Fotball

Da cuphelten ble liggende på bakken uten å kjenne armene sine, bestemte han seg for at nok var nok

Patrick Mortensen (26) har nærmest egenhendig sendt Sarpsborg 08 til cupfinalen. Veien dit har vært innholdsrik.

HELT I SARPSBORG: Patrick Mortensen er klar for cupfinale mot Rosenborg på søndag. Foto: Fredrik Saltbones

 • Fredrik Saltbones
  Fredrik Saltbones

SARPSBORG: Den danske spissen Patrick Mortensen har vært en suksess fra første minutt i Sarpsborg 08. Han scoret i sine to første kamper, mot Mjøndalen og Rosenborg i eliteserien, og i cupen har han nærmest egenhendig sendt sarpingene til byens første cupfinale på 51 år.

To scoringer mot Odd i kvartfinalen og det avgjørende målet i ekstraomgangene i den påfølgende semifinalen mot Viking, har gjort ham til en av byens største fotballhelter. Søndag skal Mortensen og resten av lagkameratene spille cupfinale mot selveste Rosenborg på et fullstappet Ullevaal stadion.

Lammet i armene

Men det var ingen selvfølge at det skulle bli sånn. Mortensen har hatt et trøblete halvannet år, med tre hjernerystelser, der to av dem var av det skikkelig kraftige slaget.

– Jeg ble helt lammet i begge armene og kunne ikke føle dem, sier Patrick Mortensen til Aftenposten, mens han peker utover kunstgressmatten på Sarpsborg stadion.

FORTELLER OM DRAMATISK HENDELSE: Sarpsborg-spiss Patrick Mortensen. Foto: Fredrik Saltbones

Dansken forteller om øyeblikket som fikk ham til reflektere ekstra over livet – og fotballkarrièren. Øyeblikket som fikk ham til å ta avgjørelsen om å bruke hjelm hver eneste gang han entrer en fotballbane. Det skjedde på en av danskens første fotballtreninger med Sarpsborg 08. I en duell med Dwayne Kerr, klubbens nesten to meter høye keeper, var spissen uheldig.

Han fikk kneet til Kerr i nakken og ble liggende helt lammet på kunstgresset.

– Hadde jeg blitt truffet litt lenger opp på hodet, kunne det gått ille. Da hadde jeg fått en skikkelig hard hjernerystelse. Når Dwayne kommer ut, kommer han med veldig stor kraft, forteller Mortensen.

Les også

Sarpsborg-treneren vil kopiere Moldes gullresept

Les også

Helland vil feie Sarpsborg av banen på søndag

– Tegn fra Gud

Når det gjelder hjernerystelse, vet den danske spissen hva han snakker om. I løpet av det siste halvannet året har pådratt seg to kraftige hjernerystelser – utenom den han beskriver her. Den andre gangen tok det én måned før han kunne se på TV igjen etter smellen.

– Jeg vil ikke ønske min verste fiende å få en hard hjernerystelse, for det er ikke noe gøy, sier 26-åringen – og fortsetter:

– Jeg kunne ikke engang se på telefonen min. Da Sandra, kjæresten min, så på TV i stuen, var det ikke nok å lukke øynene igjen, for jeg så stadig den flimringen gjennom øyenlokkene. Derfor måtte jeg sitte med en pute foran ansiktet, for å unngå at jeg ble kvalm. Så ille var det, sier Patrick Mortensen.

26-åringen slapp heldigvis billig unna etter duellen med Dwayne Kerr. Hodesmellen ga ham kraftig hodepine, men det verste ga seg dagen etter. Likevel satte det en skikkelig støkk i ham. På det tidspunktet ventet samboeren barn, datteren Ayia som ble født 21. september. Det fikk ham til å tenke på livet etter fotballkarrièren.

– Jeg sa til meg selv: ”Det må være et tegn fra Gud. Han sier at du må bruke hjelmen”. Så nå bruker jeg hjelmen hele tiden, på trening og i kamp. Ulykken kan skje når som helst. Hjelmen gir meg trygghet og gjør at jeg ikke holder igjen på banen, sier Mortensen.

 • Bør han føle seg trygg med hjelm? Les Truls Martin Straume-Næsheims (lege ved Olympiatoppen og ekspert på hodeskader) vurderinger lengre ned i artikkelen.

Tok privatfly til fødsel

Én annen ting som fikk 26-åringen til å tenke på livet etter fotballkarrièren, var at han på det tidspunktet ventet barn sammen med kjæresten Sandra. Datteren Ayia som ble født 21. september. Fødselen ble en meget spesiell opplevelse.

Sarpsborg 08 skulle spille bortekamp mot Haugesund, og selv om kjæresten var godt over termin, hadde barnet ennå ikke kommet. Det kunne riktignok skje når som helst.

Derfor hadde klubben leid inn et lite privatfly kun til Mortensen, slik at han kunne fly fra Haugesund til Østfold så kjapt som mulig etter kampslutt. Flyet fløy så lavt i luften at han kunne bruke mobiltelefonen på vanlig måte. Da reisen nærmet seg slutten og Mortensens fly fløy over Saltnes, der han har skaffet seg et hus, sendte han en melding til kjæresten.

