Scoret sitt første mål etter fødselen: Nå setter hun krav til RBK

Maria Olsvik var involvert i to av scoringene mot Avaldsnes. Nå åpner hun opp om egen fotballfremtid.

For ett år siden ble Maria Olsvik mamma for første gang. Ved siden av fotballen jobber hun som sivilingeniør i en 80 prosent-stilling.

Rosenborg 4–0 Avaldsnes:

LADE: Topplagene Lillestrøm, Sandviken og Vålerenga hadde alle gjort jobben dagen i forveien: Avansert til semifinale i cupen.

Søndag var det RBKs tur til å følge opp. På motsatt banehalvdel i høstværet på Lade sto Avaldsnes.

Trønderne tok tidlig ledelsen 1–0, men det løsnet ikke før helt på tampen av kampen. Da kom både 2–0, 3–0 og 4–0 – som ble sluttresultatet da semifinalebilletten ble sikret.

Sterkt involvert i avansementet

Maria Olsvik scoret sitt første mål etter at hun kom tilbake fra graviditet. I tillegg hadde hun en målgivende pasning.

For ett år siden ble sønnen Mikkel født. Olsvik har vært på banen 16 ganger denne sesongen etter comebacket.

– Jeg har spilt både på backplass og på kanten. Det har vært fint for meg å være anvendelig i år. Jeg syns det har gått bra, sier hun.

RBK-trener Steinar Lein roser Olsviks comeback og måten hun taklet graviditeten på:

– Jeg er imponert. Maria er atletisk og godt trent. Da hun var gravid var hun på alle spillemøtene. Hun fulgte med på det taktiske, evalueringene av oss selv og motstanderne. Hun trente hjernen mens hun var ute. I tillegg har hun en fysikk med internasjonalt snitt.

RBK-trener Steinar Lein sier Olsvik var med på alle spillemøtene da hun var gravid.

– Tøft og mye

Olsvik har kontrakt ut sesongen. Enn så lenge har hun ikke vært i dialog med RBK om en forlengelse.

– Jeg jobber som sivilingeniør i en 80 prosent-stilling ved siden av fotballen. Det er tøffe dager med masse jobb, hente i barnehage, være mamma og spille fotball. Jeg må hvile når jeg kan. Heldigvis har jeg masse støttespillere rundt meg. Jeg er helt avhengig av dem.

– Er det aktuelt å jobbe i en 80 prosent-stilling også neste år?

– Nei, det tror jeg ikke det. Det er ganske tøft og mye. Det er de på hjemmebane det går mest utover. Jeg vil være mest mulig mamma også.

26-åringen sier hun ønsker mer fotball og mindre jobb om hun skal bli værende i klubben.

– Det er det jeg vil. Jeg skal forsørge familien min, så jeg er avhengig av lønn. Det er viktig for meg at klubben legger til rette for å hvile mer. Det står på det, sier hun - og legger til:

– Jeg liker å bruke hodet mitt ved siden av, så jeg vil gjerne stå i jobben. Men jeg ønsker en 50/50-løsning eller en løsning der fotballen tar mest tid.

Per i dag har RBK fem heltidsproffe spillere. Olsvik sier hun ikke krever det, men at hun er nødt til å få muligheten til å bruke mer tid på fotballen enn hva hun gjør i dag.

– RBK er raskere og sterkere

Det tok litt tid før forhåndsfavoritt RBK skapte de virkelig store sjansene. Både Ina Vårhus og Julie Blakstad kom seg til avslutning tidlig i kampen, uten at gjestene hadde noen problemer med å avverge faren.

Men etter 17 minutter ble gjestene utspilt. Synne Skinnes Hansen vendte bort Hanna Dahl og la inn foran mål. Ved bakre stolpe dukket Maria Olsvik opp og fikk en enkel jobb med å sende RBK i ledelsen. 1–0 etter godt forarbeid signert Skinnes Hansen.

– Jeg syns det har vært rått parti frem til nå. I alle dueller er RBK raskere og sterkere, uttalte NRK-ekspert Carl-Erik Torp etter Olsvik-scoringen.

Her har Maria Olsvik nettopp sendt RBK i ledelsen.

Gode redninger

Få minutter senere kom Avaldsnes seg til en sjelden mulighet. Men keeper Rugile Rulyte og RBK-forsvaret fikk kontroll på situasjonen raskt.

RBK var det førende laget også etter scoringen, men skapte ikke mange stor målsjanser. Det gjorde imidlertid Avaldsnes – på tampen av førsteomgangen.

RBK-spillerne jubler for 1–0 etter godt angrepsspill.

– En god keeper som gjør at det står 1–0

Den hjemvendte utenlandsproffen Karina Sævik vartet opp med et godt langskudd like før pause. Ballen gikk via tverrliggeren og over mål.

Kort tid etterpå var både Anna Jøsendal og Giovanna de Oliveira nære ved å utligne til 1–1. Heldigvis for RBK vartet Rulyte, som nylig ble tatt ut til A-landslaget for første gang, opp med flere gode redninger og nektet gjestene scoring.

Rugile Rulyte vartet opp med flere gode redninger på tampen av førsteomgangen.

Det ble ingen flere mål i førsteomgangen. RBK gikk dermed i garderoben med en 1–0-ledelse.

– Vi vet at Avaldsnes er gode på kontringer og dødballer, så vi må nekte dem det, sa RBK-kaptein Mali Næss til NRK i pausen – og la til:

– Vi må bare fortsette å spille vårt spill og score flere mål. Vi har en god keeper som gjør at det står 1–0.

Slik oppsummerte RBK-trener Steinar Lein førsteomgangen til NRK:

– Vi åpner kampen bra, så slukner vi og gjør mye rart.

RBK-forsvaret fikk mye å gjøre i sluttminuttene i førsteomgangen.

Sløste med mulighetene

De første minuttene i andreomgangen var av det jevnspilte slaget.

Skinnes Hansen skapte RBKs første gode mulighet allerede etter fem minutter. Hun fikk ballen fra Elin Sørum og satte fart inn i 16-meteren. Der vendte hun Oliveira bort på lekkert vis, før hun kom seg til avslutning. Skuddet sto imidlertid ikke i stil de flotte detaljene i forkant. RBK-kanten sendte ballen godt over mål.

Synne Skinnes Hansen spilte en god kamp søndag ettermiddag.

Noen minutter senere var Skinnes Hansen involvert nok en gang i et godt RBK-angrep. Denne gangen fant hun, som på 1–0-scoringen, Olsvik ved bakre stolpe. Men denne gangen ble avslutningen fra trønderen litt for svak.

65 minutter ut i kampen smalt det i metallet. Blakstad fyrte av et knallhardt skudd fra 20 meters hold som gikk via keeper Essons fingertupper og i tverrliggeren.

Både Blakstad og Skinnes Hansen kom seg til flere avslutninger de neste minuttene, men ingen av dem fant veien til nettmaskene.

Lisa-Marie Karlseng Utland kom inn og scoret to mål.

Knusende seier

79 minutter ut i kampen kom endelig 2–0-scoringen. Olsvik la inn hardt langs bakken, og ved bakre stolpe dukket innbytter Lisa-Marie Karlseng Utland opp. Hun gjorde ingen feil og doblet RBKs ledelse.

2–0 til RBK.

Like etterpå var det Blakstads tur til å juble for scoring. Hun vant ballen inne i gjestenes 16-meter og sendte ballen enkelt i mål: 3–0.

Men RBK ga seg ikke. Kort tid etterpå kom kampens fjerde mål. Utland ble tomålsscorer etter en god avslutning fra kloss hold. 4–0 og knusende sifre til RBK.

Det ble også sluttresultatet. Dermed er RBK klar for semifinale i cupen. Der venter enten LSK, Vålerenga eller Sandviken.

Trekningen av semifinaler skjer mandag ettermiddag.