Fotball

Dommeren så på video, ga Liverpool straffe og annullerte motstanderens mål: – Dette er rett og slett fantastisk

Videodømming hylles og kritiseres etter innholdsrik kamp på Anfield.

  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Se de tre situasjonene med videodømming.

Liverpool - West Bromwich Albion 2–3:

Videodømming og svakt forsvarsspill fikk mye av oppmerksomheten da West Bromwich sendte Liverpool hodestups ut av FA-cupen med 3–2.

I begynnelsen av januar ble videodømming tatt i bruk i FA-cupen i England, og i kveldens kamp mellom Liverpool og West Bromwich Albion tok dommeren i bruk teknologien til det fulle.

Liverpool tok ledelsen ved Roberto Firmino allerede etter seks minutter.

Bare minutter senere sjokkerte gjestene med å score to kjappe mål. Og for Liverpool sin del kunne det se virkelig mørkt ut da gjestene scoret nok en gang etter 19 minutter, denne gang ved Craig Dawson.

Dommer Craig Pawson brukte videoteknologien to ganger før pause.
Les også

I England har videodømming skapt debatt. Men nye tall viser at det fungerer

Annullerte mål

Men dommer Craig Pawson ønsket å se episoden i reprise etter at Gareth Barry sto offsideplassert. Han var ikke borte i ballen, men etter at dommeren studerte videobildene, mente han at midtbanespilleren forstyrret Simon Mignolet i Liverpool-målet. Dermed ble målet annullert.

Craig Pawson sjekker tv-skjermen før han ga Liverpool et straffespark

Bare fire minutter etter ble tv-skjermen slått på nok en gang. Denne gangen var det Mohamed Salah som gikk ned i straffefeltet. I utgangspunktet blåste ikke dommeren, men etter at videobildene fikk et skarpt blikk, bestemte dommeren seg for å dømme straffespark. Noe som ikke hjalp Liverpool, siden Firmino satte ballen i stanga.

På overtid i første omgang brukte dommeren nok en gang skjermen da West Bromwich scoret sitt tredje mål. Denne gangen ble målet stående.

Fire mål, tre av de på under seks minutter, og tre store avgjørelser med bruk av videodømming - og det var før pause.

Les også

Her blir videodømming satt på prøve for første gang i engelsk fotball

Blandede reaksjoner

Nå både hylles og kritiseres teknologien og dommeren av fotballinteresserte på Twitter. TV 2s Jesper Mathisen mener det er strålende.

– Der har man videodømming brukt på helt riktig måte! Strålende! Ikke fortell meg at dette ikke er fremtiden. Selvfølgelig skal det innføres mer og mer, skriver TV 2-ekspert Jesper Mathisen på Twitter, og følger opp:

– Tar dette bort sjarmen med fotball? Selvfølgelig ikke. Der skal Salah ha straffespark også. Og han dømmer selvfølgelig straffe. Dette er rett og slett fantastisk, skriver han.

Viasat-ekspert Rune Bratseth mener at kampen ble ødelagt av tidsbruken.

– Spontaniteten forsvinner og kampen dør ut. Jeg tenker det er greit med mållinjeteknologi, men jeg aksepterer at det gjøres feil i stedet for de langvarige hendelsene her, sa Bratseth etter kampen.

WBA-manager Alan Pardew var ikke fornøyd med hendelsene.

– Det tok så lang tid. Man går fra høyintensitetsarbeid til å bare vente, så det må vi se på. Det er ikke perfekt, og er det framtiden, håper jeg at det er et bedre system enn i dag. Jeg likte ikke det jeg så, sa han etter kampen.

Flere enn Bratseth mente at dommeren brukte alt for lang tid på videoavgjørelsene. Derfor fikk første omgang fire minutters tilleggstid.

Andre omgang ble langt fattigere på kontroversielle avgjørelser. Mohamed Salah reduserte til 2–3, men det holdt ikke, og Liverpool er ute av FA-cupen.

Les mer om

  1. Engelsk fotball