvem husker ikke Frank Lampards scoring for England som ble annullert mot Tyskland i 2010-VM?

Paul Pogba scoret vinnermålet, men måtte vente noen sekunder på bekreftelsen på om ballen var inne.
Les også

VM-studio: Eksperter hyller videodømming etter unikt VM-øyeblikk

Omgjort

Frankrike var i ferd med å gå tomme for ideer da videodømming ble tatt i bruk for første gang i VM ti minutter etter pause. Antoine Griezmann gikk i bakken, men den uruguayanske dommeren Andrés Cunha lot det gå. Like etter fikk han på øret beskjed fra videorommet om å se situasjonen i opptak. På skjermen kunne Cunha se at Joshua Risdon kakket Griezmann på hælen like innenfor straffefeltet.

Kamplederen pekte på ellevemetersmerket. Med det var det også skrevet VM-historie. For aller første gang ble en dommeravgjørelse i et verdensmesterskap omgjort ved hjelp av video. Det tok for øvrig ett minutt fra VAR ble tatt i bruk til straffen ble gitt.

Fra krittmerket holdt Griezmann hodet kaldt. Atlético Madrid-stjernen hamret kontant inn 1-0. Men gleden var kortvarig for «Les Bleus». Under fire minutter senere var lagene like langt.

En innsvinger fra Aaron Mooy traff Samuel Umtiti i armen, og Cunha kunne gjøre annet enn å dømme straffe etter Barcelona-spillerens hodemist. Umtiti hadde ingen grunn til å løfte armen der.

Straffen tok Mile Jedinak godt vare på. Han trillet ballen kaldt til side for Hugo Lloris.

Frankrikes offensive spill lugget veldig. Lenge så kampen ut til å ebbe ut i 1-1, men så kom scoringen der franskmennene hadde millimeterne på sin side.

Nesten selvmål

Franskmennene var skuddvillige i åpningsminuttene, men Australia-keeper Mathew Ryan hadde god kontroll på det som kom.

Etter 17 minutter kom kampens første store sjanse, men den falt ikke til de franske favorittene. Med en solid reaksjonsredning stoppet Hugo Lloris australierne fra å ta en sjokkledelse i Kazan

Etterpå kunne Corentin Tolisso takke sin lagkamerat for at han ikke ble kreditert med et selvmål.

Ved bakerste stolpe satte Bayern Münchens midtbanemann fram en fot etter Mathew Leckies stuss, men klareringen var ikke god. Ballen hadde retning mot det ene målhjørnet, men i sin 99. landskamp tok Lloris et tigersprang og avverget.

Australia viste ingen tegn på VM-nerver. De gulkledde var flinke til å holde strukturen, og det var tydelig at Bert van Marwijks lag har tatt store steg siden 1-4-tapet for Norge i mars. Sju av spillerne som startet på Ullevaal stadion, var også i den australske startelleveren lørdag.

Men poeng holdt det ikke til for australierne, som må jage og ta poengene de trenger mot Danmark og Peru.

Les mer om

  1. Paul Pogba
  2. Fotball-VM 2018