«Når man har opplevd så mye, er det enklere å være glad for små ting»
Mehdi Rasoli (15) kom alene til Norge som 11-åring. I et fosterhjem på Gjøvik fikk han trygghet. Gjennom fotballen ble han integrert.
Denne uken har 15 år gamle Mehdi Rasoli spilt Norway Cup med kompisene på Gjøvik-Lyn.
Det er fem år siden han som 11-åring kom alene til Norge fra Afghanistan, etter at han og faren mistet hverandre på flukten gjennom Tyrkia.
Det første året bodde han på et omsorgssenter. Så åpnet familien Markeng på Gjøvik dørene. Rasoli flyttet inn hos fosterfamilien, og begynte å spille fotball i den lokale klubben.
Russisk lag kastes ut av Norway Cup
— Fosterfamilien hjalp meg utrolig mye. Det er ikke mange som er så flinke. Jeg spilte fotball hele tiden. Da ble alt glemt. Det var da livet var herlig igjen. Det var også slik jeg klarte å komme meg inn i guttegjengen, og bli en del av den, sier han.
I år trenger Norge over 1000 nye fosterhjem til både norske barn og enslige, mindreårige asylsøkere. Målet er at flere barn og ungdom på flukt skal få en lignende historie som Mehdi Rasoli, med et trygt fosterhjem å bo i.
På jakt etter fosterhjemDerfor har Bufetat (Barne-, ungdoms— og familieetaten) i år inngått et samarbeid med Norway Cup. Under årets Norway Cup er 43 mindreårige, enslige asylsøkere blitt inkludert på 22 forskjellige fotballag.
— Det kom veldig mange enslige, mindreårige asylsøkere i fjor. Mange av dem er gutter, og det de ønsker å gjøre på fritiden er å spille fotball. Derfor har vi jobbet med å få disse guttene inn på fotballag i nærheten av sitt omsorgssenter, sier regiondirektør i Bufetat, Ingrid Pelin Berg.
Mange fotballag har sagt at de har ledige plasser. Totalt 22 forskjellige lag rundt om i Norge ble plukket ut til å inkludere enslige, mindreårige asylsøkere.— Vi håper at vi, ved hjelp av lagene, skal finne egnede botilbud for disse barna. Noen av disse guttene kommer til å bo i type boliger med flere gutter sammen, men da har de en fritidsaktivitet, kjenner gutter og får venner på den måten. Det er viktig for at de skal trives, sier Pelin Berg.
Begynte med fotball
Tamim Abdul (16) er blant de 43 asylbarna som får spille Norway Cup.
Han kom til Norge for åtte måneder siden. Da begynte han også å spille fotball for første gang.
— Det var et veldig dårlig liv i Afghanistan. Vi fikk ikke gå så mye på skole, spille fotball eller leve rolig. Derfor ville jeg bort derfra, forteller han på norsk.
Tamim Abdul bor på et omsorgshjem på Toten med sine to fettere. Det lokale laget skulle ikke delta på Norway Cup. Derfor fikk han være med Kringlebotn fra Bergen. Sist fredag kveld møtte han og to andre asylbarn fra Afghanistan laget for første gang.— Dette er veldig bra og veldig koselig. Det er en bra gjeng, og bra trenere. Jeg har det veldig bra, sier Abdul.
- Ikke skummelt
Håpet er altså at flere barn som Tamim Abdul skal få en lignende historie som Mehdi Rasoli. Ifølge Pelin Berg vil 99 prosent av guttene få opphold i Norge. Da trengs nye fosterhjem rundt om i Norge.
— Det er i hvert fall ikke noe farlig eller skummelt å påta seg en slik oppgave. Vi fikk kjempegod oppfølging og hjelp av barnevernet i kommunen. Mehdi hadde også lik interesse som oss (fotballen), så det var jo veldig lett å reise ut på aktiviteter, forteller Audun og Aud Markeng.
Etter tre år hjemme hos familien kom moren til Mehdi Rasoli, hans to søstre og en bror til Norge i fjor. Nå bor de sammen på Gjøvik, med håp om at pappa snart kommer over.
Fosterfamilien har sett Mehdi spille Norway Cup denne uken. I sluttspillet ble det et bittert nederlag mot Lillestrøm for Gjøvik-Lyns G16-lag.
Rasoli og lagkameratene hang litt med hodet, samtidig som de trøstet hverandre. Rasoli er garderobens moromann, og spriter opp stemningen med morsomme kommentarer og et ansikt fylt med glede.
— Når man har opplevd så mye, så er det lettere å være glad for små ting, sier han smilende.