Fotball

5 hendelser bak Stabæk-eventyret

<p>Noen skarve sjeler fra Bærum. Et bortgjemt sted på Vestlandet. I 1993 startet for alvor Stabæks forbløffende vandring mot toppen.</p>

FORNEBU 20081013Ingebrigt Steen Jensen forteller hele historien om Stabæks ferd mot toppen. Neste år står Stabæks nye stadion klar. Vi møter ham ved Fornebu Arena kl. 12.00. FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN / AFTENPOSTEN
  • Øyvind Nordli
OSLO 19940717: Fotball. Tom Fodstad, Stabæk IF, i aksjon. Foto: Bård Gudim, VG / SCANPIX
Kristiansand stadion. Start-Stabæk. Eliteserien.Stabæk for første gang på bortebane.
Oslo 20041030. Fotball. Vålerenga (VIF) - Stabæk 3 - 0 på Ullevaal stadion. Fotballspillerne Martin Andresen og Christian Holter fra Stabæk forlater Ullevaal stadion etter at Stabæk tapte 0 - 3 for Vålerenga lørdag og må spille i 1. divisjon neste år.Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

LES OGSÅ: Disse skapte Stabæksuksessen

6 kilometer unna. Et snaut kvarters kjøretur fra Nadderud stadion. Vi parkerer bilen rett utenfor Telenor Arena, Stabæks nye stadion, som skal stå skinnende klart til neste års seriestart.

Det er stille i Fornebu-land etter at flyplassen gikk inn for landing 9. oktober 1998. Noen meter fra stadionanlegget står noen NCC-brakker. Og ned trappene fra reklamebyrået "Alle Gutta" kommer en mann med mobiltelefonen i høyrehånd mens venstrehånd peker mot Stabæks storslåtte fotballstue.

Stillheten er brutt.

— Her skal den pokker meg ligge, Telenor Arena. På dette stadion skal drømmen om Stabæk fortsette, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Han er ikke byggeformannen, men en av arkitektene bak klubbens klatring mot fotballtoppen.

I slutten av november kommer Steen Jensen med boken om Stabæk, "ALLTID, UANSETT", og med undertittelen "om klokskapen og galskapen som må til for å skape eventyr".

I år kan Stabæk vinne cupfinalen. I dag kan de bli seriemestere for første gang. The Double kan skrives ned i historiebøkene for en klubb som lå i 4. divisjon i 1990. Til Aftenposten snakker Steen Jensen ut om fem helt avgjørende begivenheter for bærumsklubben.

Hendelse 1. Ullevaal '95

Fyllingen, mest kjent som en forstad til Bergen, hadde spilt seg helt frem til cupfinalen på Ullevaal - til alles forundring. På en solfylt novemberdag i 1990 møtte de selveste Rosenborg. Det ble helsvart. Bergenslaget tapte 1-5, og var nærmest glemt før de nådde fjellene på Vestlandet.

Men ikke av alle.

For noen i Stabæk mente at "kan Fyllingen, så kan vel vi".

Bare noen dager etter cupfinalen satte Ingebrigt Steen Jensen seg ned ved skrivemaskinen og forfattet et brev. På toppen av arket sto det "Ullevaal '95". Og spørsmålet han stilte til noen få utvalgte var ikke mindre ambisiøst:

— Har du lyst på å skape et eventyr?

De syv inviterte møtte opp i kontorlokalene til Steen Jensens reklamefirma, JBR i Parkveien 43. Alle ble forelagt Steen Jensens visjoner om fremtiden.

Og alle ville være med.

- Hadde vi ikke hatt det møtet denne novemberkvelden ville vi fortsatt spilt mot Søndre Høland og Skjåk, tror Steen Jensen.

— Vi bestemte oss for at vi skulle gjøre alt for å spille cupfinalen på "Ullevaal '95". Det var målet vårt, drivkraften og visjonen. Vi måtte også jobbe for å skaffe klubben mer penger, nye spillere, ny trener, i hele tatt måtte vi bli mange flere. Vi skulle være annerledes, frekke og forplikte oss til mye jobbing, dessuten bruke kompetansen vår der den trengtes. Reklamefolkene skulle lage reklame, og pengene skulle gå til Stabæk, sier han.

Hendelse 2. Den viktigste kampen.

Stabæk beveget seg i sneglefart. Etter opprykket fra 5. til 4. divisjon i 1987, og et nytt hopp opp i divisjonssystemet i 1990, hadde det meste stoppet opp. Noen begynte å bli utålmodige. Flere av de sentrale lederne vurderte å trappe ned, deriblant Steen Jensen om ikke noe skjedde snart.

Men samme året lyste et blått håp igjen.

Stabæk ledet 2. divisjon avdeling C med to poeng på opprykkskonkurrent Sandefjord da åtte serierunder gjensto. Der og da regnet Stabæk med at de måtte vinne de gjenværende kampene. For det ville Sandefjord trolig også gjøre.

Begge lag vant sine syv neste kamper.

Dermed sto en helt avgjørende seriefinale igjen. Den viktigste kampen i Stabæks historie, mener mange.

På Vestlandet, mot Os, 2. oktober 1993. Spillere, trener Lars Tjærnås, ledere og noen skarve supportere tok turen over fjellet. Med seg i kofferten hadde de en videotape av motivatoren og foredragsholderen Egil Søby, som hadde spilt inn sitt eget Stabæk-foredrag. Alt skulle legges til rette for at Stabæk skulle rykke opp.

Og nervene hadde flyttet på utsiden av Steen Jensen.

Han satt og gned hendene intenst mot buksene i en slags fosterstilling i 83 lange minutter. I det 84. minuttet scoret Tom Fodstad 2-0 målet. Først da forsto alle fra Stabæk at de ville klare opprykket. Kampen endte til slutt 3-0, og seiersscenene på Kuventræ stadion var uforglemmelige.

