Dette synet møtte LSK-spillerne på dagens trening

Lillestrøm SK styrer mot sitt første nedrykk på 52 år.

Dette banneret hang på Lillestrøms treningsfelt onsdag.

Det er tunge tider på Åråsen. Da laget slo jumbolaget Sandefjord 3–1 på bortebane 26. august, var det lagets første seier siden 13. mai. Laget har ikke vunnet på hjemmebane siden 5. mai.

I helga ble det 0–3 tap mot nedrykksrival Start. Det sendte laget på direkte nedrykksplass for første gang i sesongen. Nøkkelspillere som Frode Kippe og Thomas Lehne Olsen sto over etter karantene i kjølvannet av derbyet mot Vålerenga - også det endte med tap. Mot Start ble Marius Amundsen utvist etter kaos.

Se siste del av Lillestrøm-krisen med egne øyne her: Start sendte LSK på nedrykksplass.

Motgangen ser ikke ut til å ha noen ende.

Spilt i Eliteserien siden 1974

Dermed ble LSK-spillerne møtt med et langt banner på onsdagens trening. Budskapet var tydelig. «Blø for logoen, drakta, LSK, Romerike, byen, stoltheten».

– Nei, hva tror du? Årets mest innlysende spørsmål, humrer Kenneth Kvebek, talsmann i Kanarifansen, på direkte spørsmål om hvorfor Lillestrøm-supporterne hang opp banneret på lagets treningsbane.

– Det er jo fordi laget ligger der de ligger på tabellen. Det er greit og kort budskap fra de som er på kamp og ser på disse spillerne. Det er ikke noe mer hokus pokus enn det egentlig, fortsetter han.

Lillestrøm har spilt i øverste divisjon siden opprykket i 1974 og klubben har ikke rykket ned fra en divisjon siden de rykket ned fra 2. divisjon (nest-øverste nivå den gang) i 1966.

Nå kan den negative milepælen bli en realitet for den lengstlevende eliteserieklubben i landet.

Kippe: - Alle har innsett det

– Man ligger ikke på tabellen uten at det er noe gærent. Når lag som Ranheim og Kristiansund ligger trygt på tabellen, skjønner man at man kommer langt med innsats i norsk fotball. Vi krever ikke noe mer, sier Kanarifansens talsmann.

LSK-kaptein Frode Kippe har vært med på dette før. Så sent som for to år siden sto de gule og svarte midt i nedrykkssumpa da tre kamper gjensto. Laget berget seg - som alltid.

Han visste om bannerne lenge før han trasket ut på treningsbanen et steinkast fra Åråsen stadion.

– Det har vært intenst tidligere også, når vi har slitt. Det er vel bare for å understreke alvoret i situasjonen. Alle har innsett det. Jeg tror vi er veldig klar over det og vi vet at supporterne støtter oss i tykt og tynt. Vi er ikke redde for det, sier Kippe.

Kippes reaksjon

LSK-bautaen har vært med å berge plassen mange ganger med klubben. Han har spilt Europa med sitt kjære LSK, vunnet medaljer og avgjorde cupfinalen i 2017 med å stange inn vinnermålet rett foran supporterne.

Hvordan reagerer han egentlig på slike banner?

– Det gjør at man tenker litt ekstra. Hodet spinner hele tiden, om viktigheten av kampene som kommer. Jeg føler vi er bevisst på det fra før, men det er vel med å underbygge det litt. Man kobler ikke av like bra som ellers i sesongen. Man tenker mye på konsekvenser og situasjoner. Det blir mye fotballtanker, sier Kippe.

Lillestrøm-legenden Frode Kippe er vant til å gå i krigen for klubben. Her er det Vålerengas Amin Nouri han er forbannet på, da VIF vant 1–0 på Romerike tidligere i måneden.

Tirsdag tok laget fri for å koble av. Det klarte 40-åringen bare delvis, etter at han som tilskuer så laget tape 3–0 i Kristiansand - en kamp han beskrev som tung.

For selv om Kippe har vært med på nedrykksstrider som har vært vel så krevende tidligere, var det vanskelig ikke å tenke fotball selv om laget hadde treningsfri i går (tirsdag).

– Ingen hvilepute

– Vi har vært i vel så store situasjoner før, med færre kamper å gjøre det på. Jeg føler at alt er opp til oss selv enda, vi er ikke avhengig av andres resultater. Vi har fem hjemmekamper og de er tøffe, men får vi ut potensialet vårt er jeg trygg på at vi skal klare det. Tida begynner å løpe ut, så vi må få resultater raskt, sier Lillestrøm-kapteinen.

– Det at dere har berget plassen så mange ganger før. Hjelper det på troen eller kan det være en hvilepute?

– Det er ikke noe hvilepute. Det er ikke så mange av de som er her i dag, som har vært med lenge. Det er en del unggutter og nye folk. Vi får bare prøve å snu det sammen og det er ikke noe hokus pokus, sier Kippe.

– Får ikke gjort så mye mer

– Det gjelder å ha fokus på kampene, ha gode treninger. Vi har klart det før, men det er ikke dermed sagt at det skal gå hver eneste gang. Vi får ikke gjort noe annet enn å trene godt, å få det beste ut av oss, det kommer gjennom gode treninger, sier 40-åringen.

Les også

«Jeg tror Start beholder plassen i Eliteserien. Nå tror jeg også det blir cupfinale»

Laget møter Tromsø på hjemmebane i helgen. På hjemmebanen de ikke har vunnet på siden mai, da laget slo Sandefjord 1–0.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk