Fotball

«Målforbannelsen Flovik må finne en løsning på»

KOMMENTAR: Dette er TILs største problem.

Tromsø har slitt med å treffe mål. Her er det Magnus Andersen som skyter mot Viking
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Da TIL to ganger på de første fem minuttene mot Sogndal torsdag kveld traff tverrliggeren uten at ballen gikk i nettet, er det lett å tro at høyere makter står i veien for Gutan. Dessverre for TIL styrer verken Jesus eller noen av englene hans hvem som scorer mål i eliteserien.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.

Et fotballmål er for ordens skyld 7,32 meter bredt og 2,44 meter høyt. Gjennom 10 kamper har TIL bare fem ganger lyktes å score i eliteserien 2016. Bare bunnlaget Start har like svak uttelling. Tallene snakker for seg selv. Vi snakker ikke lenger om tilfeldigheter eller uflaks. Få hadde forventet at Gutan skulle være et lag på øvre halvdel denne sesongen. 10 kamper ut i sesongen er det legitimt å begynne å se på tabellen. Den gir en viss indikasjon på hvor TIL kommer til å havne når sesongen er over. Før det er spilt en tredjedel av kampene har tabellen ikke «satt seg», noe som er en kjent sak i fotballverden.

Per i dag — foran storkampen mot Bodø/Glimt på mandag - er TIL nummer 12 av eliteseriens 16 lag med 10 poeng. Resultatet av prestisjefylte 16.mai-kampen betyr verken at TIL rykker ned eller berger plassen. Selvfølgeligheter alle med et blikk på tabellen klarer å se.

10 kamper ut i sesongen er det derimot lett å se hva som er TILs store utfordring. Bård Flovik har siden han tok over som hovedtrener i august forsøkt å skape et defensivt trygt lag. Fem av 10 oppgjør ut i 2016 har TIL holdt nullen. Dessverre for Flovik har de fem andre kampene endt med 15 mål i mot, noe som forteller at den defensive stabiliteten langt fra er helt på plass.

Stabilt har det derimot vært offensivt, med negativt fortegn. Fortsetter TIL på samme måte som nå scorer laget 15 mål gjennom hele sesongen.

I vinter ble det satt store spørsmål ved TILs evne til å forsvare seg. Offensivt hadde klubben «mange strenger å spille på». Da er det litt ironisk at angrepsspillet er det nå som per i dag framstår som TILs akilleshæl. Thomas Lehne Olsen, Christer Johnsgård, Morten Gamst Pedersen, Aron Sigurdarson og Sofien Moussa ble alle hentet inn før sesongen for å gi laget offensiv slagkraft. Forklaringer og unnskyldninger kan alltid framskaffes for at laget ikke har lyktes, men det vil være meningsløst og hjelper ingen.

Det må være fortvilende for målvakt Gudmund Taksdal Kongshavn og midtstopper Simen Wangberg å se at når de rydder opp defensivt får de ingen hjelp fra de foran for å skaffe resultat.

Jeg ser ofte en tydelig plan for hvordan TIL skal forsvare seg. Den lykkes ikke alltid, men den er der. Derimot har jeg vanskelig for å se hvordan TIL har tenkt til å opptre mot etablert forsvar. Særlig når laget kommer under i målprotokollen virker laget uten evne til å ta grep. Ett poeng i Sogndal er isolert sett bra, men mot et av de svakeste utgavene av Sogndal jeg har sett var det store muligheter til å ta tre.

Floviks største problem er åpenbart. Laget hans scorer ikke i nærheten av nok mål. Det kan være et klokt trekk å få inn noen utenfra med erfaring på området for å gi spillerne inspirasjon. Og Flovik trenger vel egentlig ikke lete langt. Sigurd Rushfeldt er tidenes mestscorende spiller i eliteserien. Det kan neppe skade med litt avslutningstrening med legenden fra Vadsø, som allerede er i klubben. Kong Sigurd vet alt som er å vite om hvordan måltørke overvinnes.

Fem mål på 900 minutter eliteseriefotball står uansett til stryk i karakterboka for Bård Flovik som til syvende og sist er ansvarlig for resultatene.

Heldigvis venter Glimt på mandag. Får vi se at det løsner offensivt da?

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm86201651120
2Viking86111761119
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Sogndal
  3. Tromsø IL