Ekspert mener Klopp har en stor fordel før møtet med rivalen

– Det er en mørk sky over Citys tittelkandidatur.

Jürgen Klopp og Pep Guardiola møtes for første gang i England.

Fotballåret 2016 avsluttes på en av de bedre måtene man kunne se for seg: Stormøtet mellom Liverpool og Manchester City.

For på årets siste dag er det ikke bare møtet mellom to av Chelsea sterkeste utfordrere til tittelen denne sesongen, men også mellom to av de mest anerkjente managerne i dagens fotball.

Jürgen Klopp mot Pep Guardiola.

Les også

Langrennssjefen advarer før Tour-starten: – Blir ingen spasertur i parken

4–4

De to har hatt mange minneverdige oppgjør gjennom historien. På åtte oppgjør mellom Guardiola og Klopp, viser statistikken fire seiere til hver.

I boken Pep Confidential: Inside Pep Guardiolas first season at Bayern Münich, beskriver forfatteren Klopp som en som kunne ta over José Mourinhos rolle som Guardiolas fremste nemesis. Lite visste man da at Mourinho og Guardiola skulle møtes igjen i Premier League.

Jürgen Klopp og Pep Guardiola har møttes åtte ganger som trenere for hvert sitt tyske storlag.

Men i boken beskrives de to som to dyktige fektere, som kjemper mot hverandre om å utvikle fotball. Samtidig fortelles det om det gode forholdet mellom de to.

Noen minneverdige oppgjør mellom de to som kan nevnes er:

2013: Dortmund – Bayern 4–2

Pep Guardiola fikk en tung velkomst til tysk fotball tilbake i 2013, da Klopp og hans Borussia Dortmund slo Bayern i den tyske Supercupen, blant annet etter scoring fra nåværende City-spiller Ilkay Gündogan.

Les også

Premier League-rival mener Bradley burde fått mer tid

2013: Dortmund-Bayern 0–3

Spanjolen fikk sin revansj, og det må nok ha svidd ekstra for Klopp at det var hans tidligere gullgutt Mario Götze som scoret ett av de tre Bayern-målene i Bundesliga-oppgjøret. Götze-overgangen er en Klopp tidligere har uttalt at falt han tungt for brystet.

– Jeg kan ikke gjøre meg selv 15 centimeter kortere, eller begynne å snakke spansk, sa Klopp den gang.

2015: Bayern-Dortmund 1–1 (0–2 etter straffer)

Det siste møtet mellom de to endte med suksess for tyskeren, da Dortmund tok seg videre til finalen i den tyske cupen på bekostning av Guardiolas lag.

– Bayern endret sin måte å spille på

Møtet mellom de to representerer også møtet mellom to forskjellige taktiske tilnærminger. Der Klopp har stått for sin offensive kontringsfotball, har Guardiola vært selve ansiktet på tilnærmingen som handler om å ha mye ball, populært kalt tiki-taka (et uttrykk Guardiola selv ikke er veldig glad i).

Liverpool har hatt mye å juble for denne sesongen.

Statistikken viser også at begge managerne har vært innstilt på å finne ut hvordan de skal slå den andres taktikk. Spesielt Guardiola har sagt at han har latt seg fascinere av Klopps måte å spille på, og har brukt mange timer på å plukke tyskerens fotballstil fra hverandre.

– Bayern endret sin måte å spille mot oss (Dortmund) noen ganger. Ikke alltid, men det hendte. En klar filosofi betyr ikke at du må holde deg til den hele tiden. Hvis vi trenger å tilpasse oss motstanderen, så gjør vi det, sa Jürgen Klopp på pressekonferansen før kampen.

Les også

Ronaldo takket nei til ellevilt Kina-tilbud

Ifølge The Guardian er ikke Liverpools ballbesittelse mye lavere enn Guardiolas City. 54,4 % i snitt mot Manchester-lagets 57 % utgjør ikke store forskjellen.

– Vi spiller den fotball vi synes gir mening

Samtidig har Jürgen Klopp satt fyr på Liverpool offensivt. Med 86 ligamål i kalenderåret 2016, har ikke Liverpool scoret flere på ett og samme og år siden 1985. Nå møter de et City som ikke har vunnet på Anfield i Premier League siden Nicolas Anelka scoret to mål i 2003.

Nicolas Anelka ble helten sist City slo Liverpool i Premier League på Anfield.

– Fra utsiden er det skapt et bilde av at jeg liker kontringsfotball og Pep er mer ballbesittende. Jeg trenger ikke å sette merkelapper på ting. Vi spiller den fotballen vi synes gir mening, og det samme gjør Pep, mener Klopp.

Ekspert mener Klopp har fordel

Tidligere Liverpool- og City-spiller, og nå ekspert for britisk tv, Dietmar Hamann, mener Klopp har en stor fordel foran møtet med Guardiola.

– Måten Jürgen Klopp feirer med spillerne sine, gjør at han skiller seg ut. Guardiola ser ikke ut til å ha det samme båndet til sine spillere, sier Hamann til Liverpool Echo.

Hamann adresserer også keepersituasjonen i de to klubbene. Der Claudio Bravo har fått en del tyn for noen av sine opptredener i City-drakten etter overgangen fra Barcelona, har Loris Karius fått det samme i Liverpool-drakten.

Sistnevnte har måtte se de siste kampene fra benken, noe Hamann mener taler til Klopps fordel.

Hyller Guardiola

– Det var stort press på Karius etter noen store feil, og selv om Klopp forsvarte ham utad, har han tatt hånd om situasjonen bak lukkede dører. Siden den gang har Liverpool vunnet tre av tre kamper, og kun sluppet inn ett mål.

Guardiola får sin dose hyllest av lørdagens motstander. Her er spanjolen sammen med Raheem Sterling.

– Det er fortsatt store spørsmålstegn rundt Bravo, og Pep har ikke adressert de tegnene. Keepersituasjonen er den mørke skyen over Citys tittelkandidatur, mener Haman.

Men Klopp hyller Guardiola og måten han har tatt Premier League på.

– Hvis du går til Barcelona som manager, så får du beskjed om at «vi spiller som Guardiola gjorde». Det er den største påvirkningen du kan ha som trener. Bayern elsket årene han var der. Han er en fantastisk manager.

Liverpool-Manchester City har kampstart lørdag klokken 18.30. Kampen vises på TV 2 Sport Premium.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal28223366264069
2Manchester City27194467254261
3Manchester United2615564135650
4Tottenham Hotspur28154952401249
5Newcastle United261211339192047
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League
  • Nedrykk