Fotball

Høgmo tåler flere lekkasjer

I løpet av 12 måneder har 15 forskjellige spilt i den norske forsvarsfireren. Den har til tider vært lekk. Landslagssjef Per Mathias Høgmo (54) er likevel ikke veldig bekymret.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo dirigerer «Norges beste menn» under torsdagens treningsøkt på Ullevaal.
  • Kurt B.M. Haugli

ULLEVAAL (Aftenposten): Det spørs hvor mange baklengsmål de fotballinteresserte tåler før de mister troen.

I åtte kamper har Per Høgmo ledet landslaget. Han har vært nødt til å rive seg i en stadig tynnere lugg 17 ganger. Så mange ganger har det norske landslaget sluppet inn mål. Bare en kamp er vunnet.

Hele tiden har han tatt med nye spillere i det bakerste leddet. Høgmo har brukt 12 forskjellige. Totalt har 15 forskjellige navn dukket opp i den bakre fireren til Norge siden kampen mot Albania i Tirana 7. juni 2013. Mot Frankrike startet Håvard Nordtveit på midtstopperplass og Martin Linnes på høyre back for første gang.

Tester og tester

Tross lekkasjer, har ikke Per Høgmo noe problem med å svare på hvorfor det norske landslaget til stadighet opererer med stadig nytt mannskap. Rett nok har Tom Høgli og Brede Hangeland vært relativt fast inventar, men de har hatt mange makkere de siste 12 måneden. Utskiftningene har også vært store siden Høgmo innledet sin landslagstrenerkarrière med å tapte 0–3 for Slovenia i oktober i fjor.

Norge fremsto ikke som et solid forsvarslag mot Frankrike.

Han forsvarer utskiftningene slik:

— Vi må ta oss tid til å prøve og å feile. Når vi kommer til det virkelige alvoret har vi testet ut flest mulig konstellasjoner av aktuelle spillere. Da er det lettere for oss, når vi følger disse spillerne, å vite hvordan de passer inn i vår måte å tenke på, sier Per Høgmo.

Det er ingen bekymret fotballtrener som møtte media to dager før neste landskamp, Russland på Ullevaal i morgen.

Nytt spillesystem

Brede Hangeland, kaptein og klippe i Norges midtforsvar i en bitte liten evighet, er heller ikke av den lettbekymrede sorten. Norge slipper inn mål fordi Norges angrepsspill er annerledes enn tidligere.

— Vi har et ønske om å være mer slagkraftig offensivt. Dermed blir mer folk med frem. Hvis man mister ballen i feil posisjon, er det enkel matematikk. Overtall til motstander. Det har vi blitt tatt på noen ganger. Fremover blir dette noe av de viktigste for oss: Å finne balansen mellom angrep og forsvar, sier Hangeland som trolig spiller sin 92. landskamp mot Russland.

Angrepsspillet får skylden

Per Høgmo går enda lenger i sin forklaring av hvorfor norsk keeper har plukket 17 baller ut av målet siden 10. oktober i fjor. Fire av dem da Norge ble avkledd i annen omgang mot Frankrike sist tirsdag.

— Det var først og fremst angrepsspillet vårt som ikke fungerte. At vi spilte på oss brudd imot, hadde først og fremst med det offensive å gjøre. Vi kunne slått ballen langt hver gang og vært i balanse. I tillegg må vi være råere med jobbingen foran de to sentrale i forsvaret, sier Høgmo.

Capellos menn

Derfor fortsetter Per Mathias Høgmo læringen mot Russland. Nok et lag som i utgangspunktet skal være et nummer for stort for Norge. VM-klare Russland ledes av den tidligere England-sjefen, Fabio Capello. En mann med en noe annerledes lederstil enn kollega Høgmo.

Foran VM har spillerne knapt privat fritid, de har begrensende muligheter til å besøke familie og har fått beskjed om å holde seg unna alle sosiale medier.

Russland slo Slovakia sist tirsdag i St. Petersburg i en kjedelig kamp hvor det ifølge rapportene skjedde nesten ingenting.

Fakta

Disse har spilt i Norges forsvar siden 7. juni 2013:

Tom Høgli 10

Brede Hangeland 8

Omar Elabdellaoue 6

Tore Reginiussen 6

Vegard Forren 5

Espen Rud 5*

Håvard Nordtveit 2

Stefan Strandberg 2

Ruben Kristiansen 2

Martin Linnes 1

Even Hovland 1

Jørgen Skjelvik 1

Johan Lædre Bjørdal 1

Kjetil Wæhler 1*

Kim André Madsen 1*

  • Spilte kun under Drillos ledelse

PS! Vi har kun tatt med spillere som har spilt over 45 minutter.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball