Fotball

- VIF er ikke VIF, det har det ikke vært på lenge

Kjetil Rekdal jakter på sulten som gjorde Vålerenga til Norges beste lag.

Kjetil Rekdal vant gull med Vålerenga i 2005. Nå er han inne i sin annen periode på sesong to.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

VALLE (aftenposten.no): I fjor fylte VIF 100 år. Bursdagskaken ble pyntet med en svak 11. plass i serien og nesten totalhavari økonomisk. Nå vil Rekdal endre oppskriften og skjerpe appetitten.

— Jeg vil tilbake dit da hele Fotball-Norge satt og så på at Vålerenga vant fotballkamper. For alle lag som møter Vålerenga er det årets kamp, alle vil slå oss, alle er topp motiverte. Det må vi glede oss over, og så må vi vinne de kampene, slik vi gjorde i 2005.

Les også

Hvem er Norges beste trener?

Til høsten er det ni år siden Vålerenga vant sitt foreløpig siste seriegull. Da, som nå, sto Kjetil Rekdal til rors. Men mye vann har rent gjennom klubben siden den gang, og mye og mange har forsvunnet på den snart ti år lange ferden. To seriemedaljer og ett cupgull for hovedstadens eneste topplag på herresiden er ikke godt nok. Det var én av tingene Rekdal skulle endre på da han i januar i fjor signerte på løftet om å gjøre Vålerenga til en toppklubb igjen.

— Noe forsvant på veien

I stedet ble sesongen en ny nedtur. 11. plass i serien og en økonomisk krise som holdt på å kvele alle drømmer om mer å juble for på Oslo øst. I dag mener treneren tiden er inne for å slå knallhardt tilbake.

— Vålerenga er ikke Vålerenga. Det har det ikke vært på lenge. Det må vi gjøre noe med. Vålerenga er nødt til å bli Vålerenga igjen. Noe forsvant på veien fra seriegullet i 2005. Tilfredsheten og mettheten kom sigende inn over klubben. Det er blitt masse penger, det er blitt satset hardt og lagt opp til store forventninger. Likevel har man egentlig bare lykkes to ganger etter bronsen i 2006, sier Rekdal til Aftenposten.

Cupgullet i 2008 og seriesølvet i 2010 er godkjent. Men identiteten har falmet, nå handler det om å få spillere, ledere, supportere og sponsorer til å trekke i samme retning. Ikke i hver sin, med Vålerenga har ikke lenger råd til å være en medioker klubb som famler rundt på nedre halvdel av tabellen og knapt klarer å fylle nedre tribuneseksjon på Ullevaal.

- Mest krevende i Norge

Rekdal mener fortsatt han er mannen som kan lede vei ut av mørket.

— Om vi må bruke ett, to eller tre år på å få Vålerenga til å lykkes, er egentlig helt uinteressant. Vi må finne vår vei, vi må ta ett steg av gangen. Jeg vet hvordan dette fungerer, situasjonen i klubben er egentlig helt lik som da jeg var her forrige gang. Jeg kjenner klubben, jeg vet hvilke knapper som må trykkes på, jeg kjenner forventningene. I tillegg er jeg også ganske sikkert en bedre trener enn da jeg var her sist. Jeg er mer moden, mer erfaren, mer tålmodig og tydeligere på mange områder. Jeg har den ballasten som skal til for å trene Vålerenga i den situasjonen klubben er i, sier Rekdal.

Og han beskriver jobben han har slik:

— Det er nok den mest krevende trenerjobben i Norge nå.

9. plass

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås tror på en liten opptur for Oslo-klubben sammenlignet med i fjor. Han tipper klubben på 9. plass. Opp to plasser fra 2013 er to steg på veien mot toppen for VIF.

— Å få Vålerenga til topps nå vil være en større prestasjon enn forrige gang. Men utgangspunktet er stort sett det samme: vi har en økonomisk anstrengt hverdag, det er noe litt tafatt og avventende rundt klubben fra omgivelsene, vi har dårlig tid og presset er vanvittig stort. Men det er viktig å beholde roen og troen. Gevinsten kan ligge litt lenger fremme. Utålmodighet er ingen suksessfaktor, sier Rekdal.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18123335161939
2Lillestrøm17114231141737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188463024628
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Vålerenga Fotball