Fotball

Potter tryller i trøndernes ferieby: Nå herjer laget fra «Vinterstaden» i Europa

For fire år siden spilte de på tredje nivå i Sverige. Torsdag vant de sin første gruppespillskamp i Europa.

Blir det en Graham Potter-statue i Östersund? Det diskuteres nå i kommunen. Foto: BILDBYRÅN

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Östersund er laget som aldri slutter å overraske. På veien til Europa League slo de ut storheter som Galatasaray og PAOK, og i går vant de sin første kamp i et gruppespill i Europa noensinne mot Zorya – på bortebane i Ukraina.

Les også

Svenskene vant sin første kamp i Europa: «Månen er passert. Östersund skal en annen plass»

Mens Rosenborg dro hjem fra Spania med stortap, ga Östersund trønderske fotballfans et lite plaster på såret. Byen ligger bare fire timer øst for Trondheim, og er trøndernes nærmeste ferieby. Så tette bånd er det mellom byene, at landsdelen ofte blir kalt Øst-Trøndelag.

Nå venter to hjemmekamper mot Athletic Bilbao og Hertha Berlin, på en stadion bygd for spill i Superettan, og hvor pressekonferansene finner sted inne i et partytelt.

– Om noen hadde sagt det for fem år siden, hadde jeg ledd av de, og bedt om at de skulle låses inn et sted med tvangstrøye, sier Andreas Olsen, sportsreporter og kommentator i Östersundposten på en skurrete linje fra Ukraina.

Andreas Olsen i Östersund-posten. Foto: PRIVAT

Eventyrhistorie

Historien om Östersund fotballklubb er et lite eventyr i nordisk fotballhistorie.

I 2011 kom den britiske treneren Graham Potter til den mellomstore byen i Nord-Sverige og tok over laget som da lå i 2. divisjon, det fjerde høyeste nivået i svensk fotball.

Potter tar laget opp til Superettan på to år, og etter fem år ble de klare for spill på det øverste nivået i Sverige.

Curtis Edwards, Sammuel Mesiro og Brwa Nouri feirer at Salisu Abdullahi Gero doblet ledelsen rett før slutt. Foto: BILDBYRÅ N

Les også

Svenskene vant sin første kamp i Europa: «Månen er passert. Östersund skal en annen plass»

Olsen gir Potter mye av æren for lagets suksess, sammen med styreleder Daniel Kindberg. De har sammen bygd opp en organisasjon og en spillefilosofi som alle spillerne forstår. Kampen etter det som blir beskrevet som den største kampen i byens historie, seieren mot Galatasaray, byttet Potter ni spillere. Likevel slo de Djurgården.

– Det sier så mye om organisasjonen og tryggheten som finnes. Alle vet hva de skal gjøre. Potter har brukt mye tid på å bygge opp dette, sier Olsen.

Foreslår statue

Nå har en av byens innbyggere levert inn et forslag om at det skal bygges en statue av manageren fra lille Solihull i England. Forslaget har fått 54 underskrifter, og dermed må kommunen på politisk nivå ta stilling til om Potter-statuen skal oppføres.

– Det er noe som er blitt foreslått som en spøk, men nå tror jeg at mange er seriøse. Jeg kan ikke se for meg en nålevende person i Östersund som har vært så elsket som han er akkurat nå, kanskje noensinne, mener Olsen.

Les også

Martin Linnes og Galatasaray sjokkert av Östersund

Idrettsmessig er det få som har forbundet Östersund med fotball. Byen markedsfører seg selv som «Vinterstaden», og de har avholdt flere verdensmesterskap i skiskyting. Flere ganger har byen i samarbeid med Åre forsøkt å få OL. Men sist gang Skidstadion ble brukt, var det for å gi 10 000 av byborgerne plass til å se bortekampen mot Galatasaray på storskjerm.

– Før var knapt familien til spillerne på kampene, nå er fotball det store samtaleemnet i Östersund. Alle, i alle aldre, prater om fotball på lunsjrommene og på arbeidsplassene. I fjor gikk 1/10 innbyggere på hver kamp. Ingen forbinder Östersund med fotball, men nå har det virkelig skjedd noe der, det er blitt en fotballby, sier Olsen.

– Sluttet å tippe

Han har sluttet å bli overrasket over hva laget klarer å gjøre. Derfor tør han ikke svare på spørsmålet om hvor langt de kan nå, i gruppe med Hertha Berlin, Atlethic Bilbao og Zorya.

– Jeg har sluttet å tippe. I hvert steg i kvalifiseringen har jeg tenkt at det tar slutt. Nå tør jeg ikke å tenke det lenger. Etter gårsdagens seier er det ikke umulig at de tar steget videre fra gruppespillet. Det burde vært det, men det føles ikke slik nå, sier Olsen.

I lang tid har de fotballmessige høydepunktene for byen vært hver gang Rosenborg eller andre lag har kommet på treningskamp før sesongen.

Da Rosenborg herjet som verst i Champions League, gikk det flere busser fra Östersund. Nå spiller de på samme nivå, men Olsen tror fortsatt at Rosenborg kommer til å være storebror i flere år fremover.

– Jeg tror nok det er lenge til det kommer busser fra Trondheim for å dra på kamp i Östersund. Rent sportslig tror jeg at de kan nærme seg allerede denne sesongen, men at de skal vokse seg til storebror som klubb, tror jeg er mange år frem i tid, sier Olsen.

Les mer om

 1. Europa League
 2. Svensk fotball
 3. Athletic Bilbao
 4. Hertha Berlin
 5. Galatasaray
 6. Östersund FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Denne mannen har sjokkert Fotball-Europa. Nå venter Ciljan og Hertha Berlin.

 2. FOTBALL

  Östersund sjokkerer motstanderne og sammenlignes med Barcelona

 3. FOTBALL

  Miniputtene fra Sverige ble overkjørt av Arsenal-stjernene: – Klasseforskjell

 4. FOTBALL

  Svensk sensasjonslag sjokkerte igjen: Ciljan og Hertha Berlin tapte i Östersund

 5. FOTBALL

  Özil om forholdene i Östersund: – «Woooooooww»

 6. FOTBALL

  Dempsey hyller engelsk kollega: – Han har gjort en helt fantastisk jobb