Fotball

Pep Guardiola har kalt ham «verdens beste fotballtrener». Nå skal «El Loco» redde skakkjørt engelsk storklubb

De har hatt ti managere på fem sesonger. Neste mann til å prøve seg: Marcelo Bielsa.

TRENERVETERAN: Marcelo Bielsa overtar ansvaret på Elland Road.
  • Reidar Løfaldli

Den gamle storklubben Leeds United har hatt en tøff tid siden nedrykket fra Premier League våren 2004. Nå har de ansatt den tidligere argentinske landslagssjefen Marcelo Bielsa som ny hovedtrener.

Økonomisk vanstyre og stadige managerbytter har ikke gjort det enklere å få skikk på klubben som spilte semifinale i Champions League så sent som i 2001.

Laget var sogar helt nede på nivå tre i tre sesonger mellom 2007 og 2010.

Etter opprykket tilbake til Championship i 2010 under manager Simon Grayson har de helhvite stort sett plassert seg rundt midten av tabellen på nivå to.

Etter at Grayson fikk sparken i februar 2012, har Leeds hatt hele ti managere. Kjente navn som Neil Warnock, Uwe Rösler og Garry Monk har forsøkt å ta klubben tilbake til Premier League uten å lykkes.

Nå tar den italiensk-eide klubben et nytt, uprøvd skritt. Den argentinske trenerlegenden og kultfiguren Marcelo Bielsa har skrevet under for Championship-klubben.

Kontraktens varighet er to år.

Pep Guardiola.

Beundret

62-åringen fra Rosario er blitt kalt «El Loco» (den gale) på grunn av sine mange eksentriske trekk, men roses opp i skyene av mange av dagens topptrenere. Pep Guardiola har kalt Bielsa «verdens beste fotballtrener», mens Mauricio Pochettino og Diego Simeone også skal være store beundrere av sin landsmann.

– Min beundring for Marcelo Bielsa er enorm, for han gjør spillerne mye, mye bedre, har City-manager Guardiola uttalt.

Argentineren ledet hjemlandet i VM 2002, og tok Chile til VM i 2010.

Han tok over den spanske toppklubben Athletic Bilbao året etter og førte laget til en tapt europaligafinale mot Atlético Madrid våren 2012.

Bielsa hadde en viss suksess da han ledet Marseille i sesongen 2014/15, men har etter det blir mer kjent for et par kontroversielle og svært korte karrièrevalg.

I italienske Lazio sluttet han etter kun to dager sommeren 2016, mens han holdt bare 19 kamper som trener for franske Lille i fjorårssesongen.

Eksentriker

Marcelo Bielsa har fått tilnavnet «El Loco» for sine eksentriske og til dels pedantiske tilbøyeligheter. Han gir for eksempel aldri personlige intervjuer, men forklarer ofte sin filosofi gjennom det som kan bli flere timer lange pressekonferanser.

– Alle deler av media bør få den samme oppmerksomheten fra meg, fra den mest profilerte TV-kanalen i hovedstaden til de minste avisene i distriktene, har Bielsa uttalt.

62-åringen skal være en fanatisk samler av fotballvideoer og en intens bruker av analysevideoer og statistisk materiale i sine trenerjobber.

Før han tok over Athletic Bilbao skal han sett alle kamper fra sesongen før, og tatt notater fra hver kamp. Da han tok over Marseille ble det sagt at han så alle kampene fra foregående sesong opp til 13 ganger, ifølge BBC.

Bielsa mener at det finnes 29 forskjellige formasjoner innen fotball, og at alle unge spillere bør få prøve samtlige av dem.

Han er også kjent for å skritte opp banen før han bestemmer seg for hvilken formasjon han vil bruke i en spesifikk kamp.

Marcelo Bielsa ledet Argentina til OL-gull i 2004.

Få titler, stor innflytelse

Bortsett fra OL-gull med Argentina i 2004, og tre seriemesterskap med klubber i hjemlandet, har ikke Bielsa vunnet noe som trener.

Det er filosofien han står for og innflytelsen han har hatt på dagens moderne fotball, argentineren blir beundret for.

– Basisen for hans stil er intensitet. Han vil vinne ballen tilbake raskt og hans offensive fotball er elektrisk, sier den spanske fotballeksperten Guillem Balagué, ifølge Sky Sports.

– Han vil ha en kjapp fotball som krever en enorm mobilitet fra spillerne. Det handler om konstant bevegelse og raske kombinasjoner, sier Balagué.

– Når alt klaffer, spiller Bielsas lag en fotball som supporterne virkelig setter pris på. De får se elleve spillere som gir absolutt alt på banen. Det er nøkkelen til Bielsas suksess, sier Balagué.

Så gjenstår det å se om argentinerens filosofi kan lykkes på Elland Road i Leeds.

Les mer om

  1. Leeds United
  2. Fotball-VM 2018