Kulturministeren krever endringer etter FIFA-skandalen

Mener tilliten til forbundet er svekket og at det må innføres strengere kontrollerer.

PERSONANGREP: Sepp Blatter hevder hele heksejakten på han som FIFA-president startet med et personangrep fra Michel Platini. Her er de to etter Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president tidligere i 2015.

Kulturminister Linda Helleland mener tilliten til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) er sterkt svekket. Helleland maner til økt åpenhet og kontroll i organisasjonen.

Mandag ble det kjent at FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er utestengt fra all fotballrelatert aktivitet i åtte år.

Les også

«Blatter brukte Mandela som moralsk sannhetsvitne»

Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. Både Blatter og Platini har varslet at de anker dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Kulturminister Helleland har følgende reaksjon til mandagens avgjørelse:

– De pågående etterforskningene av FIFA har avdekket forhold som sterkt svekker tilliten til organisasjonen. Det kreves et betydelig reformarbeid i tiden framover. Det er behov for åpenhet, demokratiske beslutningsprosedyrer og gode kontrollmekanismer, sier hun i en epost til NTB.

Les også

Utestengt Blatter: - Jeg skammer meg ikke

Helleland sier hun vil sørge for at Kulturdepartementet følger opp situasjonen, i tett samarbeid med det norske fotballforbundet (NFF).

– Norge har mye å bidra med når det gjelder korrupsjonsbekjempelse, sier kulturministeren.

(©NTB)