Fotball

Derfor garanterer Tjærnås en forrykende avslutning på fotballåret

ANALYSE: Det har vært et hendelsesrikt fotballår. Avslutningen blir også severdig.

Liverpool og Manchester City byr oss på en skikkelig fotballgodbit når de møtes på nyttårsaften. Her fra et tidligere møte hvor temperaturen var høy.
  • Lars Tjærnås
    Lars Tjærnås
    Fotballekspert

To av de fremste jegerne møtes til det som bør bli en knallperle av en kamp nyttårsaften: Liverpool mot Manchester City. Jürgen Klopp mot Pep Guardiola.

24. september tapte Chelsea 3–0 mot Arsenal. Det var tredje kamp på rad uten seier, og Antonio Conte bestemte seg for å stokke kortene på nytt og dele ut nye kort.

Les også

Disse 68 Premier League-spillerne er fritt vilt

Et nytt system

Resultatet ble et nytt system, 3-4-3, og noen nye spillere i et par endrede roller. Siden den gang har de knapt sett seg tilbake. 12 kamper har gitt 12 seiere, ny klubbrekord. Eget mål har de stengt. Kun to baklengs i løpet av de 12 kampene.

Til gjengjeld har de øst inn scoringer i motsatt ende. Summen av dette er at de har fått en luke ned til utfordrende, og bør kunne ta seg relativt greit av Stoke hjemme nyttårsaften.

Den kampen er ferdigspilt når de to som ligger nærmest på tabellen møtes til kveldskamp. Liverpool-Manchester City har aldri vært en klassiker i engelsk fotball, til det har begge hatt andre og nærmere «fiender». Nå har den alle forutsetninger for å bli minneverdig.

Chelsea går uansett inn i 2017 som ligaleder i England.

Mange målscorere

Det enkleste argumentet for å tro på en feiende flott kamp er selvsagt at de to har scoret flest ganger av samtlige så langt. Liverpool har aller flest.

Det er ikke bare at de scorer mange mål som er motstandernes problem når de møter de røde. Det er minst like mye at der er mange som scorer målene. Hele 12 ulike målscorere har Liverpool hatt så langt.

Møter du lag trent av Jürgen Klopp, må du være forberedt på at truslene kommer fra mange ulike posisjoner. Liverpool spiller med en enorm intensitet. Det kommer mange løp i høy hastighet samtidig og ballen spilles raskt fremover så snart motstander gir bort rom.

Akkurat det har Manchester City gjort litt for ofte den seneste tiden, selv om de har snudd en vond trend, og nå har tre strake seiere.

Les også

Carlsen med tirade på direkten: - Dummeste jeg har sett!

Et klokere City

Det måtte tas grep etter at de fikk fire baklengs mot Leicester 10. desember. Pep Guardiola har ikke endret filosofi. Det kommer han aldri til å gjøre.

Men det er mulig å se et lag som forsvarer seg litt klokere de siste kampene. Selv om de fortsatt våger mye offensivt er de også opptatt av balanse i laget, og ligger igjen med mange nok spillere i riktige posisjoner slik at de ikke enkelt kan bli kontret i senk.

Det er noen klare nyanseforskjeller og rene ulikheter i fotballfilosofien til de to managerne. Først og fremst vil Klopp ha mer «fremoverspill» og enda høyere intensitet i spillet enn Guardiola.

Spanjolen vil i enda større grad eie ball for å kunne dominere og kontrollere motstander i flere av spillets faser.

«Høytrykksfotball»

Likhetene er imidlertid mange. Ikke minst er dette kampen mellom to som er ekstremt opptatt av gjenvinningsspill de første sekundene etter balltap. Dette kommer til å være kampen der den som vinner ball nærmest blir overfalt før han rekker å kvitte seg med den.

Å garantere mange mål er en vrien øvelse. Til det er begge i stand til å ta ut hverandres styrker i litt for stor grad. Jeg våger likevel å garantere «høytrykksfotball» med enorm intensitet.

Det er all grunn til å vente med å innta kveldens festmåltid til kampen blåses av.

Jeg lover en velsmakende forrett.

Hør Tjærnås og gjengen i Aftenpodden Sport oppsummere og kåre seg gjennom idrettsåret 2016:

Les mer om

  1. Manchester City
  2. Jürgen Klopp
  3. Liverpool FC