- Vi tok alle flybillettene vi hadde og rev dem i fillebiter. Så klippet vi av hockeysveisen til John Arvid Skistad, og siden har ingen sett den. Vi booket om og hadde tidenes fest på utestedet Banco Rotto i Bergen. Dagen etter dro vi lykkelige hjem.

Stabæk var klare for 1. divisjonen, og endelig en del av norsk toppfotball.

Hendelse 3. Eureka - et nytt stadion.

Halvorsbøle Hotell på Hadeland var mest kjent for å huse regjeringens budsjettkonferanser. Stabæk lot seg inspirere av statsrådene da spillere, koner, trenere og ledere la sin egen regjeringskonferanse dit i februar 1999. Tursjefen for Stabæk fikk tittelen samferdselsminister, kassereren var finansminister og de lagde en "blaa" regjering. Fotballdraktene ble byttet ut med lusekofter. På dagsordenen sto følgende: "Store, hårete mål".

Gruppearbeidet tok etter hvert helt av. Og da den ene gruppen skulle legge frem sitt forslag, med blant andre dagens Stabæk-spiller Tom Stenvoll på laget, ble det ropt et slags eureka, "jeg fant det".

Forslaget var forut for sin tid: Stabæk må bygge et nytt stadion og det skal ligge på Fornebu. Banen skal ha blå kunstgress, ha plass til 25 000 tilskuere og Bruce Springsteen skal spille på åpningsdagen.

Ideen oppunder månen ble tatt litt ned etter hvert.

Men etter denne dagen ble alt kanalisert inn mot Fornebu.

Neste år er Telenor Arena ikke lenger bare en ellevill idé til 550 millioner kroner.

Hendelse 4. Oppslukt av seg selv.

30. oktober. 2004. Ullevaal stadion.

Ydmykelsen er total. Vålerenga vinner 3-0 over et tafatt Stabæk-lag i den aller siste serierunden. Etter ni år i den øverste divisjonen er nedrykket et faktum.

Stabæk må smake på hvordan motgang er: Blakke og latterliggjorte. Folk sto nærmest i kø og frydet seg over smellen.

- Vi fikk 100 hatmailer. Mange av dem var fra Stabæk-folk som bare ville ha oss bort. "Trekk dere, kom dere bort", var noen av beskjedene. "Kan ikke noen andre få slippe til, ikke bare dere reklamefolka", fikk vi også høre. Men vi fortjente virkelig å rykke ned. Vi hadde råtnet på rot, og startet jobben med en nådeløs evaluering av oss selv, sier Steen Jensen.

I desember samme år valgte klubben igjen å reise på hotell. Idylliske Åsgårdstrand i Horten kommune ble valgt.

Spillere, koner og kjærester, ledere, trenere, men også representanter fra mediene som ville si noe om hvordan Stabæk ble oppfattet sett utenfra, var på plass. På det lille tettstedet ved Oslofjorden fikk klubben beskjed om å forandre kurs - totalt.

— Journalistene forklarte at det vi drev med var helt på trynet. Vi var mest opptatt av å jåle oss til i mediene, snakke i de største bokstavene og bli oppfattet som kule på Hamar og berømte i Harstad. Men vi hadde glemt hvordan vi skulle bli elsket på Haslum, sier Steen Jensen.

- I løpet av den helgen i Åsgårdstrand definerte vi hvordan vi skulle bli elsket som klubb i nærmiljøet, og være en nær og lokalt forankret klubb igjen.

Hendelse 5. - Jeg tar alt!

Desember 1996. Stabæk bestemte seg for å bli den første norske fotballklubben som gikk på børsen. Klubblederne kom i kontakt med Mads Syvertsen, i dag sjef i Arctic Securities, og en med stor kunnskap om det norske finansmarkedet.

Av ham fikk Stabæk hjelp til å lage et prospekt som skulle lokke potensielle investorer til klubben.

Under den første presentasjonen var kandidatene helt uinteresserte. Deretter var klubben i kontakt med styret i Asker og Bærums Budstikke, også her var responsen laber. Men et styremedlem i lokalavisen, Kjell Chr. Ulrichsen, viste interesse. For Stabæk hadde også presentert en idé om at klubben skulle eie 25 prosent av noe som skulle hete Dinamo (i dag et av landets største på reklame).

Lederne i Budstikka samt Ulrichsen avsluttet med å takke høflig for seg etter at presentasjonen var unnagjort.

Kort tid etterpå fikk Steen Jensen en telefon.

— Hei, det er Ulrichsen her.

— Åh, hei, ja. Hva synes du?

— Ja, spennende, men hvis det skulle være vanskelig for Budstikka å gå inn, vil det da være mulig om jeg som privatperson kunne gå inn med penger og mine investeringsselskaper?

— Sikkert ikke umulig det, men hvor mange aksjer hadde du tenkt deg da, spurte Steen Jensen.

- Jeg tar alt!

Ulrichsen tilførte den gang i underkant av 10 millioner kroner. Senere har det kommet mer fra den kanten.

Ingebrigt Steen Jensen reiser seg opp fra stolen. Tar en rask titt ut av vinduet. Ser bort på det voksende stadionanlegget.

For noen ganger kan Stabæk-folket bare lukke øynene, se alt klart og tydelig foran seg. Og si:

- Vi gjorde da noe riktig.

Les også

  1. Disse skapte suksessen

  2. - Trist at Mjelde gir seg

  3. - Stabæk minner om oss

Eliteserien

SVUTMP
1Molde1493234132130
2Bodø/Glimt1474329151425
3Kristiansund137241312123
4Rosenborg146442619722
5Vålerenga145632520521
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien