Hvis Lars Tjærnås var landslagssjef

...ville han gjort én endring.

DE SAMME FRA START: Med unntak av en skadet Tom Høgli, mener Lars Tjærnås at Norge bør starte med den samme elleveren som spilte mot Kroatia når Malta gjester Ullevål lørdag. Her feirer Alexander Tettey, Jo Inge Berget, Even Hovland, Omar Elabdellaoui og Vegard Forren etter en av Bergets scoringer mot Kroatia.

Stefan Johansen, Aleksander Tettey, Markus Henriksen, Per Ciljan Skjelbred, Martin Ødegaard og Ole Kristian Selnæs: Alle er i toppform, hvem skal spille?

På lørdag kan Norge bli klar for EM. Det må bli seier mot Malta, samtidig som Kroatia avgir poeng mot Bulgaria.

Hvordan skal Norge ta seg videre? Og hvem bør Per-Mathias Høgmo velge ut i startelleveren?

Her er laget til Lars Tjærnås — les begrunnelsen lengre ned i artikkelen: Ørjan H. Nyland, Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Jo Inge Berget, Markus Henriksen og Alexander Søderlund

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Fotballekspert Lars Tjærnås vil se mer av det samme som Norge viste for én måned siden. Da sikret Norge seg seks viktige poeng med sterke seiere mot Bulgaria og Kroatia, som forbedret Norges muligheter til EM i Frankrike betraktelig.— Jeg mener man ikke skal reparere det som ikke er ødelagt. Når det fungerte så godt sist, skal de som spilte få ny tillit hvis ikke noe avgjørende har skjedd i mellomtiden, sier Tjærnås, som også er ekspertkommentator for MAX på landskamper.

God konkurranse

For ikke lenge siden ville det vært selvskrevent i et landslag hvor bredden og konkurransen ikke var allverden. Men for Norge i oktober 2015, er konkurransen bedre enn på lenge.

— En landslagstrener er nesten totalt prisgitt det som skjer i spillernes hverdag. Han har veldig liten tid til å påvirke selv, derfor er det avgjørende at de aktuelle spiller på så høyt nivå som mulig. Det er det flere som gjør nå enn før, sier Tjærnås.

— Hvis du ser på stort sett hele elleveren som startet sist, spiller de nå regelmessig og flere enn før i gode ligaer. Dessuten har han en klar fordel at de norske kandidatene har fersk erfaring fra høyt nivå i Europaligaen mot god internasjonal motstand, så det er liten tvil om at han velger fra en høyere hylle nå enn han kunne i starten, og som Drillo kunne mot slutten, slår fotballeksperten fast.

Beholder ti av elleve

En av posisjonene det er mest konkurranse, er på midtbanen. Flere av nordmennene spiller fast i utlandet, mens spillere som Ole Selnæs og Pål André Helland dominerer her hjemme. Men Tjærnås holder seg til de samme fire som spilte mot Kroatia når han velger sitt lag til Malta-kampen. Da spilte Stefan Johansen og Alexander Tettey sentralt med Per Ciljan Skjelbred og Jo Inge Berget på kantene.

— Men hvis Johansens skade er alvorlig, bør Ole Selnæs ta over, av to grunner. Den ene erat han er god, men det viktigste er at han har mange av de samme egenskapene, og at vi derfor beholder balansen i laget, sier Tjærnås.

Og med unntak av Tom Høgli, som er skadet, har alle fra Kroatia-kampen fått fornyet tillit fra start: Ørjan H. Nyland, Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Jo Inge Berget, Markus Henriksen og Alexander Søderlund

DE SAMME FRA START: Med unntak av en skadet Tom Høgli, mener Lars Tjærnås at Norge bør starte med den samme elleveren som spilte mot Kroatia når Malta gjester Ullevål lørdag. Her feirer Alexander Tettey, Jo Inge Berget, Even Hovland, Omar Elabdellaoui og Vegard Forren etter en av Bergets scoringer mot Kroatia.

Helt i grenselandKampene mot Malta og Italia kan bli veldig forskjellige, men betyr det at Norge bør gjøre store endringer i laget?Nei, mener Tjærnås. Men han er åpen for endringer fra lørdagens kamp til kampen i Roma tre dager senere.

— Vibør i utgangspunktet satse på samme lag, eller i alle fall samme stammen. Det har med relasjoner å gjøre. Med få døgn sammen er det en klar fordel å bruke samme stamme, som blir godt kjent med hverandre. Men det avhenger av to ting: Om alle er fysisk restituert og skade fri. To kamper på tre dager er helt i grenseland for å bli 100% restituert for noen. Og prestasjonen mot Malta. Når det er så jevn kamp om plassene, vil det hver enkelt presterer mot Malta selvsagt telle i veldig stor grad for hvem Høgmo bør velge motItalia.

LES OGSÅ:

Dette er Norges tropp mot Malta og Italia:

Rune A. Jarstein — Hertha Berlin

André Hansen - Rosenborg

Ørjan Håskjold Nyland - Ingolstadt

Haitam Alesaami - IFK Göteborg

Jo Inge Berget - Malmö FF

Valon Berisha - Red Bull Salzburg

Veton Berisha - Greuter Fürth

Omar Elabdellaoui - Olympiacos

Vegard Forren - Molde

Markus Henriksen - AZ Alkmaar

Even Hovland - Nürnberg

Stefan Johansen - Celtic

Joshua King - Bournemouth

Martin Linnes - Molde

Håvard Nordtveit - Borussia Mönchengladbach

Ole Kristian Selnæs - Rosenborg

Per Ciljan Skjelbred - Hertha Berlin

Stefan Strandberg - Krasnodar

Alexander Toft Søderlund - Rosenborg

Alexander Tettey - Norwich

Martin Ødegaard - Real Madrid

Jonas Svensson - Rosenborg ny spiller 2/10 Jone Samuelsen - Odd ny spiller 7/10