Aalesund-profil kan bli solgt til Kina

Klubben som betalte dyrt for å hente Abderrazzaq Hamed-Allah til Kina, Guangzhou R & F, er villig til å legge store penger på bordet for Leke James i sommer.

Attraktiv: Leke James ser ut til å være på vei bort fra AaFK i sommer. Klubben håper å tjene gode penger på den nigerianske spissen, som kan ende opp i kinesisk fotball.

I slutten av forrige måned skrev Sunnmørsposten at Leke James kunne være inne i sine siste måneder som AaFK-spiller. Nigerianeren har over tid vært en av klubbens mest attraktive spillere. Nå virker det stadig mer sannsynlig at han forsvinner.

Les også

Aalesunds keeperhelt kan bli Grytebusts erstatter

– Jeg vet ikke hva som kommer til å skje, og om det kommer til å skje noe i sommer. Det er flere som følger med på det jeg gjør her, men jeg vil ikke bruke tid og energi på det, sier James til Sunnmørsposten.

Spent: Trond Fredriksen vil gjerne beholde Leke James, men vil ha mye penger om han blir solgt.

Han ønsker ikke å vite hva som skjer, før det er noe konkret.– Jeg synes det er best det er slik, sier nigerianeren.

Siden han debuterte for AaFK i eliteserien for nesten tre år siden, står 22-åringen med 27 mål på 73 seriekamper. I år har det blitt tre mål på 12 kamper.

26 millioner kroner

Klubber fra Russland, Tyrkia, Kina, Nederland, Tyskland, Israel, Belgia og Frankrike har speidet på AaFK-spissen. Interessen fra den kinesiske klubben Guangzhou R & F skal være spesielt stor. Det er samme klubben som kjøpte Abderrazzaq Hamed-Allah for 34 millioner kroner i fjor, etter tøffe forhandlinger. Det er fortsatt store penger å hente i kinesisk fotball.

Slik Sunnmørsposten forstår det, skal Guangzhou R & F ha fått beskjed om at nigerianeren vil koste over 3 millioner euro. Det tilsvarer rundt 26 millioner norske kroner. Det er i tilfelle et beløp som vil bli delt mellom AaFK og investorene.

Den kinesiske klubben endte på tredjeplass i serien i fjor, men ligger for øyeblikket på sjuendeplass etter 13 serierunder. Avstanden opp til serieleder Guangzhou Evergrande er på ni poeng. Det kinesiske overgangsvinduet åpner mandag neste uke.

Les også

Magiske minutter sikret AaFK-seier

Solid gevinst

– Hvis Leke forsvinner kan det gi klubben en solid økonomisk gevinst. Selv om det er andre eierinteresser rundt han også, så er jeg ganske trygg på at vi får bruke en del av det som vil komme inn fra et salg til å forsterke laget. Det kan være med på å få ryddet opp i ubalansen vi har i spillertroppen. Men det er ikke bare Leke som er attraktiv, det gjelder andre spillere også, sier trener Trond Fredriksen.

Det ligger også an til at Abderrazzaq Hamed-Allah kan bli solgt i sommer. Det er gode nyheter for AaFK som vil sitte igjen med 25 prosent av et videresalgsbeløp fra marokkaneren.

– Har dere en plan om Leke blir solgt?

– Vi har en god plan. Vi har brukt tid på å legge en plan til alle posisjoner på banen. Det handler om kontraktssituasjonen, hvem som får spilletid og ikke. Vi har en veldig fin oversikt over hva som er mulig å få til i Norge, og hva som er situasjonen til norske spillere litt rundt omkring, sier Fredriksen.

Ikke sikkert ny spiss kommer

Han skulle gjerne ha sett flere spiller i aksjon selv.

– Men vi har nok ikke en god oversikt over det internasjonale markedet. Det er ikke umulig for oss slik situasjonen er nå.

Tidligere kunne klubben lene seg på det Harald Aabrekk fant som speider, men hans stilling ble aldri erstatte da han ble trener og senere sparket. Hvis James forsvinner betyr det at klubben kan hente inn en utenlandsk spiss.

– Men det er ikke sikkert vi prioritere en ny spiss. Vi ønsker på sikt å fornorske oss. Vi så hvor problematiske det var å få inn en keeper da Sten skadet seg, og den situasjonen kan vi ikke være i. Hvis vi finner en spiss som er like god som Leke og tilgjengelig, er det mulig vi gjør det. Men først og fremst er vi på jakt etter spillere som kan endre balansen i laget.

PS: Henrik Hoff er på ferie og svarte ikke på vår henvendelse.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk