- Jeg kan bringe inn ro og trygghet i laget

<p>Winsnes spiller gjerne, men mener laget går foran egen prestisje i sitt siste RBK-år.</p>

TRONDHEIM 20110410. Eliteserien Fotball Rosenborg - Lillestrøm. Rosenborgs Fredrik Winsnes. Kampen endte 4-4.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
  • Ole Kristian Sagbakken
tjærnås nettmøte

– Jeg legger opp med sikkerhet etter sesongen. Det er ikke noe som endrer på det. Nå gjelder det å gjøre en jobb, og ikke ha for stor personlig prestisje med tanke på spilletid. Jeg vil avslutte med å være en god medspiller, sier legestudenten til Adresseavisen.

Det er gått noen dager siden 4-4 mot Lillestrøm. Ute på feltet har Jan Jönsson rettet tankene mot mandag og Fredrikstad. I går handlet det mye om forsvarsspill, men med Winsnes' gode innhopp på søndag har den offentlige debatten handlet om ankerrollen på midtbanen.

Løsnet med Winsnes

Dagen etter 4-4 sa Jönsson at han vil fortsette med Markus Henriksen. Men det var først da Winsnes kom inn, og Henriksen ble flyttet lenger fram på banen, at spillet løsnet.

Noe som ikke har gått upåaktet hen:

– Det er ikke tilfeldig at RBK spilte sin aller beste fotball for sesongen etter at Winsnes ble anker, sier 100% Fotballs ekspert Lars Tjærnås. Han mener, som Gøran Sørloth sa mandag, at dette gir Henriksen muligheten til å rendyrke sine offensive styrker, samt at balansespilleren Winsnes gjør den defensive oppgaven like godt.

Selv innrømmer Winsnes at han liker tanken:

– Så lenge vi vinner kamper og ting fungerer, er ikke det viktigste for meg at jeg starter. Men jeg vil selvfølgelig spille, og kan bekle alle roller på midtbanen. Det gikk ok mot LSK, hvor vi fikk veldig fin balanse i laget.

– Hva kan du tilføre laget?

– Jeg føler at jeg kan bringe inn ro og trygghet. I tillegg har jeg fortsatt stor entusiasme i spillet mitt, sier Winsnes.

– Hvordan synes du midtbanen har fungert til nå?

– Jeg synes Markus og Per har fordelt oppgavene helt greit. Og at vi har hatt stang ut. Det er veldig viktig at Markus kommer til skudd, han scorer mål, men det betyr ikke at han nødvendigvis må skifte rolle.

– Men for å få best mulig balanse i laget, er det viktig at mange er i rett posisjon samtidig, sier Winsnes.

Statistikksenter Eliteserien:

– Takler motgang bedre

I november i fjor snakket Adresseavisen med en 35-åring som satt ytterst på benken under Nils Arne Eggen, og som innrømmet at han hadde vært inne på tanken om å legge opp. Winsnes har vært benkevarmer i år, også, og fikk sine aller første minutter mot LSK.

Men i motsetning til tidligere sesonger, og i fjor høst, tar han situasjonen langt lettere:

– Jeg har gjort en jobb med ikke å legge for mye i fotballen. At den ikke får bestemme over humøret mitt, og avgjøre om jeg er vellykket eller mislykket som person. Jeg er fortsatt ærekjær, men har blitt flinkere til å håndtere motgang, sier han.

Tar fotballen seriøst

Om man følger RBK-treningene fra sidelinjen, er det liten mye tvil om at Winsnes fremdeles tar fotballen seriøst. Ingen blir mer irritert på seg selv etter en feil, men samtidig er ingen flinkere til å følge opp de unge spillerne.

Antakelig er det også derfor Winsnes ikke er så opptatt av spilletid som for noen år tilbake.

– Da jeg kom tilbake til RBK, var jeg i en litt annerledes situasjon. Det var mange nye spillere her siden sist. Nå kjenner jeg alle, og har den samme rollen som i Aalborg og Strømsgodset. Jeg føler ansvar overfor de yngre, akkurat som Bent Skammelsrud og Roar Strand følte for meg da jeg selv var ung, sier han.

— Rutine og erfaring ekstra viktig nå

Jan Jönsson utelukker ikke at Winsnes får en rolle fra start mot FFK.

– Jeg er positiv til Fredrik, og han var aktuell til å starte mot LSK. Det var ingen overraskelse at han kom inn og gjorde det bra, sier Jönsson.

Han har fortsatt i samme spor som Nils Arne Eggen: vraket midtbanespilleren i starten av denne sesongen. Dette forklarer Jönsson slik:

– Han er fotballklok, men touchen har ikke vært der helt hittil i år. Samtidig er rutine og erfaring ekstra viktig i den perioden vi er inne i, sier han.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk