Fotball

Blancs franske revolusjon

<p>For to år siden var de latterliggjorte tapere. Nå fremstår de som smilende vinnere. Laurent Blanc (46) har forvandlet det franske landslaget.</p>

France's soccer coach Laurent Blanc attends a news conference in Donetsk, June 16, 2012. France defeated Ukraine yesterday in their second match of Group D during the Euro 2012 . REUTERS/Charles Platiau (UKRAINE - Tags: SPORT SOCCER)
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

KIEV (aftenposten.no): Olympiastadion i Kiev i går kveld: Fra vår posisjon langt oppe på tribuneanlegget skimtet vi en latter fra Franck Ribéry. Karim Benzema så ut som en yr gutt i skolegården. Tungsinnet er borte. Blanc har skapt et fransk lag som har 23 strake kamper uten tap.

— Vi respekterer det svenske laget selv om de er slått ut. Det er alltid tøft å spille mot dem. Og så har de en spiller som heter «Ibra». Jeg trenger ikke si mer.

For Laurent Blanc, populært kalt «Le Président» for lederegenskapene, handler mye om respekt. Om tillit og samhold.

Forskjellen på de 23 franske spillerne som reiste hjem fra Sør-Afrika for to år siden, og det som i kveld spiller EM-kamp mot Sverige i Kiev, er som natt og dag.

Spiller for spiller var kanskje kvaliteten like god i VM-troppen i 2010. Men da hatet de landslagssjef Raymond Domenech. Nå elsker de Laurent Blanc.

Skandalen i 2010

Det som skjedde under fotball-VM i 2010, var en skam for fransk fotball, landslaget, for hele Frankrike som nasjon.

På banen: For andre mesterskap på rad reiste ambisiøse Frankrike hjem altfor tidlig, og uten å vinne en enste av gruppespillkampene.

Utenfor banen: Nicolas Anelka ble kastet ut fra VM etter å ha skjelt ut landslagssjef Raymond Domenech på det groveste. De gjenværende spillerne sympatiserte med Anelka og valgte streik som virkemiddel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skandalen: Raymond Domenech måtte lese opp et brev fra Frankrikes streikende spillere under VM i 2010.

Det var en komplett skandale. Det rystet hele fotballverden og Frankrike.

Fransk landslagsfotball var nede for telling og fotballpresident Noel Le Graet varslet «totalrenovering».

Laurent Blanc fikk det vanskelige oppdraget.

Gikk i dialog

Han var folkets mann. Og i form av sine meritter fikk han umiddelbart respekt i spillergruppen. Mens forgjenger Domenech ikke hadde noen stor fotballkarrière, kunne Blanc slå i bordet med gull både i VM og EM. Du sier ikke nei til en sånn mann.

Det første Blanc gjorde, var å gå i dialog. Med spillere. Med presse. Og han kommuniserte med folket ved å utelate de 23 VM-spillere før sin egen debut mot Norge i Oslo i august 2010.

«Les Bleus» tapte både mot Norge og Hviterussland. Men etter det har Frankrike spilt 23 kamper på rad uten å tape. Det er den beste franske landslagsstatistikken siden 1994-96, den gangen Frankrikes rekke med ubeseirede kamper stoppet på 30. ## Ikke Ferguson

Når franske journalister skal forklare suksessen til Blanc, rister de først på hodet. De sier at han ikke er noen stor taktiker, han er ingen Alex Ferguson eller José Mourinho.

Men Blanc er en stor leder. Han snakker mye med enkeltspillerne, gir dem tillit og har naturlig autoritet ved sin egen suksess som fotballspiller.

Blanc er kanskje ikke den flinkeste med taktikktavlen. Men han har samlet en splittet spillergruppe. Spillerne drar i samme retning. Derfor kommer også resultatene.

46-åringen har nok også hatt en fordel av Domenechs upopulære lederstil. Han valgte å gå til krig med spillerne. Franske journalister hevder han var «distansert og gal».

Frankrike er på vei mot kvartfinale i EM, men må gjøre jobben mot Sverige i kveld for å være sikre. Og da kan alt skje.

For tro kan flytte fjell. Spør bare Blanc.

Fakta

Den franske skandalen:

 • Frankrike kom til VM i Sør-Afrika takket være en hands og et påfølgende mål av Thierry Henry mot Irland.
 • Deretter fulgte den omtalte prostitusjonsskandalen, der Franck Ribéry og Karim Benzema var involvert.
 • Like før VM sa Eric Cantona at landslagssjef Raymond Domenech var den verste franske leder siden Ludvig XVI.
 • Under oppkjøringskampene mot Costa Rica og Kina nektet spillere å spille ballen til hverandre.
 • I åpningskampen mot Uruguay ble det 0-0 etter dårlig fransk spill.
 • I pausen av kampen mot Mexico, der Frankrike tapte 0-2, skal Nicolas Anelka ha kalt trener Domenech for «horesønn». Anelka kom ikke på banen i annen omgang og ble hjemsendt. Dette førte til at spillerne nektet å trene.
 • Frankrike tapte siste grunnspillkamp mot Sør-Afrika 1-2.

Les mer om

 1. Fotball-EM