Det kan bli morsomt å være norsk i VM. For Åge Hareide.

BLOGG: Fotball kan være veldig vakkert. Og fryktelig brutalt. Åge Hareide (64) vet alt om begge deler.

Danmarks landslagssjef Åge Hareide har all grunn til å smile etter resultatene i høst.
  • Erlend Nesje

Det er fortsatt en solid jobb som skal gjøres, men landslagssjef Åge Hareide og hans Danmark har los på en plass i kommende sommers VM-sluttspill i Russland.

Fire år etter at Hareide sa han var ferdig for godt som fotballtrener, kan han stå for en av sine aller største triumfer i en svært lang og innholdsrik karriere.

Dersom Danmark søndag kveld slår Romania hjemme i Parken, samtidig som Montenegro noe mer overraskende slår Polen borte, er saken klar. Da er Danmark direktekvalifisert til VM.

Men det mest sannsynlige er at Polen tar poeng hjemme og at Danmark må gå veien om to playoffkamper i midten av november for å komme seg til VM.

Aftenpostens Erlend Nesje.
Les også

Dansk fotballegende mener Hareide velger Bendtner i skjebnekamp: – Jeg tror at han starter

Realisten Hareide

Trolig tenker også Hareide slik. Et langt fotballiv har lært 64-åringen å være realistisk. Hareide vet alt om fotballens forbannelse.

Han har vært på de høyeste topper og i de dypeste daler.

Hareide er som en av få fotballtrenere seriemester i tre forskjellige land. Og han ledet svenske Malmö til Champions League to år på rad.

Men Hareide har også tapt to seriegull i siste serierunde, med Molde i 1987 og svenske Helsingborg i 1998.

Hareides Norge mistet billetten til VM i 2006 etter to knepne playofftap mot Tsjekkia. Og to år senere var han en keepertabbe unna å lede Norge til EM i 2008.

Vi nordmenn har nok ikke gitt Hareide anerkjennelsen han fortjener for jobben han gjorde som norsk landslagssjef.

64-åringen var nær ved å lede Norge til både VM og EM. Fotballen landslaget spilte var til tider veldig bra. I dag ville vi med glede takket ja til resultatene under landslagssjef Hareide.

Men i fotball er det som regel det siste vi husker. Og det var hele 2008-sesongen uten en seier. Motivatoren og følelsesmennesket Hareide mistet piffen og ga seg.

Les også

Norges største seier på 25 år: Knuste svakt San Marino

Var ferdig med fotballen

Det er få som kan se sintere ut enn Hareide. Men det er også få som gliser bredere.

Det vet alle som har jobbet med sunnmøringen.

Men i årene etter landslagsjobben ble det mer og mer tydelig at gløden var borte. Vi så ikke «sinna-Åge» lenger. Heller ikke «blide-Åge». Det var mer «likegyldige-Åge».

Da han i 2013 ble daglig leder i Aukra Næringsforum og sa at han var ferdig for godt som fotballtrener, så trodde vi ham på det.

Åge var mett. Åge var ferdig.

Men Åge sluttet ikke å se på fotball. Han gikk på hjemmekampene til Molde. Han så på spillet med andre øyne. Etter hvert savnet Åge adrenalinkicket fotballen ga ham.

Og da Malmö-trener Rikard Norling dro til Brann, sto den svenske seriemesteren uten en mann på sidelinjen før oppkjøringen til 2014-sesongen, en sesong Malmö skulle spille kvalik for Champions League.

Men Åge Hareide hadde fortsatt et navn. Hareide hadde fått lysten tilbake og takket ja da Malmö ringte.

Veien kort til Danmark

Så tilfeldig var den overgangen.

Men det var ikke tilfeldig at Malmö ble et eventyr. Med nyvunnet energi og motivasjon, kombinert med enorm rutine og mye kunnskap, var Hareide fortsatt en topptrener i nordisk målestokk.

Veien fra Malmö-suksessen til de danske forbundslokalene i København var kort.

Men for et snaut år siden var Hareide og Danmark i en liten krise. Hareide måtte tåle massiv kritikk etter halvspilt VM-kvalifisering.

Danskenes norske sjef strammet opp laget. Spilte mer «norsk». Satset mer på rutine. Resultatene kom. Etter fire strake seire hylles nå Hareide igjen, det er ikke måte på hvor yndig nordmannen er i Danmark.

I danske aviser leser vi at spillerne ønsker ham i flere år. At Danmark er på «riktig vei under Åge» og at «det er superspennende med en ny måte å spille fotball på». Under Hareide har danskene akseptert en og annen langpasning, bare det ikke blir for mange av dem. Danmark må ikke lenger være så ballbesittende og jålete. De ser ut til å ha akseptert deler av fotballen vi nordmenn elsket på 90-tallet.

Det har ført Danmark i en gunstig posisjon før slaget om VM-plassene nå skal avgjøres.

Det kan bli morsomt å være norsk i Russland-VM. For Åge Hareide.