Fotball

Mannen som sikret Gamst-avtalen

Les historien om hvordan kompisen vippet Gamst-signaturen i favør RBK.

Vennskapet med Kent «Super-Nils» Ranum ble helt avgjørende da Morten Gamst Pedersen bestemte seg for å bli Rosenborg-spiller. Jens Petter Søraa

 • Ole K. Sagbakken

TRONDHEIM (adressa.no) : Da Gamsts RBK-signatur hang i en svært tynn tråd, visste bestekompis og advokat Kent Ranum råd. Nå er eliteseriens mest omtalte mann blitt deleier i eiendomsprosjekter og sikret jobb etter karrieren.

–Han er en av mine aller beste venner. Om ikke den beste, sier Gamst Pedersen til Adresseavisen.

32-åringen møtte Ranum for første gang da han som karakteren «Super-Nils» holdt show for landslaget i 2007. Siden er de blitt svært gode venner. Kanskje ikke så rart advokaten og RBK-patrioten så ekstra prestisje i å få Gamsten til Trondheim – og unngå at han havnet i Molde.

–Som supporter og veldig god venn ville det vært veldig tungt å se ham i Molde-drakt, gliser Ranum.

Langt fra RBKs best betalte

For det kunne fort ha blitt Molde. Det kunne ha blitt Malmø. Eller noe helt annet, i større fotballnasjoner enn både Norge og Sverige. Men det ble Rosenborg.

Tirsdag 25. februar, to og en halv måned etter at Gamsten først ble kjent med RBK-interessen, ble han smuglet til Trondheim for å gjennomføre medisinsk test. Der og da var det imidlertid langt fra sikkert at overgangen ville bli noe av. Men mens han var i Trondheim, følte spilleren han måtte ta et valg, og RBK hadde i utgangspunktet ikke råd til å hente noen — uansett hvem det var.

Det ble en lang tirsdag ettermiddag, med forhandlinger med Erik Hoftun og Perry på Ranums kontorvilla i Osloveien 23. – Jobben Kent gjorde de dagene der vippet overgangen i favør RBK. Jeg har lyst til å vinne noe, og den sjansen har jeg absolutt i RBK. Men det jeg samtidig får mulighet til nå ved siden av fotballen… Jeg føler meg kjempeprivilegert, sier Gamsten.

Salg før kjøp

Da RBK tok kontakt i desember, levde klubben etter salg-før-kjøp-prinsippet, og var så å si blakke. Så er det kjent at styreleder Ivar Koteng samme dag bladde opp 1,2 millioner i sponsormidler, for å gjøre et unntak fra regelen. Etter det Adresseavisen erfarer er det også dette Gamsten har i lønn i RBK. Han er dermed neppe blant de ti best betalte spillerne i klubben.

Og: Han ble tilbudt i hvert fall det dobbelte andre steder.

Gamsten, som er kjæreste med Renate Strand fra Trondheim, har også tidligere sagt at han ikke på noen måte trengte å flytte tilbake til Norge nå, med såpass mange år igjen av karrieren. Det var da forretningsadvokat Ranum, som også er med i et investorselskap og sitter i bystyret for Høyre, vippet Norges mest omtalte overgang på lang tid i RBK-favør.

Ranum hadde vært med på hele prosessen: Det var han som tok den første kontakten på vegne av RBK, etter ønske fra Perry. Deretter diskuterte han og kompisen RBK-mulighetene i over to måneder.

– Det var viktig å finne balansegangen mellom å være kompis og å snakke fotball. Men når Perry og Hoftun var så tydelige på at de ville ha ham, ville jeg bidra. Jeg hadde jo en drøm om at de kunne bli enige, sier Ranum.

Harselerte med Gamsten

Han er aller mest kjent i RBK-miljøet som «Super-Nils», med sine Eggen-parodier. I november 2007 skulle Norge ut i EM-kvalik-kamp mot Tyrkia, og for å lette på stemningen hentet landslagssjef Åge Hareide inn Ranum. Her ble Gamsten tema for «Super-Nils», ettersom han hadde både flagg og navnet sitt på fotballskoene.

I Nils Arne Eggens verden er nemlig fotballsko helt svarte. Punktum.

Etterpå ble Ranum og Gamsten sittende og snakke sammen. Det ble starten på vennskapet. Ved flere anledninger har Ranum besøkt kompisen i England, og de bruker hverandre som samtalepartnere. Det var også slik Ranum fikk «ansvaret» for å ringe Gamsten da Per Joar Hansen og Erik Hoftun under en pubaften på Gran Canaria fikk ideen om å hente ham til Trondheim.

– Det fine med Kent, er at han er en type jeg kan snakke om absolutt alt med. Jeg stoler 100 prosent på ham, sier Gamsten.

– Jobben står klar

Det gjorde spilleren også tirsdag 25. februar. Etter at Koteng hadde tilbudt sitt, var partene innforstått med at RBK ikke kunne gjøre noe mer. For å sikre overgangen bestemmer Ranum seg for å gi kompisen egne eierandeler i et investeringsprosjekt, som kan gi spilleren langsiktig gevinst på flere millioner kroner. I tillegg tilbyrRanum Gamsten fullt innblikk i sin egen hverdag, som advokat og investor, slik at han kan lære seg faget. Videre loves kompisen jobb etter endt fotballkarriere.

– Jobben står klar, den. Men jeg regner ikke med at du legger opp før du er nærmere 40, og har sørget for noen gull i mellomtiden, smiler Ranum.

– Skole er selvsagt viktig. Men å få se hvordan Kent jobber, i forhandlinger og slikt, er ikke noe man lærer på skolebenken. Jeg er veldig glad for den sjansen, sier Gamsten.

Hoftun: Ranum var viktig

Sportslig leder Erik Hoftun sier at Kent Ranums rolle var svært viktig for at overgangen ble noe av. Både Hoftun og resten av RBK-ledelsen gjorde sitt for å «selge inn» RBK overfor Gamsten. Men er glad de visste om det tette forholdet mellom Gamsten og Ranum.

– Vi snakket jo med Gamst via Kent (Ranum) i startfasen. Først og fremst fordi vi visste at de to er nære venner, men også fordi vi ikke har lov å snakke direkte med en spiller under kontrakt. Selvsagt var han viktig, sier Hoftun.

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Gamst Pedersen: - Jeg ville fullføre kontrakten med RBK

 2. FOTBALL

  RBK-styreleder ga 1,2 mill til klubben for å lønne Gamsten

 3. FOTBALL

  Dette er et resultat av en pubrunde i syden

 4. FOTBALL

  RBK-sjefen freder Perry: - Treneren er ikke tema

 5. FOTBALL

  Nå er det slutt på «tilbake til røttene»

 6. FOTBALL

  Disse er ønsket i det nye Rosenborg-styret