Ekspertene advarer: Derfor kan bomkjøpene føre til sparken for Rodgers

Flere av de siste Liverpool-managerne har fått sparken etter å mislykkes på overgangsmarkedet.

"Alle" hyllet Brendan Rodgers etter at han ledet Liverpool til andreplass forrige sesong. Denne sesongen går det tråere - mye tråere - og nå spekuleres det om hvor lenge han vil beholde jobben.

FØLG DIREKTE FRA 14.30: Manchester United-Liverpool

-  Vi har sett det før, Liverpool-managere som bommer på overgangsmarkedet. Det var på mange måter det som felte flere av dem, sier Torbjørn Flatin, redaktør for Liverpool-fanzinen The Kopite.

Han henviser til overgangssommeren, hvor Liverpool-manager Brendan Rodgers brukte i overkant av 1,3 milliarder kroner på spillerkjøp. Samtidig ble lagets største stjerne, Luis Suárez, solgt til Barcelona.

Liverpool og Brendan Rodgers har ikke fått nok ut av sommerens storkjøp Mario Balotelli ennå. Her har Rodgers nettopp byttet ut Balotelli i hjemmekampen mot Chelsea 8. november.

Resultatet var ni nye spillere i troppen og langt dårligere resultater. Tirsdag ble Liverpool sendt på hodet ut av Champions League, mens i Premier League, der rivalen Manchester United er dagens motstander, er de en middelhavsfarer.

- De har solgt en fin bil, kjøpt deler de selv skal sette sammen, og oppdaget at den manglet ett hjul når den er ferdig. De erstattet en superstjerne med mange gode spillere, men ingen stjerner. De har ikke klart å styrke laget i de posisjonene det var mest nødvendig, sier fotballekspert Lars Tjærnås.

Les også

Basel sendte Liverpool ut av Champions League

- Vil bli brukt mot ham

Rodgers mange bomkjøp er ikke uvant kost for Liverpool-fansen.

Roy Hodgson fikk mye tyn for å signere spillere som ikke hevet laget.

I 2005 ledet Rafael Benitez Liverpool til Champions League-trofeet, som han holder i hendene her. Etter hvert skulle imidlertid Benitez' Liverpool-karriere bli felt, blant annet på grunn av dårlige spillerkjøp.

Mot slutten av Liverpool-karrieren bommet også Rafa Benítez med store signeringer som Alberto Aquilani, Andrea Dossena, Ryan Babel og Robbie Keane, mens Gérard Houllier vil bli husket for å ha hentet flopper som El-Hadji Diouf, Salif Diao og Bruno Cheyrou til klubben,- Det er ikke unaturlig for en klubb som Liverpool. De har flere ganger vært desperate etter å forsterke laget, samtidig som de ikke lenger er like attraktive som de var i storhetstiden, noe som fører til en del sjansekjøp, sier TV 2-ekspert Petter Myhre.

Les også

"Liverpool må strekke armene i været og innrømme at de ikke er gode nok"

For flere av managerne var bomkjøpene en av de viktigste årsakene til at de til slutt fikk sparken, og Tjærnås tror det samme kan felle Rodgers.

-  Hvis han skulle ryke, vil bomkjøpene opplagt bli brukt som et av de viktigste argumentene mot ham. Med penger i hendene kommer også forventningene og kravene om suksess både fra supportere og styret. Og managere som sparkes gjør det fordi det er et gap mellom kravene og resultatene, sier Tjærnås.

Fotballekspert Lars Tjærnås kritiserer Liverpool overgangsstrategi.

-  Rodgers er ansvarlig for kjøpene som er gjort, og der kan man kritisere jobben han har gjort. Rodgers er en manager som har sin bakgrunn fra mindre klubber med små ressurser, hvor han har fått mye ut av middelmådige spillere. Kanskje trodde han at han skulle klare å gjøre det samme i Liverpool, spekulerer Myhre.Men uavhengig av resultatet mot Manchester United i ettermiddag, tror ekspertene at Rodgers vil få tid på seg til å snu trenden.

- Jeg tror de gir ham tid, enkelt og greit fordi det blir veldig kostbart igjen å skifte manager, og dermed ny retning og filosofi. Men jeg tror også han opparbeidet seg mye «kred» for sesongen i fjor, som nå kommer ham til gode, sier Tjærnås, og legger til:

- Trenger tid

- Til slutt er det alltid resultater som avgjør, men det er langt enklere å stå ved en manager som står fast ved en identitet og verdier klubben kjenner seg igjen i, enn hvis de hadde tapt terreng med en annen stil, identitet og verdier. Rodgers’ verdier er veldig «liverpoolsk».

Myhre ville også gitt nordiren mer tid.

- Jeg ville latt ham prøve å snu det. Han har vist at han er inne på noe og har hatt den rette spillestilen og tilnærmingen til jobben, sier han.

- Hva skal til for at Liverpool skal snu det?

- Først og fremst må de kjøpe tre kvalitetsspillere som går rett inn i startoppstillingen i januar. Jeg tror ikke de klarer en topplassering med det laget det har nå, sier Myhre.

Fakta — Brendan Rodgers' Liverpool-kjøp

Adam Lallana: 275 millioner kroner

Dejan Lovren: 224 millioner kroner

Lazar Markovic: 221 millioner kroner

Mario Balotelli: 177 millioner kroner

Mamadou Sakho: 168 millioner kroner

Joe Allen: 168 millioner kroner

Alberto Moreno: 159 millioner kroner

Daniel Sturridge: 132 millioner kroner

Fabio Borini: 118 millioner kroner

Divock Origi: 112 millioner kroner

Emre Can: 106 millioner kroner

Simon Mignolet: 94 millioner kroner

Philippe Coutinho: 89 millioner kroner

Iago Aspas: 80 millioner kroner

Tiago Ilori: 73 millioner kroner

Luis Alberto: 70 millioner kroner

Rickie Lambert: 49 millioner kroner

Oussama Assaidi: 35 millioner kroner

Samid Yesil: 12 millioner kroner

Kolo Touré: gratis

Totalsum: 2,23 milliarder kroner

Kilde: transfermarkt.com