Fotball

I juni spilte han mot Norge, nå er han mistenkt i drapssak

Journalist kritiserte landslagsspiller på Facebook — døde etter å ha blitt banket opp.

Javid Huseynov har 39 landskamper for Aserbajdsjan.
  • Torgrim Gotland Bakke
ARRESTERT: Den aserbajdsjanske landslagsspilleren Javid Huseynov, til venstre, er blitt arrestert mistenkt for å stå bak overfallet på journalisten Rasim Aliyev. Aliyev ble banket opp etter å ha kritisert Huseynov på Facebook og døde senere av skadene. Her er Huseynov i aksjon for Aserbajdsjan mot Norge og Martin Ødegaard på Ullevaal i juni i år.

Aserbajdsjansk fotball er rammet av en stor skandale. Etter å ha kritisert en av landets fremste spillere på Facebook, ble journalisten Rasim Aliyev banket opp av seks menn lørdag kveld. Søndag døde han av skadene.Samme dag ble landslagsspilleren Javid Huseynov, spilleren Aliyev kritiserte, arrestert av politiet, mistenkt for å ha visst om overfallet uten å informere politiet, skriver The Guardian.

Huseynov har 39 landskamper for Aserbajdsjan, og spilte hele kampen da Aserbajdsjan spilte 0-0 mot Norge på Ullevaal den 12. juni.

Kalte Huseynov «ignorant»

Det hele startet da Aliyev kritiserte Huseynov etter Europa League-kampen mellom aserbajdsjanske FK Qabala, hvor Huseynov spiller til daglig, og Apollon Limassol fra Kypros.

FK Qabala vant 1-0 og sikret avansement. Det valgte Huseynov å feire med å et tyrkisk flagg. Tyrkia har okkupert nordre Kypros siden 1974. Da en gresk journalist spurte Huseynov om feiringen etter kampen, svarte han med fornærmende gester.

Det fikk Aliyev til å reagere, og journalisten skrev at Huseynov var «ignorant og ute av stand til å oppføre seg». Han skrev også at Huseynov ikke er egnet til å representere Aserbajdsjan i Europa med en slik oppførsel.

Ba om et møte

Innlegget skapte reaksjoner med en gang, og i et intervju fra sykehuset før han døde, fortalte Aliyev til Meydan TV at Huseynovs søskenbarn tok kontakt med han og foreslo at han og Huseynov kunne møtes.

Da Aliyev møtte opp på det avtale møtestedet, ble han angrepet av seks-syv personer. Ifølge kanalen var personene som angrep Aliyev familiemedlemmer av fotballspilleren.

Aliyev skal ha kontaktet politiet etter overfallet, men de skal ikke ha foretatt seg noe.

Journalisten pådro seg brukne ribbein og mistet hørselen på det venstre øret etter angrepet. Dagen etter døde han på sykehuset av skadene.

— Tilstanden hans forverret seg. Etter en ny undersøkelse, ble han fraktet til operasjonsstuen hvor legene fjernet milten hans. De oppdaget også at han hadde skadet lungene, fortalte den avdødes far til lokale reportere, ifølge Meydan TV.

Like etter at etterforskningen startet ble Huseynov suspendert fra FK Qabala.

— Selv om Huseynov er en veldig viktig spiller for Qabala, er han suspendert fra førstelaget inntil denne saken er oppklart. Ingen har rett til å true noen eller bruke vold. Klubben vil alltid forholde seg til disse prinsippene, fortalte klubben i en pressemelding.

Nå er han altså arrestert.

Huseynov har foreløpig ikke kommentert saken.

Ble angrepet tidligere

Dette var ikke den første gangen Aliyev ble angrepet grunnet sin rolle som journalist. I en video publisert av Meydan TV på Facebook søndag, kan man se Aliyev bli angrepet av aserbajdsjansk politi ved flere anledninger.

Aliyev jobbet for den aserbajdsjanske medieorganisasjonen Institutt for Reporteres Frihet og Sikkerhet (IRFS), en overvåkingsgruppe for aserbajdsjanske medier som ble forbudt i fjor da lederen Emin Huseynov ble forfulgt av myndighetene. Lederen søkte tilflukt i den sveitsiske ambassaden og ble fraktet til Sveits av landets utenriksminister etter han hadde deltatt på åpningssermonien av European Games i Baku tidligere i sommer.

Etter det overtok Aliyev som leder i organisasjonen. Ifølge IFRS søkte Aliyev politiet om beskyttelse etter trusler de seneste ukene, men søknaden ble avslått.

Aliyev søkte også hjelp tidligere i sommer etter han hadde mottatt flere trusler.

— Kjære venner, hvor skal jeg sende inn klage hvis jeg får trusler på sosiale medier, skrev han på sin facebookside den 25. juli.

— Han var en stille helt, en av folket som alltid var der. Når alt skjedde med IFRS, fortsatte han å jobbe for dem. Han var beskjeden, ærlig og eksepsjonelt modig, sier Emin Milli, en aserbajdsjansk journalist som når bor i Tyskland, ifølge The Guardian. Milli driver nå Meydan TV.

Les også

Norge pepet av banen etter skuffende forestilling

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Aserbajdsjans herrelandslag fotball