Fotball

Ett poeng kan være nok

<p><strong>SARAJEVO:</strong> Norge kan ta seg til EM-sluttspillet med bare ett poeng på de to siste kampene</p>

riise Foto: SCANPIX

 • Espen Sletvold
 • Øyvind Brenne
 • Olav Rege Olsen

— Nå har vi en alle tiders mulighet for å komme oss til EM, sier Jan Gunnar Solli til Aftenbladet.no.

Og det har Brann-spilleren helt rett i.

For onsdagens seier i Sarajevo betyr at Norge innehar 2. plassen i gruppe C, med 20 poeng. Tyrkia ligger på 3. plass med 18 poeng.

To runder gjenstår av kvalifiseringen. I de resterende kampene skal Norge møte Tyrkia og Malta, og de kan faktisk ta seg til EM i Sveits/Østerrike med ett poeng på de to siste oppgjørene.

Vinner Norge mot Tyrkia er EM i boks. Da blir turen til Malta en ren formalitet.

Nøkkelkamp

Men fortsatt er hjemmekampen mot Tyrkia 17. november selve nøkkelkampen i kvalifiseringen. Taper Norge mot Tyrkia og slår Malta kan nemlig ikke tyrkerne ta mer enn ett poeng mot Bosnia i sin siste kamp, mens uavgjort 0-0 og 1-1 på Ullevaal betinger ett poeng på middelhavsøya 21. november.

Da går nemlig Norge foran Tyrkia på innbyrdes resultat med flere scorede bortemål. Med uavgjort 2-2 mot tyrkerne og uavgjort på Malta blir målforskjellen avgjørende. Med 3-3 eller større sifre mot Tyrkia må Norge vinne mot Malta, om Tyrkia slår Bosnia i siste kamp.

Antall mål kan avgjøre

Taper Tyrkia poeng hjemme mot Bosnia holder det imidlertid med en skarve 0-0 eller 1-1-kamp mot Tyrkia for Norge. Da er de videre selv med tap mot Malta.

Med 2-2 mot Tyrkia og uavgjort mot Malta, samtidig som Tyrkia slår Bosnia vil lagene være likt både på poeng og innbyrdes oppgjør. Målforskjellen til Norge nå er 22-8, mens Tyrkias er 22-10. Med et norsk 0-0 resultat på Malta - vil Tyrkia gå til EM på flere scorede mål dersom de vinner med to nettkjenninger i sin siste kamp mot Bosnia hjemme. Med bare ettmålsseier er det Norge som går videre.

Fair Play

Skulle Norge og Tyrkia komme helt likt, i poeng, innbyrdes oppgjør, målforskjell og antall scorede mål, vil plass på fair play-rankingen avgjøre. Her er Norge et hav foran tyrkerne.

Det siste scenariet er at Norge når EM selv med tap mot Tyrkia. Det betinger seier på Malta parallelt med at Tyrkia avgir poeng mot Bosnia. Norsk uavgjort mot Malta vil uansett ikke holde etter et tap mot Tyrkia, ettersom Norge da går bak på innbyrdes resultat mot tyrkerne samme hvordan deres siste kamp ender.

En god trepoenger

— Det begynner å se spennende ut med tanke på EM nå. Det er helt opp til oss selv hvordan dette blir, sier Brede Hangeland til Aftenbladet.no.

Landslagssjef Åge Hareide innser også at sjansene for sluttspill har vokst seg betraktelig større etter 2-0-seieren over Bosnia, samtidig som Tyrkia tapte hjemme i Istanbul mot Hellas.

— Dette var en god trepoenger for oss, og Hellas' seier mot Tyrkia betyr at vi slipper å måtte slå dem på Ullevaal. Vi kan klare oss med 0-0 eller 1-1, sier Hareide, som samtidig kommer med en tankevekker til sine egne spillere.

- Skal vi ha noe sjanse mot Tyrkia, må vi spille langt bedre hjemme på Ullevaal enn tilfellet var med kampen mot Bosnia, sier Hareide.

 1. Les også

  Får over 300.000 for EM-billett

 2. Les også

  Hangeland ruvet i Bosnia &ndash; igjen

 3. Les også

  - Åge spurte om vi ville ha bensin på bålet

 4. Les også

  Der satt den, Riise!

 5. Les også

  - Har aldri vært kjekkere

Les mer om

 1. Fotball-EM

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Slik kommer Norge til EM

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Kan gå til EM på Fair Play

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Norges 15 veier til EM

 4. FOTBALL
  Publisert:

  - Åge spurte om vi ville ha bensin på bålet

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Her er alt du trenger å vite om EM-playoff

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Disse avgjør Norges EM-skjebne