Fotball

Stoors svenske suksesshistorie

<p><strong>SALZBURG:</strong> Da RBK møtte Astana i fjor sommer, var ikke Fredrik Stoor funnet god nok for laget. Ni måneder senere har han vært med på å slå Valencia, spille mot Brasil — og å debutere i EM.</p>

BILDET KOMMER FRA SCANPIX DATABASESwedish defender Fredrik Stoor (L) vies with Greek forward Georgios Samaras during their Euro 2008 Championships Group D football match Greece vs. Sweden on June 10, 2008 at Stade Wals-Siezenheim, in Salzburg, Austria. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS -- MOBILE SERVICES OUT -- Foto: ARIS MESSINIS

  • Ole K. Sagbakken
    Ole K. Sagbakken

— Jeg trodde vel ikke at ting skulle gå så fort da jeg skrev under for RBK. Men samtidig har det skjedd litt av seg selv. Jeg har «sklidd med», og egentlig ikke rukket å tenke så mye over det siste året, sier Fredrik Stoor til Adresseavisen.

Det er kvelden med stor K for den 24-årige høyrebacken. Kvelden da Zlatan ordnet biffen framover, og kvelden da Niclas Alexandersson pådro seg krampe med 15 minutter igjen å spille. Og åpnet døra for Stoor.

— Jeg så at Niclas slet, og rakk akkurat å ta på meg leggbeskytterne før jeg fikk beskjed om at jeg skulle inn. Men det ble så som så med oppvarming. Jeg hadde nok fått kraftig innbytterpuls om Hellas hadde presset mer mot slutten, gliser han.

- Dette er EM

For stående utenfor den svenske spillerbussen, en drøy time etter at Sverige har slått Hellas 2-0, klarer ikke den ellers sindige backen å holde gliset tilbake. Ser man godt etter, har nok Stoor også litt stjerner i øynene etter det som ble et ok innhopp, tiljublet av 10.000 gærne landsmenn på tribunen.

Men om han vil innrømme det:

— Dette er større enn å spille mot Brasil. Dette er EM. Men jeg er mest stolt på vegne av laget. At vi fikk målene vi ønsket, og at holdt tett bakover, sier han, som tenkte på nettopp det i sekundene før innhoppet.

— Gjør det enkelt for deg selv nå, og hold nullen, tenkte jeg. Det gikk heldigvis, forklarer han.

ALT OM EM:

Les alt om EM i vår EM-seksjon **Prøv dagens EM-quiz

Konkurrer på resultatbørsen

Hele EM-historien finner du HER!

EMs toppscorerliste**

Alt om EM-troppene HER!

- Mer avslappet nå

Da Adresseavisen gjorde sitt første store intervju med Stoor på Gran Canaria for ett og et halvt år siden, traff vi en rolig, nærmest sjenert kar, som ikke helt visste om han hadde ambisjoner om å gå rett inn på RBK-laget.

Dette satte i hele vinteren, og mange, også vi, var usikker på svenskens kvaliteter. Og etter å ha spilt en del i vårsesongen, ble han vraket til fordel for Roar Strand da laget reiste til Kazakhstan i august. Mot Valencia på Lerkendal ble imidlertid Strand skadet, og Stoor kom inn etter 1. omgang. Siden har han ikke sett seg tilbake.

- Hva skjedde?

— Det er vanskelig å sette fingeren på det, men noe må jo ha hendt, smiler han nå. Og fortsetter:

— Jeg har nok blitt mer avslappet på banen, enn jeg var i starten. Det handler jo om å spille fotball, og unngå å tenke for mye.

Ringte foreldrene

Syv måneder etter Valencia-kampene tusler Stoor nå rundt med Henke og Zlatan på treningsfeltet daglig, og blir av fotballekspert Glenn Strömberg sett på som framtidens høyreback for Sverige.

- Hva tenker du selv om tiden som kommer?

— Nå er jeg glad for å være i troppen. Jeg vil heller sitte på benken enn å ikke være med i det hele tatt. Men, som alle andre, ønsker jeg jo også å spille, sier Stoor, og gliser litt på nytt.

Det kan skje allerede lørdag. For Niclas Alexanderssons krampe kan være mer alvorlig enn som så. Han var inne til røntgen i går, og må han stå over, tar Stoor plassen.

Noe som videre ikke vil bekymre verken ekspert Strömberg eller stopperkjempe Olof Mellberg.

— Fredrik kom inn og gjorde sakene sine bra, sier Mellberg til Adresseavisen.

Det etter at Stoor selv for lengst har gått inn i bussen. For å ringe foreldrene, som fulgte debuten fra tribunen.

Les også

  1. &ndash; Vil ikke hvile spillere

Les mer om

  1. Fotball-EM