Slik går Norge videre i U20-VM

Det norske laget har skuffet så langt i mesterskapet, men er ikke ute til tross for to tap på to kamper.

Christian Dahle Borchgrevink og Norge skuffet mot New Zealand mandag. Nå blir veien videre knalltøff.

1–3 mot Uruguay og 0–2 mot New Zealand var dårligere fangst enn mange hadde sett for seg før Norges U20-lag satte kursen for VM i Polen.

Etter to av tre kamper har dermed Norges overmenn begge full pott, ettersom begge også har slått Honduras, som er motstander til «Paco» & Co i siste kamp.

Uruguay og New Zealand blir dermed topp to i pulja og avanserer til utslagsrundene. Men også tredjeplassene kan få plasser i åttendedelsfinalene.

Slik som det nye systemet i senior-EM, er det seks grupper og totalt 24 lag med i mesterskapet.

Det betyr at fire av seks treerlag også går videre i VM. I øyeblikket er Norge gruppas tredje beste lag på målforskjell, men er dårligst på «treertabellen».

– Sjansen er minsket betraktelig. Nå er vi helt nødt til å vinne, så må det holde til å bli blant de fire beste treerne. Det går alltid treere videre med tre poeng, men da handler det om målforskjell. Jeg tror vi må vinne, og med flere mål, konkluderte landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen etter mandagens tap.

Norge har skuffet så langt, men har ennå sjansen til å ta seg videre i U20-VM.

Realistiske resultater

Med uavgjort sikrer Norge 3.-plass, men ett poeng vil ikke være nok til å bli topp fire på «tredjeplass-tabellen». Norge MÅ vinne. Norge må gjerne også forbedre sin målforskjell (minus fire nå) med mer enn ett mål.

I tillegg trenger Norge positive resultater i minst to av de fem andre puljene. Det er strengt tatt to, maks tre, grupper det er realistisk å håpe på resultater fra.

  • Sør-Korea er i øyeblikket nest-dårligste treer, men har bare én kamp spilt. Også de har null poeng og møter Sør-Afrika i andre runde. Spiller de uavgjort, og begge taper mot henholdsvis Portugal (Sør-Afrika) og Argentina (Sør-Korea), er de bak.

Ecuador er foreløpig det dårligste treer-laget som ligger an til avansement, etter deres uavgjort mot Japan. I siste runde møter de Mexico, som i likhet med Norge har null poeng og minus fire i målforskjell. Ender den kampen uavgjort, eller at Norge slår Honduras med flere mål enn Mexico slår Ecuador, er Norge forbi. Ecuador kan ikke vinne. Da er Norge bak.

Komplisert gruppe

Norsk seier og uavgjort i kampene Sør-Korea-Sør-Afrika og Ecuador-Mexico høres ut som det mest realistiske. Men det er heller ikke umulig å legge andre lag bak seg i gruppe E.

Siden det bare er spilt én av tre kamper, er det komplisert å spå hva man bør håpe på, annet enn at Frankrike vinner sine to siste kamper.

Leste du denne? Thorstvedt slaktet Norge etter tap. Nå beklager han uttalelsene.

  • I gruppe E er det bare spilt én runde og Frankrike har vunnet sin kamp mot Saudi-Arabia. Panama og Mali har spilt uavgjort. Her er det viktig for Norge at Frankrike tar full pott i sine to siste. Spiller Saudi-Arabia uavgjort mot Mali da, mens araberne ikke slår Panama, er Norge forbi Mali med seier over Honduras.

De to siste puljene derimot, de er det bare å glemme:

  • USA og Colombia har begge tre poeng før sin siste kamp. USA møter Qatar og Colombia møter Tahiti. Å tro på norsk hjelp i disse gruppene, er som å tro på utopi. Norge er ikke bare avhengig av seiere fra underdogs. De er nødt til å virkelig gruse Honduras for å gå forbi på målforskjell.

Skjebnekamper

Tirsdag kveld spilles andre runde i gruppe E, som er den «kompliserte» gruppen.

Her er det bare å finne fransk skjerf og kanskje håpe på uavgjort i Mali-Saudi Arabia.

Norge spiller sin siste kamp mot Honduras klokken 18 på torsdag.