Fotball

Nå må han jevnlig klype seg i armen

<p>Tirsdag kveld blir en tyve år gammel drøm virkelighet for Ingebrigt Steen Jensen.</p>

FORNEBU 20081013Ingebrigt Steen Jensen forteller hele historien om Stabæks ferd mot toppen. Neste år står Stabæks nye stadion klar. Vi møter ham ved Fornebu Arena kl. 12.00. FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN / AFTENPOSTEN Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

 • Kristina Overn

Det er ganske nøyaktig ti år siden nå. Stabæk hadde blitt cupmestere året før, slått Rosenborg 3-1 på Ullevaal og nådd drømmen om «Ullevaal 95» tre år på etterskudd. Da samlet en gjeng stabæksjeler seg på midtbanen på Nadderud, de ristet i et rundt flagg med stjerner, som i mønsteret på en fotball, og «Stabæk» skrevet over. Nøyaktig slik det gjøres ute i Europa når verdens beste fotballag møtes i Champions League.

– Etterpå haglet det inn tre hundre sinte mail fra Trøndelag. Champions League, det var det Rosenborg som skulle holde på med, ler Ingebrigt Steen Jensen i telefonen.

Han befinner seg på ferie i Frankrike, fikk presset inn noen fridager mellom bortemøtet mot Tirana i Albania på onsdag og returmøtet på Telenor Arena om tre dager. Sistnevnte en kamp som han og en håndfull andre ildsjeler begynte å planlegge allerede en novemberonsdag for snart nitten år siden, da «Ullevaal 95» – planen som skulle føre Stabæk fra fjerdedivisjon og til verdenstoppen – ble lagt.

Nye dører

– Og om tre dager spiller Stabæk kvalifiseringskamp til Mesterligaen på en helt ny stadion på Fornebu – får du litt frysninger på ryggen av å høre det?

– Ja, jeg gjør det. Dette blir en av de viktigste kampene vi har spilt så lenge jeg har fulgt Stabæk – og det er lenge! Vinner vi her, kan det åpne dører til noe som alltid bare har vært en vill og vidunderlig drøm. Den første døren åpner til et rom der vi møter FC København. Og etter det. . . Da er det Manchester United og Barcelona og . . .

Ingebrigt Steen Jensen ler igjen. Høyt. Det høres for utrolig ut til å være sant for askeladdklubben som har bygget sitt eget store eventyr på tjue år. I 1990 spilte Stabæk i fjerdedivisjon, de kjempet om poengene mot Lom, Løten og Rælingen. Samme år spilte Fyllingen cupfinale mot Rosenborg på Ullevaal. Fyllingen? Hvem? «Kan de komme dit, kan vi», tenkte Steen Jensen og noen flere den harde kjerne i Stabæk.

Absurd reise

Fire år og ufattelig mye tid, kreativitet, energi og en god slump penger senere var Stabæk i Eliteserien. I fjor vant de den. Og på tirsdag skal «de blaa» spille kvalifisering til Champions League.

– Klarer du noen gang å reflektere over hvor stort alt dette er?

– Jeg reflekterte jo endel da jeg skrev bok om hele Stabæk— eventyret i fjor, over hvor absurd hele denne reisen har vært. I april 1991 spilte vi borte mot Teie, vi var fire stykker fra Stabæk på sidelinjen. Hvis vi vinner på tirsdag vil tusener av mennesker reise til København for å se oss spille om playoffplass i mesterligaen. Men fra dag til dag klarer du ikke å tenke så mye over det.

Fellesskapsfølelse

Men disse tusenene av mennesker som har avsatt en stor plass i hjertet sitt til Stabæk, de har reklameguruen tenkt en hel masse på. Uten dem hadde det nemlig ikke vært mye vits i å la fotballterminlisten bli livsterminlisten.

– Datteren min kommer og forteller meg at hvis du vil ha «cred» i Bærum nå, så går du i Stabæktrøye. Til og med han Petter Pilgaard, han som vant Paradise Hotel, vet du, har skjønt det. Vi har hatt et utrolig publikumsoppmøte i år, til tross for at vi har hatt en tung sesong. Stabæk har blitt en viktig del av livet til veldig mange i lokalsamfunnet, det er noe av det viktigste for meg. Hvis vi hadde brukt 600 millioner kroner på å slå Viking 2-0, ville det vært en dårlig investering. Men hvis de 600 millionene går til å gi et helt lokalsamfunn en fellesskapsfølelse, en følelse av tilhørighet, så kan det jo være helt ålreit, sier han. Slik sett handler ikke fotball like mye om press på ballfører som om en følelse av skjebnefellesskap. Et fellesskap som Steen Jensen mener bare kirkesamfunn kan måle seg og sammenlignes med. Et fellesskap av drømmer.

– Nå spiller dere om mesterligaplass. Hva er den neste drømmen?

– Nei, nå vet jeg f . . . ikke!

FAKTA: Veien til mesterligakvalifisering

1990: Spilte i 4. divisjon. Planen «Ullevaal 95» ble lagt, med mål om cupfinalespill i 1995. 1993: Opprykk til 1. divisjon etter å ha slått Os 3-0 i seriefinalen på Vestlandet.

1994: Opprykk til eliteserien.

1998: Vant cupfinalen mot Rosenborg 3-1 etter ekstraomganger.

2004: Rykket ned fra eliteserien. Rykket opp igjen året etter.

2008: Vant eliteserien for første gang.

Les mer om

 1. Champions League

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  «Det var noen idioter i klubben som snakket om at vi skulle spille cupfinale»

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Her er Mr. Stabæks 7 største øyeblikk på Nadderud

 3. FOTBALL
  Publisert:

  - Kan ikke lete etter en liten, tykk islending med lavt tyngdepunkt

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Steen Jensen: - Ikke noe luftslott

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Hevder han ser starten på et nytt Stabæk-eventyr

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Tidligere Stabæk-spiller (33) døde av kreft