Fotball

«Hvorfor skal jentene trene ute om vinteren mens guttene trener innendørs samtidig?»

KOMMENTAR: Kvinnene må ta og kreve sin plass. Det er ikke lett, men det er nødvendig, skriver Ola Bernhus.

Røas Therese Åsland i duell med Stabæks Kelly Maureen Fitzgerald under kampen mellom Røa og Stabæk i fjorårssesongen. Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Når 2005-jentene i Akershus fotballkrets har regionsamling, trener de ute i kulden vinteren igjennom. Når de like gamle guttene samles, er de inne i LSK-hallen.

Så sent som siste onsdag trente jentene på en snødekket bane på Skjetten mens guttene var inne på Norges fineste kunstgress. Slik var det i fjor, slik er det i år.

President Terje Svendsen har nok rett i det han sa på Fotballtinget: - Kvinnefotball er fortsatt ikke fullt akseptert som en likeverdig aktivitet i Fotball-Norge.

Men nå skal det bli bedre, ikke bare i fotballen, men i hele Idretts-Norge. Denne helgen skulle vise vei, med seminar i Norges Idrettsforbund og åpning av en utstilling om pionerene i norsk kvinneidrett fredag og et fotballting med vekt på kvinnefotball lørdag.

Prisverdig. I tiden. Og det mangler ikke tanker.

Det mangler heller ikke prosesser, utredninger, prosjekter eller handlingsplaner. Det er blitt  debattert, fokusert og målsatt. Det snakkes om monitorering, mentoropplegg og nettverksbygging.

Les også

Fotballtinget vedtok å redusere Toppserien til ti lag

Virkelig på tide

Er vi ikke kommet lenger i norsk idrett generelt eller norsk fotball spesielt at vi fortsatt må utrede, debattere og lage prosjekter for å få til noe så elementært som likestilling?

Jo, vi er faktisk kommet lenger.

Norsk kvinneidrett er kommet så langt at vi bør kunne si: Slutt å prate, gå ut og gjør det!

Vi lever i et samfunn der kjønnsbarrikader er blitt stormet og revet - i politikken (landet ledes av kvinner), i mediene (med flertall kvinner i flere av redaktørkollegene), i næringslivet (på direktørkontorene, om ikke i styrerommene ennå). Femtifemti er det ikke, men villige og dyktige kvinner når opp.

Ola Bernhus, kommentator i Aftenposten. Foto: Vegard Grøtt

Det går fremover i idretten også, men så sakte, så sakte. Da er det på tide å si at tålmodighet ikke gjelder lenger. Hvis ikke mennene vil gi opp posisjoner, så må de tvinges.

De som streber imot, dummer seg ut. Selv de mest bakstreverske av mannfolkene skjønner det. Det må utnyttes.

Likestillingskampen har pågått så lenge at den ikke er noe å fikle med lenger. Sett gjerne i gang prosjekter, debatter og utredninger, det skader kanskje ikke. Men snakk hardt til dem som først vil «legge forholdene til rette». Ikke hør på dem som sier at kvinnene mangler erfaring - som om erfaring er noe menn er født med.

Les også

I helgen er det fotballting. Der mangler nesten hele Fotball-Norge.

Nødvendig og lurt

Likestilling trengs i idretten fordi den er rettferdig og fordi den skaper en bedre og triveligere idrett.

La unge jenter få like gode forhold som gutter, hent inn interesserte jenter som trenere og dommere, velg kvinner inn i styrer og ansett dem som ledere.

Kvinnene må ta og kreve sin plass, for vi er der hvor ingen lenger kan si høyt at jenter og kvinner ikke holder mål.

Kreve plass? Det er ikke lett, ingen må tro det, men det er nødvendig. Det betyr dessverre også at kvinner må møte det som ble beskrevet av en av våre kvinnelige håndballdommere (NIF-seminaret fredag): Sex-trakassering, latterliggjøring og diskriminering. Da hun sa ifra, fikk høre hun at hun er vanskelig å ha med å gjøre.

Men de mennene som sier slikt, har problemer nå - etter metoo.

En fallende stormakt

Fotballtinget denne lørdagen dreide seg mye om de beste kvinnene – kvaliteten og markedsverdien. Den tidligere stormakten Norge har problemer med å henge med, selv om vi akkurat i år ser lyspunkter i resultatene til Lillestrøm og landslaget.

Ellers mangler det både økonomi og sportslig nivå. Det siste skal møtes med blant mye annet en reduksjon fra 12 til 10 lag i Toppserien, vedtatt med stort flertall.

Men problemet begynner ikke der. Hvorfor skal 13-årige jenter trene ute om vinteren mens guttene trener innendørs samtidig? Hvorfor ikke motsatt, eller i det minste annenhver gang?

Les mer om

 1. Toppserien
 2. Norges Fotballforbund (NFF)

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Som fotballtrener ser jeg en klar forskjellsbehandling på fotballbanen

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Reagerte kraftig på fotballheltens utspill, men på ett område blir herrene knust av kvinnene

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Skal forske på kvinnefotball i Norge for 42 millioner kroner. Satsingen beskrives som en revolusjon.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Jentekampen: Hets, ressursmangel, dårligere lønn og fotballsko som ikke passer

 5. SPORT
  Publisert:

  Går til likestillingskamp: – Jeg ble nektet å spille med guttene. Det var uaktuelt.

 6. DEBATT
  Publisert:

  Man må ikke menstruere for å skjønne at en blodflekk er mer synlig på en hvit shorts enn på en svart