– Jeg ba henne komme ut av huset, fordi vi fløy rett over huset vårt, og hun kunne sett det eller hørt det. Da fikk jeg til svar: ”Vannet har gått”. Da tenkte jeg bare ”fuck”.

Ved midnatt var han hjemme. Og da kjæresten hadde regelmessige rier, klokken fem på morgenen, reiste de på sykehuset. 14 timer senere, mandag kveld klokken syv, kom datteren Ayia til verden.

26-åringen er utrolig stolt av kjæresten.

– Hun satt alene i hus i Norge, uten mamma, pappa og kjæreste da vannet gikk. Og hun var så rolig. Jeg er evig takknemlig overfor henne. Hun er villig til å bli med meg til et nytt land for at jeg skal få leve ut min drøm. Det kan godt hende at jeg oppgir masse, men det gjør Sandra også. Hun ser ikke familien sin eller vennene. Jeg har tross alt en hverdag der jeg spiller fotball i en klubb og treffer masse folk, det har ikke hun. Hun blir jo mye hjemme for å passe på barnet vårt. Det kan være tøft psykisk, men hun har klart det veldig bra, sier Mortensen.

Les også

Eggen: - Jeg tåler fortsatt en langhelg, men det er ikke som før

Les også

Cupfinaletilskuere må regne med å bli kontrollert før de slipper inn

Dro rett på ny kamp

Den nye familien reiste hjem fra sykehuset onsdag morgen, men da allerede etter én time banket det på døren. Der sto lagkompisen Steffen Ernemann. Sarpsborg 08 skulle reise til Stavanger for spille cupkamp mot Viking.

– Det var veldig, veldig tøft. Jeg nådde ikke engang å sove med min lille datter, og så skulle jeg være borte i tre dager.

Patrick Mortensen scoret i 1-0-seieren mot Viking og sendte Sarpsborg til cupfinalen.

En meget stressende historie endte absolutt godt, og 22. november skal dansken spille sin første cupfinale, mot RBK. Det blir hans første fotballkamp på over én måned.

Sliter med skade

26-åringen har slitt med en hælskade og burde aller helst hatt en lengre pause fra fotballen. Det har han imidlertid ikke tid til. En vond hæl er ikke nok til å hindre ham i å spille årets viktigste kamp.

– Jeg kjente ikke så mye til den norske cupen fra før. Jeg visste ikke at det var så stort i Norge, og det tror jeg egentlig var en fordel for meg. Jeg har bare gått ut på banen og tenkt at det har vært vanlige kamper, sier Mortensen – og legger kjapt til:

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi drømt om at vi skulle komme til finalen.

På motsatt halvdel står altså Norges suverent beste lag denne sesongen, Rosenborg. Det blir en utfordring for Sarpsborg 08, som har ligget på nedre halvdel av tabellen stort sett hele sesongen.

Lege: Hjelm hjelper ikke

Men tilbake til hjelmen. Har Patrick Mortensen grunn til å føle seg trygg med hjelmen på hodet?

Truls Martin Straume-Næsheim har vært lege for kvinnelandslaget i fotball siden 2011, og i 2008 forsvarte legen sin doktorgrad med temaet ”Hodeskader i fotball”. Svaret hans er nei.

– Jeg har ikke sett knallsterke data som tilsier at hjelm beskytter mot hjernerystelse i fotball. Hjelm kan gi en form for falsk trygghet, men det skal sies at det er tema det ikke er forsket noe særlig på, sier Straume-Næsheim.

Han forteller at hjelm først og fremst blir benyttet i høyhastighetsidretter, som sykkel og ishockey, og at hjelmens funksjon er å hindre mer alvorlige skader, som skallebrudd, alvorlige hjerneblødninger og den type ting.

Likevel er han glad for at temaet kommer opp. I hans doktorgradsundersøkelse var konklusjonen at to av tre spillere som pådro seg hjernerystelse i kamp, ikke ble tatt av banen. Og det syndes stadig.

– Har du symptomer på hjernerystelse, så kan du få nedsatt balanse. Går man da ut og spiller fotball, er det økt sjanse for at man pådrar seg en andre skader, sier legen.

Søndag kl. 13.15: Rosenborg-Sarpsborg 08, NRK1

 1. Les også

  Slik blir cupfinaleværet

 2. Les også

  NFF skjerper sikkerheten under cupfinalen

 3. Les også

  Reginiussen blir ikke skadefri til cupfinalen

Les mer om

 1. Fotball-NM
 2. Sarpsborg 08

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Mortensen sendte Sarpsborg 08 videre i Europa

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Vålerenga knust av Sarpsborg: – Vi har ingen unnskyldninger

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Sarpsborg-suksess i Europa-debuten

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Dansk dynamitt reddet spenningen i Eliteserien

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Reginiussen: – Det er ingen spillere som skremmer meg

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Drømmen om avansementet lever for Sarpsborg etter sterk prestasjon i Malmö