Fotballforbundet reagerer på boikott-oppfordring av TV 2-program

Journalistikken må være åpen og tilgjengelig, sier NFF.

SKAPER IRRITASJON: Jesper Mathisen (til venstre) og Davy Wathne har tirret på seg NFF og Discovery for å ha vist mål underveis i FotballXtra på TV 2.

Onsdag sendte Norsk Toppfotball (NTF) ut en oppfordring til sine medlemsklubber i Eliteserien om at de ikke bør stille opp i TV 2s FotballXtra.

TV 2 har terget på seg Fotballforbundet og Discovery etter at de har vist mål og høydepunkter underveis i Eliteserien.

Norges Fotballforbund (NFF) støtter imidlertid ikke NTFs oppfordring om ikke å stille i TV 2s fotballsendinger.

– Norsk Toppfotballs oppfordring om boikott av studiodeltakelse i TV 2s Fotballxtra må stå for deres regning, sier NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt.

– NFFs holdning er at vi ikke må blande striden om visning av bilder fra kampene med hvem som deltar i et TV-studio, selv om det skjer i samme TV-program. All journalistisk virksomhet som ikke er forankret i rettighetsproblematikk, må være åpen og tilgjengelig for alle medier, inkludert kilder og intervjuobjekter, sier Bjerketvedt.

Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball og Fotball Media tok før påske ut stevning mot TV 2 etter at kanalen har vist mål fra Eliteserien i sine TV-sendinger.

Flere klubber sier nei til TV 2

Flere av klubbene sier torsdag at de forholder seg lojalt til oppfordringen fra Norsk Toppfotball. Ledere fra Haugesund, Stabæk og Tromsø sier til VG at de velger å si nei til TV 2 dersom de blir spurt.

Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, mener man klubbene blir stående midt mellom partene som er i «åpen konflikt».

– Nå er det krevende for dem som blir spurt om å stille opp i TV 2s program, fordi de blir skyts i en strid de ikke vil være i. Det er en kinkig situasjon, sier Johannesen.

Brann-sjefen understreker at klubben alltid har stilt opp for TV 2, samtidig som det er viktig for klubben å forholde seg til medieavtalen den er en del av med Discovery.

– Vi vurderer mediehenvendelser fra gang til gang, og det vil gi gjøre nå også, sier Johannesen.

Vibeke Johannesen er daglig leder i Brann.

Jostein Grindhaug fra FK Haugesund skulle etter planen stille opp i programmet til helgen, men klubben ønsker å være lojal til instruksen fra Norsk Toppfotball.

– Det er Haugesund selv som bestemmer hva vi stiller opp på, men i utgangspunktet er vi lojale overfor Norsk Toppfotball som ber oss om ikke å stille i FotballXtra på TV2. Det er en oppfordring vi heller ikke har store problemer med å være lojale overfor, sier mediesjef Runar Nordvik til Radio 102.

NISO: - Ikke riktig virkemiddel

Fagforeningen for idrettsutøvere i Norge, NISO, reagerer på at Norsk Toppfotball oppfordrer norske fotballspillere til å si nei til TV 2s invitasjoner.

– Vi skjønner at det er en betent og prinsipiell sak som har en historie. Men hvis det i praksis blir en munnkurv eller nekt for spillerne til å uttale seg, så liker vi ikke det. Spillerne har ikke vært involvert i inngåelsene av avtalene og er ikke direkte en del av det, så de skal ikke pålegges en munnkurv, sier leder Joachim Walltin.

Joachim Walltin er leder i NISO.

Han sier at NISO på generelt grunnlag er opptatt av spillernes ytringsfrihet, og mener at oppfordring til boikott og lignende ikke er riktig virkemiddel i denne og lignende saker.

Så langt har ikke de fått henvendelser fra spillere som ønsker råd til hva de skal gjøre dersom TV 2 ønsker besøk i studio. Men Walltin er klar på hva slags råd han ville gitt.

– Jeg vil anbefale spilleren å gjøre det han har lyst til og ikke føle seg bundet. Men om han får streng beskjed fra klubben som er hans arbeidsgiver, settes han i en skvis, og da blir det vanskelig for ham. Men vi oppfordrer alle til å gjøre det de mener er riktig, og så støtter vi han ut fra det standpunktet, sier Walltin.

Dette skrev NTF i e-posten

Discovery, som har betalt 2,4 milliarder kroner for norsk seriefotball i seks år, har reagert kraftig på at TV 2 påberoper seg den såkalte nyhetsretten og viser fortløpende scoringer fra Eliteserien i FotballXtra.

TV 2 startet også flere programposter som het «sportsnyhetene» i programmet. 2. påskedag var både mål og nyhetsfokus tonet ned, men målene fra runden ble vist både i pausen og like etter kampslutt.

Administrerende direktør Leif Øverland skrev følgende i e-posten til Eliteserie-klubbene:

«Som kjent har vi stevnet TV 2 knyttet til hvordan de utfordrer klubbenes medierettigheter. Noen av deres spillere og sportslig støtteapparat har blitt forespurt om å delta i dette programmet. Vi oppfordrer til at man IKKE deltar».

Videre het det: «Begrunnelsen er at TV 2 utfordrer nyhetsretten og dermed vårt økonomiske grunnlag. Vi må bruke vesentlig med ressurser for å stoppe dette og har sendt stevning. Så lenge saken ikke er avgjort, er vår anbefaling at vi ikke deltar i dette programmet».

NTF skriver følgende i en pressemelding torsdag:

– Det er feilaktig at NTF oppfordrer til boikott av TV2. Det er imidlertid ikke naturlig å bidra til programmet FotballXtra slik TV2 praktiserer det nå, og oppfordringen gjelder selvfølgelig ikke TV2 generelt.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking21153346262048
2Bodø/Glimt21144353272646
3Tromsø21143432211145
4Molde21124547232440
5Brann21123637241339
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk