Skagen-topp inn som Viking-aksjonær

<p>Harald Espedal og Jadarhus-gründer Håkon Bjarne Nyland spytter inn 1,6 millioner kroner hver og blir to av de nye aksjonærene i Viking.</p>

Espedal
  • Stig Nilssen
  • Kurt Arne Nilssen

Viking ASA hentet inn 32 millioner kroner i aksjeemisjonen som ble gjennomført på slutten av fjoråret. 25 millioner kom fra eksisterende aksjonærer, mens fire nye aksjonærer kjøpte aksjer for nesten 7 millioner kroner.

Av de nye aksjonærene var det M. Amdal Holding AS som brukte mest penger. Selskapet som driver med containerutleie kjøpte aksjer for 2 millioner kroner og sikret seg dermed en eierandel på 2,7 prosent i Viking ASA.

— Vi har tro på det Viking holder på med. I tillegg har vi vært sponsor i flere år og ønsket nå å bidra ytterliggere. Denne investeringen er gjort 90 prosent med hjertet. Skulle vi en gang få avkastning på aksjene, ville det vært hyggelig, men det er ikke det viktigste, sier Magne Amdal.

Espedal brukte 1,6 mill.

Skagenfondene-direktør Harald Espedal er også én av de nye aksjonærene i Viking.

Han kjøpte aksjer som privatperson for drøyt 1,6 millioner kroner. Det gir ham en eierpost på 2,2 prosent.

Det var Viking som kontaktet Espedal og spurte om han var interessert.

- Det er en investering som er gjort både med hjerte og hjerne. Viking er gøy. I tillegg har klubben en viktig merkevare og identitet i regionen. Samtidig tror jeg tidspunktet for investeringen gir meg et brukbart utgangspunkt, forklarer Espedal overfor Aftenbladet.

- Vil du si Viking var på billigsalg i emisjonen som nylig ble gjennomført?

— Nei, det vil jeg ikke si. Klubben var i en situasjon hvor den trengte penger og har et ansvarlig styre som vet at det ikke er lett å få tak i penger i disse tider. Min investering er langsiktig, svarer Espedal.

Tidligere har Skagenfondene eid aksjer i Viking gjennom Skagen Vekst. Aksjene ble solgt med en liten gevinst høsten 2006 da Viking sto i fare for å rykke ned.

— Ettersom den investeringen ble gjort gjennom Skagen Vekst på vegne av kunder, måtte vi tenke med hjernen den gangen, legger direktøren til.

Hjertet banker for Viking

Jadarhus-gründer Håkon Bjarne Nyland kjøpte også aksjer for 1,6 millioner kroner. Nyland var i sin tid prosjektleder ved byggingen av Viking Stadion.

— Det at jeg selv var med på bygging av stadion og at hjertet mitt banker for Viking er forklaringen på at jeg kjøpte aksjer i Viking, sier Nyland til Aftenbladet.

Den fjerde nye aksjonæren er Roald Hoff. Gjennom selskapet Havnebase Eiendom kjøpte han aksjer for 1,4 millioner kroner og sikret seg dermed en eierpost på 1,9 prosent.

Styreleder i Viking ASA, Geir Solstad, er godt fornøyd med de nye aksjonærene som har kommet inn i selskapet.

- Det er denne typen eiere vi ønsker oss. Det er profiler som passer med de andre eierne våre og som nok kommer til å bidra inn i investorfellesskapet, sier Solstad.

Rugland brukte mest

Av de eksisterende aksjonærene var det Ole Rugland som brukte mest penger på aksjeemisjonen. Den tidligere styrelederen brukte 4,7 millioner kroner på nye aksjer. Ingen andre aksjonærer var i nærheten av å bruke like mye som Rugland. Nærmest var Viking FK, som gjennom Stiftelsen Viking FK kjøpte aksjer for 3,6 millioner kroner.

Millionene var ikke nok til å opprettholde stiftelsen tidligere eierandel på 17,6, men med 14,8 prosent er stiftelsen fortsatt den største aksjonæren i Viking ASA. Ruglands solide investering sørger for at han befester sin posisjon som selskapets nest største aksjonær. Rugland har vært med på samtlige aksjeemisjoner og har til sammen brukt over 10 millioner kroner på Viking. Gjennom selskapene Stavanger Investering AS og Rugland Investering AS eier han nå 12,9 prosent.

- Jeg er glad for at det er mange som er med på eiersiden, slik at enkeltpersoner slipper å stå alene. Jeg er født og oppvokst i klubben, og siden jeg har anledning ønsker jeg å bidra, sier Rugland.

Styremedlem Bjørn Maaseide kjøpte aksjer for 2 millioner kroner og var den aksjonæren som brukte tredje mest på emisjonen. Han økte dermed eierandelen sin til 5,4 prosent og er nå den fjerde største aksjonæren i Viking ASA.

FAKTA

Vikings 25 største aksjonærer:

Stiftelsen Viking FK 14,8 %

Stavanger Investering AS 9,7 %

SR Investering AS 6,6 %

Maaseide Promotion AS 5,4 %

Tveteraas Eiendomsselskap AS 4,1 %

Det Stavangerske Dampskibsselskab AS 4,1 %

Hodne Kapital 3,8 %

Øgreid AS 3,8 %

BD Trading AS 3,3 %

Rugland Investering AS 3,2 %

Westco AS 3,2 %

Bergtor AS 3,0 %

M Amdal Holding AS (ny) 2,7 %

Skagenkaien Eiendom AS 2,4 %

Habi Invest AS 2,3 %

Brødrene Kverneland 2,3 %

Heliport Invest AS 2,3 %

Harald Espedal AS (ny) 2,2 %

Håkon Bjarne Nyland (ny) 2,2 %

Hodne Holding AS 2,1 %

Interstil AS 2,1 %

Coil Investment Group AS 2,0 %

Havnebase Eiendom AS (ny) 1,9 %

Godeset Investering AS 1,3 %

Arne Kristian Mæland 0,8 %

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk