Fra gullgutt til utskjelt: EM kan være Rooneys siste sjanse til å gjenvinne engelske fotballhjerter

Wayne Rooney kom inn i landslaget med et brak under EM i 2004. 12 år senere skal han bevise at han fortjener å stå med gullskrift i historiebøkene.

Wayne Rooney fotografert utenfor laghotellet i Chantilly torsdag. Lørdag møter England Russland til første gruppespillskamp i EM.

— Jeg har ingen planer om å gjøre dette til et Wayne Rooney-show. Wayne var en av de beste spillerne utpå der. Jeg har ikke mer å si om han. Vi snakker om spilleren som har 53 mål på 111 kamper for England. Så kanskje hans beste posisjon er hvor som helst på banen.

Roy Hodgson måtte ta Wayne Rooney i forsvar etter seieren over Portugal i forrige uke.

Engelsk landslagsfotball har et ansikt utad, og det er Wayne Rooneys. Manchester United-spissen har en målstatistikk som er bedre noen andre i landslagsshistorien til de tre løvene. 30-åringen fra Liverpool har scoret i omtrent annenhver landskamp han har spilt.

EM i 2004 — Rooneys gjennombrudd

Likevel sitter mange igjen med følelsen av en spiller som kom inn i landslaget med et brak, men som siden aldri har levd ut det enorme potensialet. Kanskje kan EM i Frankrike endre på det?

For landslagssjef Roy Hodgson har langt på vei bekreftet at Rooney blir en sentral spiller under årets mesterskap. Et mesterskap der England spås å ha et bedre lag enn på veldig lenge. Rooney starter, og han er kaptein. Tilbake i 2004 tenkte mange engelske fans at Rooney skulle være redningen, etter mange år med nedturer i mesterskap. Under EM i Portugal var 18-åringen sett på blant de største talentene i verden. Han hadde vært delaktig til at England kom seg til mesterskapet, og under EM viste han at han var noe utenom det vanlige.

En purung Wayne Rooney jubler sammen med David Beckham under EM i 2004. Det første - og hittil siste - mesterskapet hvor Rooney virkelig leverte.

Spesielt kampen mot Frankrike ble stående igjen som et eksempel på Rooneys kvaliteter, selv om det endte med tap.— En av de beste spillerne i turneringen tenkte jeg. Kanskje i verden, sier Liverpool-legende Jamie Carragher, i dokumentaren Wayne Rooney - the Man Behind the Goals .

Det røde kortet mot Portugal

Rooney stoppet på fire mål i turneringen. En skade i foten i kvartfinalen mot Portugal stoppet han der. Rooney har selv uttalt at europamesterskapet for 12 år siden er hans beste minne i landslagsdrakten.

Mesterskapene i etterkant ble ikke den suksessen mange hadde håpet da de noen år tidligere hadde sett sin nye yndlig herje i drakt nummer ni.

England har ikke nådd lenger enn kvartfinalen i noe mesterskap siden 1996, og i de senere mesterskap husker vi Wayne Rooney mer for røde kort, enn vi husker det uredde talentet med målteften.

Før VM i 2006 slet Rooney med en skade. Skaden var såpass alvorlig at det var tvil om han i det hele tatt kunne reise til Tyskland. Landslagssjef Sven-Gøran Eriksson valgte å ta ham ut. Manchester United-manager Sir Alex Ferguson var ikke fornøyd med det valget, og selv innrømmer Wayne Rooney i etterkant at han nok burde stått over.

Bildet som er brent fast i minnet til engelske fotballfans. Wayne Rooneys røde kort mot Portugal. Rooney selv kaller det sitt verste minne i landslagsdrakten.

En stempling på Portugals Ricardo Carvalho fikk United-spissen utvist. Det etter at lagkamerat på den tiden, Cristiano Ronaldo, hadde vært svært delaktig i å påvirke dommeren til å dra opp det røde kortet.— Dere, i større grad enn meg, trenger Wayne Rooney i framtiden. Han er engelsk fotballs gullgutt. Ikke drep ham for dette, var Svennis' melding til engelsk presse etter kampen.

Meldingen mot egne fans

EM i 2008 gikk uten England. VM i 2010 i Sør-Afrika ble nok en skuffende turnering for England — og for Rooney som ikke spilte opp mot sitt beste. 16-delsfinalen mot Tyskland endte i ydmykelse. Etter gruppespillkampen mot Algerie, sendte Rooney en melding inn i kamera, rettet mot egne supportere.

- Fint å se egne supportere bue på deg. Fotball"supportere", lød meldingen som fikk mye oppmerksomhet i England.

Wayne Rooney likte dårlig å bli buet på av egne fans etter kampen mot Algerie under VM i 2010.

Før EM for fire år siden hadde Rooney hatt en god periode på klubblaget, og blant annet blitt kåret til verdens femte beste fotballspiller. Men mesterskapet i Polen og Ukraina ble til nok en kvartfinale-exit.Etter tapet mot Italia på straffekonkurranse, sto det følgende å lese i The Guardian:

— Rooneys komplette fiaskoforsøk på å gjøre en positiv forskjell på kampen - sett bort fra en god straffe - er symbolet på skuffelsen over Englands tap. (...) Siden 2004 har han ikke gjort noe som helst som tilsier at han bør få spesiell oppmerksomhet. Det er på tide å slutte å se på ham som en spesiell spiller, og heller som en spiller som kan vrakes akkurat som de andre.

— Det har bare ikke gått så bra

Foran EM 2016 skal Wayne Rooney igjen være i søkelyset. Som kaptein og den største stjerna i Englands tropp, hviler mye ansvar på 30-åringens skuldre. Samtidig går debatten om hvorvidt spissen i det hele tatt bør spille, og om han i så fall bør spille på midtbanen. Enn så lenge virker han å være foretrukket i en tier-rolle på topp hos Hodgson.

Rooneys mesterskapshistorie er dog vond å se tilbake på.

- Jeg stiller alltid med selvtillit foran turnering. Med det har bare ikke gått så bra. Kanskje legger jeg for mye press på meg selv, sier Rooney i dag.

Wayne Rooney har full tillit hos Roy Hodgson. Her er de sammen på trening fredag formiddag.

Han som ble spådd til å nevnes i samme åndedrag som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, vet godt at det kreves mer enn en mer moden Wayne Rooney i Frankrike.

— Dette er din siste sjanse

— Hvem bryr seg om Rooney har vokst til å bli en moden og ansvarlig frontfigur i det engelske landslaget, og en betrodd assistent for Roy Hodgson. Det vinner ikke titler. Dette er din siste sjanse, Wayne, skriver Andy Dunn i britiske Daily Mirror.

- Statistikken vil vise at du er en rekordholder. Minnene vil gjør deg til en som alltid underpresterer. Statistikken vil vise et høyt antall landskamper og mål, mens minnene vil gjøre deg til en spiller med et enormt talent som aldri klarte å få ut potensialet i England-drakten, skriver Dunn.

Wayne Rooney har presset på seg, noe han har hatt gjennom hele karrieren. Kanskje har ikke Wayne Rooney fått den hyllesten han fortjener hos det engelske folk, og kanskje er EM 2016 akkurat det mesterskapet Rooney trenger, med et lag som sprudler av selvtillit.

Går ikke det, kan han ta med seg ordene fra sin nye sjef, José Mourinho:

- Wayne Rooney har vært Englands beste spiller i over ett tiår.