Annan-glipp kan koste Start millioner

<p>... mens Rosenborg trolig beholder alt.</p>

FotballTyskland04.02.2011Foto: Witters/DigitalsportNORWAY ONLYv.l. Anthony AnnanBundesliga, Borussia Dortmund - FC Schalke 04
  • Marius Vik

Da Anthony Annan ble klar for tyske Schalke 04 i slutten av januar, ble det jubel på Sørlandet. Start trodde de hadde sikret seg rundt 2,5 millioner kroner som følge av en videresalgsklausul som ble lagt inn i kontrakten da de sendte midtbanespilleren til Trondheim sommeren 2008. – En gladnyhet for Start. Hadde han ikke blitt solgt nå, tror vi det ville ha blitt vanskelig å få særlig med penger for ham, sa Starts administrerende direktør Sveinung Hovstad da Schalke-overgangen var i boks.

Sørlendingene skal imidlertid ha glemt én viktig ting da de underskrev salgskontrakten: Å legge inn en formulering om hvor lenge klausulen skulle gjelde. Det kan bli en kostbar affære, for Norges Fotballforbunds regelverk er nemlig klart:

Er ingen tidsbegrensning lagt inn, gjelder avtalen nemlig bare for to år (tre år fra og med Fotballtinget våren 2010).

Anthony Annan ble solgt til Bundesliga-klubben to og et halvt år etter at Rosenborg hentet ham fra Start. Ghaneserens gamle arbeidsgiver hadde i utgangspunktet krav på 25 prosent av alt over 11 millioner.

Totalrammen på Annans overgangssum skal være på inntil 21 millioner, noe som gjør at sørlendingene kan gå glipp av flere millioner.

– Generelt er det vanlig med tidsbegrensning i avtaler, og noe vi anbefaler alle klubber, sier fagansvarlig for overganger i NFF, Stein Pedersen.

Tydelig

Mangler avtalen et tidsaspekt, virker konklusjonen klar.

– Denne regelen er tydelig. Hvis den ikke er tidsbegrenset, eller at det åpent går frem hvor lenge den gjelder, så var det før to, og nå tre år som gjelder, fortsetter Pedersen, samtidig som han understreker at en slik sak aldri er prøvd i NFFs juridiske instanser.

I Rosenborg ønsker man ikke å si for mye om saken. Det skal være Aalesund som gjorde trønderne oppmerksomme på regelen, da de ga beskjed om at trønderne ikke ville få noen videresalgskompensasjon da Tor Hogne Aarøy forsvant til japansk fotball. Trønderne trodde de hadde sikret seg en betydelig andel av salgssummen, men Aalesund sa nei.

– Jeg har kjent til denne loven i mange år, og når loven ligger der så må vi forholde til den, sier klubbdirektør i AaFK, Henrik Hoff, til Aftenposten. Det fikk Rosenborg til å reagere.

– Vi har i etterkant gått gjennom mange av våre gamle avtaler, forteller Erik Hoftun.

– Vi har ikke vært i kontakt med Start ennå, men hvis loven skal tolkes slik Aalesund sier, er det selvsagt at den må være lik for alle, mener Rosenborgs sportslige leder.

Statistikksenter Eliteserien:

Overrasket

I Start kommer nyheten som en stor overraskelse.

– Dette er nytt for meg, og ikke noe vi har hørt noe om.

– Vi vil forholde oss til den kontrakten som foreligger, og ønsker ikke å kommentere dette i pressen, sier Sveinung Hovstad til Aftenposten.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk