Gamst Pedersen: - Er ikke her for å være stjernespiller

12 år etter at Morten Gamst Pedersen forlot Tromsø er han tilbake. Nå ønsker veteranen å bidra til å bygge et nytt Tromsø-eventyr.

BLID: Morten Gamst Pedersen smilte og lo under Tromsøs trening i Sør-Spania i går. 34-åringen får en sentral rolle i årets TIL-lag.
  • Kjetil Flygind

LA MANGA (Aftenposten): 34-åringen fra Vadsø har ikke kommet hjem for å trappe ned. Veteranen håper å gjenskape noe av magien fra 2004-sesongen. Da ble det 4. plass på et Tromsø-lag som året før berget plassen i eliteserien med et nødskrik. Og Gamsten ble solgt til Premier League-laget Blackburn.

— Det har vært både oppturer og nedturer i klubben siden jeg dro herfra. Jeg håper vi kan snu dette nå og begynne på oppturen igjen. Det kommer nok til å ta litt tid, men et første steg er å ta skrittet opp fra det å kjempe for å unngå nedrykk. Vinne serien gjør vi neppe. Men det er mange spennende unggutter her, og kanskje kan noen av dem få gjennombruddet sitt, sier mannen med 83 landskamper for Norge til Aftenposten.

Les også

- Tromsø og Rosenborg? Det er litt som å sammenligne Blackburn og Manchester United

Bryr seg ikke om CV-en

Han har tjent sine millioner, andre klubber var på banen, men tiden var moden for å komme hjem.

— Det er morsomt å være tilbake. Jeg vil alltid ha et forhold til Tromsø, det var her jeg tok steget ut. Min siste sesong her var veldig artig. Nå følte jeg at det var et spennende og det mest riktige valget å komme hit, sier Gamsten.

Ni sesonger i Blackburn vil for alltid stå på CV-en. Han ble fristilt etter 2013-sesongen. Så ventet et kort opphold i tyrkiske Karabükspor, før han før 2014-sesongen signerte en treårskontrakt med Rosenborg. Den ble partene enige om å avslutte i januar i år. Da lå veien åpen for Tromsø.

— Jeg har en større CV enn de andre på laget, men jeg setter ikke meg selv høyere enn noen andre her. Vi er et lag som skal funke sammen. Og jeg ønsker å bidra med det jeg kan og dele noe av det jeg har opplevd. Jeg er ikke her for å være stjernespiller. Jeg er like glad i fotball i dag som da jeg dro i 2004.

Les også

Derfor tror gamle TIL-helter på Gamst-suksess i Tromsø

Vil dele av sin erfaring

Tromsø hadde sin første økt på spansk gress i går ettermiddag. Gamsten var førstemann på plass på feltet.

— Jeg vil bidra mest mulig til at Tromsø kan bli bedre, både på og utenfor banen. Selvsagt vil jeg være en bidragsyter hovedsakelig på banen, men om jeg kan bruke mine ferdigheter og min erfaring til at noen andre kan lære av det, så er det ingenting som er bedre.

TIL-BAKE: Her er Morten Gamst Pedersen på TIL-trening på La Manga tirsdag ettermiddag. Både klubben og omgivelsene, og Gamsten selv, ser frem til comebacket 12 år etter at han forlot Tromsø.

— Det er litt av en reise du har tatt siden du dro herfra?- Ja, herregud. Jeg kan ikke klage på det. Hadde noen sagt til meg før jeg dro at jeg skulle få oppleve alt jeg har fått oppleve, hadde jeg kanskje ikke trodd på dem. Det er det som er så fint med fotball, du vet aldri hva som venter. I 2003 holdt vi på å rykke ned, scoret et mål på overtid av overtiden. Året etter var vi nesten ustoppelige. Det er små marginer.

— Hvem er du nå sammenlignet med den du var da du dro?

— 12 år eldre, litt mer vis, har opplevd mye. Og så utvikler man seg jo med årene. Jeg er nok en litt annen type spiller i dag enn jeg var da jeg dro. Jeg vet hva som skal til, kan vi skape det samme arbeidsmiljøet her nå, så kanskje andre kan få oppleve det jeg har fått oppleve.

Les også

Den perfekte TIL-signeringen

Hovedsakelig kantspiller

I Rosenborg ble Gamsten forsøkt på midtbanen. I Tromsø sier trener Bård Flovik at planen er å bruke ham ute på kanten i en slags 4-4-2-formasjon.

— Han kan bekle flere roller, men først og fremst er han hentet hit for å være kantspiller. Vi spiller med to høye spisser, og han kan slå innlegg. Med hans erfaring får vi god bruk for ham, men nå skal han komme seg i god fotballform. Han trenger et par uker på det. Han har trent bra i det siste, men litt lite fotball, forklarer Tromsø-treneren.

— Hva betyr det for dere at en såpass stor profil velger Tromsø?

— Det er vi veldig glade for. Han er veldig lysten på å spille for TIL, er veldig inspirert, og kan bidra i garderoben og være en ressurs på mange områder. I tillegg til at han som spiller kan gi oss målpoeng i form av både mål og assist.

Morten Gamst Pedersen står med 121 kamper og 29 mål for Tromsø.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering