Fotball

Barcelona må betale 50 millioner i bot etter Neymar-overgangen

En spansk domstol godkjente mandag avtalen som innebærer at fotballstorheten Barcelona bøtelegges med 50 millioner kroner i forbindelse med Neymar-overgangen i 2013.

Neymars overgang til Barcelona har blitt etterforsket av spansk påtalemyndighet.

Samtidig innebærer avtalen, som ble forhandlet fram i juli, at Barcelona-president Josep Maria Bartomeu og hans forgjenger Sandro Rosell slipper siktelser som kunne ha gitt dem fengselsstraffer.

Les også

FIFA etterforsker Neymar-overgang

Avalen som er gjort mellom den katalanske storklubben og spansk påtalemyndighet, ble bekreftet 14. desember etter at en innsigelse fra en annen tidligere Barcelona-president, Juan Laporta, ble avvist.

Neymars overgang fra brasilianske Santos har vært en enorm suksess for Barcelona på banen, men et mareritt på utsiden.

24-åringen er fortsatt under etterforskning både i Spania og Brasil som følge av overgangen. Barcelona opplyste først at klubben hadde betalt 57,1 millioner euro, tilsvarende 514 millioner kroner, for spissen. 40 millioner euro av summen skal ha gått til spillerens familie.

Spanske myndigheter tror imidlertid at den reelle overgangssummen lå på minst 83 millioner euro (snaut 750 millioner kroner).

I november anbefalte påtalemyndigheten at Neymar dømmes til to års fengsel og ilegges en bot på 10 millioner euro for korrupsjon.

Saken nådde dagens lys som følge av en klage fra det brasilianske investeringsselskapet DIS, som eide 40 prosent av Neymars markedsrettigheter da overgangen til Barcelona gikk i boks.

DIS mottok kun 6,8 millioner euro ved overgangen, tilsvarende 40 prosent av det Santos fikk. I ettertid hevdet selskapet at det ble lurt som følge av at deler av overgangssummen ble skjult av Barcelona, Santos og Neymars familie.

Fengselsstraffer på to år eller mindre blir som regel gjort betinget for førstegangskriminell i Spania. (©NTB)

Les mer om

  1. Barcelona
  2. Neymar