- Å være «cocky» har aldri funka for meg, jeg har det ikke i meg

Haitam Alesaami er en snill og ydmyk gutt. Men IFK Göteborg-spilleren viser ingen nåde dersom han får debuten og startplass mot Malta lørdag.

Haitam Aleesami er inne i landslagsvarmen. Her fra et pressetreff i Sofia, Bulgaria i september.
  • Kjetil Flygind

LILLESTRØM (Aftenposten): Med Tom Høgli ute med ryggskade, kan det virke som Haitam Aleesami blir Norges venstreback i lørdagens kamp mot Malta på Ullevaal.

24-åringen fra Oslo gjør sine saker bra i svenske IFK Göteborg, og kan krone et fantastisk fotballår med landslagsdebut i EM-kvalikkampen lørdag.

- På banen er jeg ingen snill gutt lenger, sier Haitam Aleesami. Her fra onsdagens trening.

— Det er det man drømmer om, så klart. Vinne titler og være en del av landslaget. Det er bare å være ydmyk og jobbe hardt og håpe man får sjansen, sier Aleesami til Aftenposten.Han har levd i skyggen av mange andre av Norges mer profilerte fotballspillere i flere år. Men etter godt spill i Sverige havnet han til slutt på landslagssjefens blokk.

Nå kan mannen med en fortid i Holmlia, Nordstrand, Skeid og Fredrikstad også få sjansen i kamp.

Les også

Høgmo advarer publikum: - Malta-kampen kan bli en tålmodighetsprøve

— Er 100 prosent klar

— Jeg kom inn her med en god følelse, er i god form, har vært skadefri i hele år, er 100 prosent klar hvis jeg får sjansen. Jeg ble tatt veldig godt i mot av gruppen forrige samling, så nå handler det om å gjøre jobben sin og utføre arbeidsoppgavene man blir satt til, sier Oslo-gutten.

Han er ikke som alle andre fotballspillere. Beina er solid plantet på bakken. Selv om han opplever suksess etter overgangen til IFK Göteborg før denne sesongen, tar han på ingen måte av.

— Jeg er en snill og ydmyk gutt som tar hensyn til alle. Men på banen er det noe helt annet. Da handler det om å vinne. Da er jeg ingen snill gutt lenger, sier han og smiler.

En gladgutt med positiv energi

- For du er ikke med her bare for å være en grei gutt i miljøet?

— Det handler om å bygge relasjoner, både på og utenfor banen. På banen må man bli kjent med spillerne og hvordan de andre er som typer på banen. Utenfor handler det om å være seg selv. Jeg tror jeg har tilført gruppen positiv energi. Jeg er en gladgutt som gir alt og ønsker å bidra så mye som mulig.

Haitam Aleesami har spilt seg inn i Per-Mathias Høgmos tropp de siste månedene. Her sitter han ved siden av Martin Ødegaard på innbytterbenken under Norges seier over Kroatia.

— Det er ikke alle fotballspillere som er så ydmyke som deg…? - Det er den personen jeg er. Det er sånn jeg er blitt formet av familien. Vær ydmyk, jobb hardt. Utenfor banen skal man være seg selv, men vær en god person. Det er det det handler om for meg. Det er sånn det funker best for meg. Det funker ikke å være «cocky» for meg, jeg har det ikke i meg, og har aldri hatt det i meg heller, sier Aleesami.

Les også

Helland reiser hjem: - Det brenner inni meg

King glad på kompisens vegne

Joshua King har kjent Aleesami lenge. Han er glad for å se at venstrebacken nå endelig får sjansen for Norge.

— Det er veldig gøy at Haitam er på landslaget. Han har jobbet hardt i mange år, og endelig får han betalt. Det er kult at det kommer inn spillere man kjenner fra før. Jeg har kjent ham helt siden han spilte på Holmlia og jeg på Romsås, og veien hans hit har vært lang. Men det er en god spiller og en fin type som er her, sier King.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sier at Sverige-proffen har gode aksjer med tanke på å få spille på lørdag.

— Han har prestert godt for IFK Göteborg. Vi har fulgt ham tett over lang tid. Han har kompetanse i kraft av offensive kvaliteter, stor løpskapasitet, hurtighet, bra ferdigheter, han har utviklet seg godt defensivt en mot en og har bra rekkevidde. Det er en spiller i god utvikling, sier Høgmo til Aftenposten.

Les også

Stefan Johansen: - Playoff ville vært en nedtur

Linnes: — Skuffende hvis jeg ikke får starte

Martin Linnes er også aktuell for venstrebackplassen. Han sier han blir skuffet om han plasseres på benken.

— Jeg håper jeg spiller. Det er slike kamper man ønsker å være en del av. Vi har vel ikke fått kjempesterke signaler på at det er tatt ut en ellever, så det er fortsatt sjanser. Det er bare å stå og vise at jeg er god nok, sier Linnes til Aftenposten.

Det er trolig ikke plass til både Martin Linnes og Haitam Aleesami i Norges startoppstilling mot Malta. Linnes minner om at han har vært en del av landslaget lenger enn Aleesami.

Han har slitt med en blødning i sin venstre legg, og sto over Moldes seriekamp i helgen. Men trente torsdag og er klar for kamp. — Hvordan rangerer du Aleesami opp mot deg selv?

— Han har en liten fordel av å spille venstre back til vanlig. Men jeg har vært med litt lenger enn ham og har noen kamper under beltet. Vi er begge gode spillere, sultne spillere, sier Linnes.

Vil du kutte ned ventetiden til Norges skjebnekamper? Hør vår podcast!

— Derfor har det snudd for Høgmo og Norge

Du kan høre og laste ned vår podcast via Itunes .

Eller spill den av under: