Viking brukte penger som fulle sjømenn uten tanke på konsekvenser

SUPPORTERBLOGG: Kaos i Jåttåvågen. Hvordan er det egentlig mulig?

NYE TIDER: Viking hadde alt: egenkapital, sunn økonomi, ny og flott stadion (åpnet i 2004) og masse folk innenfor portene. Nå er det andre tider i Stavanger.

Denne uken har vært atter en action-fylt en når det gjelder Viking. Vi er i rød sone, Aftenbladet rapporterer om at en faktisk er usikker på hvem som skal avgjøre hva i forbindelse med at vi har flere spillere på utgående kontrakt og Kjell Inge Olsen forsvant ut dørene på dagen. De sier at dette siste skjedde uten dramatikk og fordi en skal ha nye folk inn. Men for kun en måned siden var planen at Olsen skulle ha en mer perifer rolle i Viking. Nå ble bare alle båndene kuttet her og, selv om Viking skal betale lønn ut oppsigelsestiden.

Kapteinen reiser hjem

Samtidig fikk vi nyheten om at vår kaptein i flere av disse relativt mørke årene reiser hjem. En kan si hva en vil om Indridi Sigurdsson, men for egen del er det trist at han reiser. Det nærmeste laget har hatt en klippe de siste årene. Notorisk uheldig til tider, men fremdeles en klippe og en som har stått frem i motgang.

Jeg forstår at han vil reise hjem, og rent lønnsmessig er det nok greit å slippe utgiften, men det er fremdeles trist. En av få spillere som slipper unna med æren i behold av spillerne Viking har hatt denne perioden.

Fair om Veton går i sommer

Så har vi Veton Berisha, som ville luktet på toppscorer-tittelen i inneværende sesong om det ikke var for det som har minnet om en drøy dommerkonspirasjon den siste måneden eller to. Men som heller ikke har prestert bra i de foregående sesongene, og sånn sett ikke bør være et stort tap om han nekter å forlenge.

Han og Solbakken fikset en fornuftig kontrakt sånn sett med tanke på attraktivitet i utlandet. Jeg gidder ikke å bruke tid på å hetse ham om han velger å gå gratis i sommer. Det er helt fair.

Om Solbakken derimot styrer ham til en norsk klubb, og spesielt om det er de med Røkke-penger, da vil det stille seg helt annerledes. Det er absolutt ikke innafor å forlate oss gratis til en annen norsk klubb med mindre du er i samme situasjon som Landu Landu.

Tre keepere på utgående kontrakt

Vi har tre keepere på utgående kontrakt, som er relativt spesielt. Noen mener at Iven Austbø nå viser at vi gjorde feil når vi hentet Thomas Myhre i 2008. Rent pengemessig har de selvsagt helt rett, historien viser at Myhre var en så drøy feilinvestering der at selv de involverte i Viking-ledelsen kunne ønsket seg en blackout på Marbella og ikke husket noe som helst.

Men Iven spiller godt, og Østbø kommer ikke til å ta det siste steget fra en grei keeper i 1. divisjon til en over middels keeper i Tippeligaen. Det må en bare se i øynene. Så Iven kan og må få forlenget kontrakt.

Flaut og tragisk

En kunne skrevet ørten blogger om Viking og rød sone. Det er flaut, det er tragisk, og om du hadde sagt dette til meg for syv år siden hadde jeg ledd deg opp i trynet. Blir vi nødt til å selge de Lanlay for to millioner?

Hva definerer NFF som fornuftige bud på spillere? Vi blir ikke satt under administrasjon, men det er ikke langt unna. Og jeg er selvsagt ekstremt redd for hvordan det vil påvirke oss, nå som vi endelig virker å duge rent sportslig.

Det er merkelig hvordan det fungerer, flere år i økonomisk og sportslig harmoni førte til underprestering, nå er vi på et av våre verste økonomiske punkt og vi presterer faktisk ok sportslig. Der må jeg faktisk gi ære til Jonevret (atter en på utgående kontrakt, men som har et ord med i laget når det gjelder det å forlenge kontrakter), han og Burchnall har evnet til å få laget til å fokusere på det som faktisk gjelder her. Det sportslige.

Folk har mye å svare for

Tilbake til det å havne i rød sone, det er utilgivelig. Personene som ledet Viking i årene 2005-2012 har ekstremt mye å svare for. Det å være ansvarlig for å få stadionet bygget er den eneste grunnen til at dette innlegget ikke nagler Ole Rugland helt til veggs for sin rolle her. Hvorfor satte ingen foten ned?

Hvorfor så ikke Erik Forgaard og Egil Østenstad regnestykkene når vi brukte penger som verst? Det verste er at jeg idoliserer Østen og bakken han går på, til tross for at han er Liverpool-fan og scoret to mål mot Manchester United en gang. Egil, du har kanskje kampballen, men det siste målet sto en Neville for.

Det er alltid en Neville i et stortap. Så jeg klarer aldri å være for streng i tonen når det gjelder ham.

Høster som man sår

Det er absolutt ingen grunn til at Viking skulle havne i denne situasjonen, selv med svikt i publikumstall burde en kunne fått hjulene til å gå rundt i flere år med den egenkapitalen en faktisk hadde.

Viking brukte penger som fulle sjømenn uten tanke på konsekvenser. Senest for et par år siden hadde vi den berømte emisjonen på 32 millioner, det i seg selv er imponerende tall og vi burde ikke vært i denne situasjonen nå.

Likevel er vi det. Og Viking FK valgte å spille et høyt spill med sin styreutvelgelse, der de presterte å gjøre aksjonærene fly forbannet og mindre villige til å spytte inn nye penger. En høster desverre som man sår.

Et grått og altfor langt innlegg på en grå dag i Stavanger, men vi spiller fremdeles bra fotball.

Neste stopp Ålesund. La oss bare håpe det blir en blå dag der.