Fotball

– EM-søknaden var forhåndsdømt

<p>Flere på Stortinget mener regjeringen og kulturministeren har drevet en "skitten prosess" mot EM-søknaden.</p>

OSLO 20091208.Seniorkonsulent Jan Høegh i Econ Pöyry overleverte kvalitetssikringsrapporten om EURO 2016 til kulturminister Anniken Huitfeldt tirsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
  • Nils Christian Mangelrød

Høyres Linda C. Hofstad Helleland, som sitter i kulturkomiteen, mener regjeringen har forsøkt å gjemme bort arbeidet med EM-søknaden.

– Jeg syns dette har vært en skitten prosess preget av arroganse der det har blitt lagt lokk på saken. Dette har foregått i de lukkede rom med få mennesker. Det blir feil når dette berører så mange mennesker og der har blitt lagt ned så mye ressurser, sier Helleland.

Etterlyste redegjørelse

Høyre-politikeren mener at regjeringen har vært negativ til dette til dag én, og at saken er avgjort uten at den fikk en grundig og skikkelig behandling.

Les også:

  • EM-jokerne forsvant

Hun og flere andre i kulturkomiteen har lenge etterlyst en diskusjon og redegjørelse av saken fra kulturministeren, uten å få det.

I midten av november etterlyste Helleland et svar fra Huitfeldt om når og hvordan Stortinget skulle bli involvert i saken. Huitfeldt svarte skriftlig at EM-søknaden krevde en grundig gjennomgang og at Stortinget ville bli tatt med på en vurdering omkring et eventuelt vedtak av statlig tilskudd.

– Grundig vurdering gjøres ikke på ettermiddagen av regjeringen, sier Helleland.

Les også:

Hun er svært kritisk til at den eneste informasjonen hun og andre i langt tid har måttet forholde seg til har kommet gjennom media. Hun er spent på hva som egentlig har foregått bak lukkede dører.

– Det er maktarroganse av verste sort. Vi har ikke hørt statsråden redegjøre for fotball-EM ved en eneste anledning, legger hun til.

– Taktisk spill

Hun får støtte i sitt syn av KrFs kulturpolitiske talsmann Øyvind Håbrekke som ser avgjørelsens sammenfall med Barack Obamas fredsprisbesøk som svært taktisk.

Håbrekke rister på hodet, i likhet med stortingsgruppa i partiet, av behandlingen av den politiske saksgangen.

– En saksbehandling på 24 timer er ikke en useriøs saksbehandling, Det er ingen saksbehandling. Det er både useriøst og uredelig , sier Håbrekke som tidligere har vært statssekretær i to departement.

Han har respekt for at det kan være store innvendinger mot en søknad, men han mener Fotball-Norge er holdt for narr slik regjeringen har holdt på.

Håbrekke syns det er vanskelig å avgjøre om den politiske viljen var større under Trond Giske enn under Huitfeldt, ettersom saken først har spisset seg til nå.

– Kritikken spriker i alle retninger

Kulturminister Anniken Huitfeldt føler seg ikke rammet av kritikken.

– Det er spesielt overraskende at dette kommer fra Hofstad Helleland. For bare en uke siden mente hun at vi var for trege, nå kritiserer hun oss for at vi jobber for fort. Dette spriker i alle retninger.

Les også:

I følge Huitfeldt hadde regjeringen tilgang til hovedpunktene i rapporten om EM-søknaden allerede for to uker siden.

– Vi har hatt en grundig gjennomgang, der ni ulike departementer har vært involvert. Det er heller ikke vanlig at Stortinget spiller en rolle i saker av denne typen , sier Huitfeldt.

Les mer om

  1. Fotball-EM