Fotball

Hangeland: - Han kan bygge sitt lag fra grunn av

Derfor er timingen til Per-Mathias Høgmo perfekt.

UNGE LAGKAMERATER: Rutinerte Brede Hangeland er omringet av unge, lovende norske spillere. - Det er en mulighet for å bygge et landslag nesten fra grunn av nå, sier Hangeland.
  • Eirik Nesset Hjelvik

MARIBO: Landslaget er inne i et generasjonsskifte. Derfor blir tidspunktet til Per-Mathias Høgmos inntreden sett på som perfekt i landslagsleiren.

— Det er masse nytt som kan bygges opp fra starten nå. Det er en mulighet for å bygge et landslag nesten fra grunn av nå. I tillegg har en litt tid på seg før alvoret virkelig begynner, sier landslagskaptein Brede Hangeland dagen etter at VM-håpet røk i Maribor.

Nå rettes fokuset fram mot EM 2016 i Frankrike. Hangeland ser store muligheter for Norges framtid.

— Jeg blir nok ikke så mye bedre i løpet av et par år, men det er mange som kan bli adskillig bedre fram mot et EM-sluttspill, sier han.

Tre viktige punkter

Startelleveren mot Slovenia hadde en snittalder på 26,54 år. Flere av de utvalgte i Per-Mathias Høgmos tropp er forholdsvis ferske i landslagssammenheng.

53 år gamle Høgmo er overbevist om at det er nyttig å komme inn som landslagssjef allerede nå med tanke på EM-sjansene i 2016. — Ja, definitivt. Nå har vi veldig mange spennende spillere med en stor framtid foran seg. Vi skal ikke dra det at vi er inne i et generasjonsskifte for langt, men framover blir det viktig at spillerne får mest mulig internasjonal erfaring gjennom klubb og landslag, sier Høgmo.

Han mener konkurransen er tøffere enn noen gang, og peker på tre punkter som norsk fotball må utnytte for å få best mulig resultater i framtida:

— Det handler om spillestil, treningskultur og å få fram flest mulig gode spillere på et høyest mulig nivå. Det er punkter vi i Norge må utnytte, mener Høgmo.

Island-kampen blir starten

Allerede nå varsler landslagssjefen at han vil bytte tre-fire spillere til tirsdagens kamp mot Island på Ullevaal.

Fokuset er rettet mot EM-kvalifiseringen som starter neste år.

- I en så stor tropp er det naturlig at jeg ønsker å se flere spillere. Det handler ikke om å skape mitt eget lag, men heller om å se og prøve ut flest mulig elementer tidlig i fasen fram mot neste kvalik, mener Høgmo.

Derfor mener han tirsdagens kamp mot Island blir viktig - selv om VM-håpet er helt dødt.

- Hver eneste landskamp er en mulighet til å vise seg fram. Island-kampen blir veldig viktig i den forstand at vi fikk en del gode svar mot Slovenia, og en del svar vi definitivt må forbedre, sier Høgmo.

Les også

  1. Vår nye sjef har allerede mistet sin troverdighet

  2. Derfor tror spillerne på EM-sluttspill i 2016

  3. Høgmo mener Norge var naive

  4. Hangeland: - Ikke vits å strø salt i et sår

  5. - Jeg vil være nådeløs

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball