Fotball

– Se opp for Mali

<p>Afrikaekspert Stig Torbjørnsen håper Togo stiller opp, dødsfallene til tross.</p>

Mali's national soccer team players listen to the national anthem before the start of their match against Qatar during their 9th International Friendship Tournament in Doha January 2, 2010. REUTERS/Fadi Al-Assaad (QATAR - Tags: SPORT SOCCER)
  • Roy Ellingsen

Som de fleste andre regner talentspeideren Torbjørnsen Elfenbenskysten som den store favoritten i Afrikamesterskapet som starter i dag.

– Elfenbenskysten har de beste spillerne og er i utgangspunktet det beste laget. Men om de vinner, er usikkert. Kamerun er selvfølgelig sterke og Mali har spillere som Mahamadou Diarra, Mohamed Sissoko, Seydou Keita og Fredi Kanouté. Én dårlig kamp, så er du ute. Det er ingen walkovere her, sier Torbjørnsen.

Det er likevel lag han ikke har tro på. Blant dem er journalistens foretrukne lag, Zambia.

FAVORITTER: Didier Drogba og Elfenbenskysten. Her er Chelsea-spissen i kamp mot Tanzania i oppkjøringen til mesterskapet. (Foto: Scanpix)

Mange verdensstjerner

– Zambia er i den gruppen lag jeg anser som svakest, sammen med lag som Malawi, Gabon, Togo, Burkina Faso og Benin. De har få kjente spillere, mens flere av de andre lagene har fem-seks verdensstjerner, sier Torbjørnsen.

Men flere av disse lagene kan gå videre fra gruppespillet, med litt klaff.

Det evige spørsmålet er når Afrika kan få det endelige gjennombruddet. Når kan de vinne VM?

– Det er vanskelig å si. Jeg hadde ønsket at de gjorde det, og da Ghana møtte Brasil i siste VM, tenkte jeg at de hadde sjansen. Ghana var gode og var på gang. Jeg tenkte at «nå kan det virkelig skje», men så kom kampen. Ghana sto på midtstreken med forsvaret sitt og ble overspilt. Inntil Afrika kan knekke forsvarskoden, går det bare ikke, sier Torbjørnsen.

LES OGSÅ:

  • Elfenbenskysten favoritter
  • Kamerun vant oppkjøringskamp
  • 59 spillere forsvinner

Dårlig forsvarsspill

Det er vanskelig å skjønne hvorfor det er slik. De store nasjonene i Afrika har forsvarsspillere som er stjerner i de største ligaene i verden. Men så snart de spiller på landslaget gjør de ting annerledes enn de gjør når de spiller mesterliga for klubbene sine.

– Da blir det med en gang en annen struktur i forsvarsspillet. Jeg skjønner ikke hvorfor det er slik, men slik er det, sier Torbjørnsen.

På 90-tallet var det sjelden et afrikamesterskap uten store overraskelser. Etter årtusenskiftet har det vært de store fotballnasjonene i afrikansk målestokk som har dominert. Torbjørnsen tror trenden fortsetter.

– Algerie har endelig kvalifisert seg til VM og var veldig gode i den avgjørende kampen mot Egypt. Men det er vel ingen stor bombe om de gjør det sterkt heller. Jeg kan ikke se de helt store overraskelsene i år, sier Torbjørnsen.

Heier på Togo

Et lag han håper overrasker er Togo. Etter skuddramaet fredag hersker det total forvirring om laget skal være med i mesterskapet eller ikke.

– Om Togo skal være med eller ikke, forandrer seg jo nesten fra time til time nå. Togo vil få en enorm sympati gjennom turneringen. Hvis de reiser hjem, er det bare pessimisme og negativitet. Det som har skjedd er forferdelig, men om de likevel velger å stille opp, er det fantastisk av hele laget, sier Torbjørnsen.

LES OGSÅ:

Han understreker at han forstår dem godt, dersom Emmanuel Adebayor og lagkameratene velger å reise hjem.

– Jeg forstår begge mulige handlinger, jeg. Men hvis de stiller opp, er det en fantastisk handling. Da blir det plutselig et gladmesterskap igjen. Togo vil få enorm støtte. Alle objektive vil heie på Togo, sier Torbjørnsen.

Fakta:

GRUPPE A:

Angola, Mali, Malawi, Algerie

GRUPPE B:

Elfenbenkysten, Ghana, Togo (har trukket seg), Burkina Faso

GRUPPE C:

Egypt, Nigeria, Mosambik, Benin

GRUPPE D:

Kamerun, Gabon, Zambia, Tunisia

Les også

  1. Elfenbenskysten favoritter

  2. Adebayor sier Togo reiser hjem fra Angola

  3. Statsministeren kaller laget hjem

  4. Wenger: - Mesterskapet må gå som planlagt

  5. Truer med nye angrep

Les mer om

  1. Internasjonal fotball