Fotball

30 år etter Hillsborough-tragedien: Dette skjedde i 1989

Flaggene på Anfield vaier på halv stang i Liverpool når byen og klubben minnes de 96 Liverpool-supporterne som omkom i Hillsborough-tragedien for 30 år siden.

Fotballfans viser sin respekt for ofrene, på Hillsborough Football Stadium i Sheffield, 17. april.
  • NTB

Det som skulle bli en gedigen fotballfest under blå himmel i Sheffield, ble på kort tid forvandlet til en av de mørkeste dagene i engelsk fotball. 15. april 1989 dro titusenvis av fotballsupportere til Hillsborough Stadium for å se semifinalen i FA cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest. 96 Liverpool-supportere kom aldri hjem.

Døden gjorde ikke forskjell på noen denne dagen. Kvinner, menn og barn ble klemt i hjel. Det yngste offeret var ti år gamle Jon Paul Gilhooley, Liverpool-legenden Steven Gerrards fetter. I tillegg ble 766 personer skadd.

Politiet la skylden for tragedien på Liverpool-supporterne. Det tok 23 år før sannheten så dagens lys. Fortsatt kjemper familie og pårørende for rettferdighet.

Les også

Engelsk tabloidavis ble nektet adgang i Molde

Liverpool-fansen markerte Hillsborough-tragedien under søndagens 2-0-seier hjemme mot Chelsea. Foto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix

Klemt i hjel

På kampdagen for 30 år siden forsøkte tusenvis av supportere å komme inn på stadionet kort tid før kampen skulle starte klokken 15.00.

I trengselen ble portene utenfor stadion åpnet og tilskuerne ført inn på den delen av ståtribunen der det allerede var fullt. I stedet for å utsette avspark, valgte man å åpne inngangsportene.

De som sto lengst nede ble presset og klemt i hjel mot gjerdet som skilte tribunen fra banen, mens flere besvimte og ble trampet ned. Andre ble løftet opp på andre tribunenivåer, mens noen ikke hadde noen mulighet til å komme helskinnet fra trengselen.

Ettersom politiet ikke forsto alvoret i situasjonen ble aldri nødutgangene åpnet.

Klokken 15.06, seks minutter inn i kampen, hadde de første supporterne kommet seg over sikkerhetsgjerdet og inn på banen. Kampen ble stoppet. Det lå døde kropper lå over alt – tragedien var et faktum.

Mandag er det 30 år siden Hillsborough-tragedien, der 96 Liverpool-supportere omkom.
Les også

Polititoppen tiltalt for 95 drap

Ikke supporternes skyld

Den første tiden etter hendelsen prøvde politiet å legge skylden for tragedien på tilskuerne selv, ved å hevde at det var berusede og aggressive tilhengere som hadde skapt trengselen. Allerede i 1990 konkluderte Taylor-rapporten med at den viktigste årsaken til det tragiske utfallet var manglende kontroll fra politiets side.

I 2012 konkluderte en uavhengig kommisjon at Liverpools supportere ikke hadde skyld. Derimot ble det konkludert at det var det svikt i politiets rutiner som var hovedårsaken til at 96 personer døde.

I alt fem personer er tiltalt i forbindelse med Hillsborough-tragedien, blant dem tidligere politisjef David Duckenfield (74) og tidligere Sheffield Wednesday-sjef Graham Mackrell (69).

I april klarte ikke juryen å avgjøre skyldspørsmålet i saken mot Duckenfield, mens Mackrell ble funnet skyldig i å ikke ha oppfylt sikkerhetskravene på stadion da ulykken skjedde.

Saken mot Duckenfield, som i 2012 innrømmet at han gjorde en feil som direkte forårsaket dødsfallene, kommer opp for retten igjen senere. Saken mot de tre siste starter i september.

30-årsdagen for Hillsborough-tragedien ble markert under Liverpools hjemmekamp mot Chelsea søndag. Foto: Peter Byrne/ PA / AP / NTB scanpix

Halv stang

På Anfield vil flaggene på Anfield vaie på halv stang mandag, men det vil ikke være noen egen markering på selve dagen, 30 år etter tragedien. Tribuneseksjonen «The Kop» åpnes et par timer på ettermiddagen slik at de som ønsker å sette seg ned å reflektere over hendelsen kan gjøre det der.

Mandag stopper også all aktivitet i klubben opp i ett minutt fra klokken 15.06 for å minnes ofrene.

Søndag ble tragedien markert på Anfield i forbindelse med Liverpools 2-0-kamp mot Chelsea, da begge lagene spilte kampen med sørgebånd. Det ble også holdt ett minutts stillhet før kampen til minne om de 96 ofrene.

(©NTB)