Bronse til Arna-Bjørnar, Sandviken rykker ned

Jubel og tårer for bergenslagene søndag.

HOPPENDE GLAD: Så glade ble Arna-Bjørnar da de fant ut at de hadde vunnet bronsemedaljene.
GLEDE OG SORG: Arna-Bjørnar-damene tok ny medalje søndag, mens Sandviken og Melissa Bjånesøy må gå den tunge veien ned i 1. divisjon.

Arna-Bjørnar – Stabæk 1-0 / Amazon Grimstad – Sandviken 2-0

ARNA IDRETTSPARK (bt.no): Nest siste serierunde i kvinnenes toppdivisjon ble spilt søndag, og Arna-Bjørnar påførte Stabæk, som allerede er seriemester, lagets første tap. Når Avaldsnes samtidig tapte mot Vålerenga, betyr det at Arna-Bjørnar er sikret bronse.

Hjemmelaget åpnet godt, og var flere ganger farlig frempå den første halvtimen. Spesielt Amalie Eikeland var i storslag på høyresiden, og etter en rekke tunneler, fikk hun uttelling i det 35. minutt da hun gikk i bakken i sekstenmeteren og fikk straffe. Midtstopper Nora Holstad Berge gikk frem og satte ballen trygt inn bak landslagsmålvakt Ingrid Hjelmseth.

– Utrolig deilig

I andre omgang tok Stabæk over banespillet, mens rødtrøyene kom på enkelte kontringer, der de rett nok skapte store sjanser. Ett mål var uansett nok til at Arna-Bjørnar kunne juble for bronsemedalje for andre år på rad.

Kaptein Ingrid Ryland ledet an i bronsedansen etter kampslutt. Siden Avaldsnes tapte hjemme mot Vålerenga, kunne Arna-Bjørnar stelle i stand fest søndag kveld.

– Det var utrolig deilig å få spikret bronsen før siste seriekamp, og slippe å ha det presset i siste kamp som vi har hatt de siste sesongene. Vi hadde vel nesten ikke tenkt på muligheten for at vi kunne få bronsen her, sier Ryland.

– Jeg er veldig stolt, og dette var en flott innramming, sier Arna-Bjørnar-trener Morten Kalvenes om seieren.

Trist dag for Sandviken

Samtidig er det klart at Bergen bare har ett lag i kvinnenes øverste divisjon neste sesong. Sandviken måtte vinne i sør for å holde liv i håpet om toppseriespill i 2014. Det klarte de ikke. 16 minutter var spilt da Trine Lise Åvik satte inn 1-0 for Amazon, og rett før pause doblet Marit Fiane Grødum ledelsen. Flere mål ble det ikke, og dermed spiller Sandviken i 1. divisjon neste år.

– Toppserien har vært bedre enn noen gang. Vi undervurderte nok betydningen av at en del spillere forsvant før sesongen. Litt av bredden i stallen forsvant, innser Sandviken-trener Øyvind Nordtveit.

Han har kontrakt ut neste sesong, og er ikke i tvil om at han kommer til å fullføre den.

– Som jeg har sagt til spillerne: En av mine sterke sider som person og trener er at jeg blir motivert av motgang. Jeg blir med videre til neste år, og jeg kan allerede nå si at vi skal komme oss opp igjen. Vi må sørge for å sette stallen så fort som mulig. Helt bevisst har vi foreløpig ikke tatt stilling til så mange av disse tingene. Vi har hatt troen på at vi skulle klare oss, men så har vi sviktet i kampene der det gjaldt som mest, sier treneren.

– Denne kampen var veldig typisk for sesongen vår. Vi åpnet bra, men så scoret de på sitt første angrep, sukker Melissa Bjånesøy.

Spissen som tok EM-sølv med Norge i sommer, er en av dem som kan bli vanskelig å holde på for Sandviken.

– Jeg har sagt før at 1. divisjon ikke er den beste utviklingsarenaen hvis en vil være i landslagsdiskusjonen. Samtidig har jeg sagt at jeg skal legge de tingene til side til sesongen er over, og det synes jeg fortsatt blir mest riktig, sier Bjånesøy.