Fotball

Fra snille til slemme: Tromsø har blitt eliteseriens råtasser

Tromsø har flest gule kort av alle eliteserielagene i 2016. – Vi er blitt mer kyniske, sier kapteinen.

SER GULT: Sofien Moussa og Morten Gamst Pedersen er to av en rekke TIL-spillere som har fått gult kort i 2016.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

ALFHEIM: (iTromsø): TIL har ofte havnet i dommerens bok denne sesongen. 31 ganger har kamplederen gitt en av TIL-spillerne gult kort – og det på 16 kamper. Flest sammen med Haugesund i eliteserien. Til sammenligning fikk TIL 35 gule kort i løpet av hele 2015. — Jeg synes tallene viser at vi er blitt litt mer kyniske. Kanskje var vi i overkant snille i fjor, sier TIL-kaptein Simen Wangberg til iTromsø.

Antallet kort er nye toner på Alfheim. Siden eliteserien ble 16 lag i 2009 har TIL aldri fått mer enn 35 gule kort på en sesong (se faktaboks), og fikk både i 2013 og 2014 europacupspill på bakgrunn av fair play. Det skal dog nevnes at det ikke lenger gis europaplass på bakgrunn av dette.

Les også

Halve Tromsø-laget spiller Pokémon Go: – Vi springer ut av garderoben når det dukker opp noe

— Trener tøffere

Kapteinen mener TIL på noen måte ikke er et stygtspillende lag trass i alle de gule kortene.

— Det er ikke noe mål i seg selv å ha lite eller mye kort. Men av og til må man ta noen kort til det beste for laget. Et gult kort i ny og ne gjør ikke noe, men det er ikke innenfor å ta det på dumme ting, og det har det ikke vært så mange tilfeller av, sier Wangberg som selv har fire gule kort i 2016. Hovedtrener Bård Flovik sier gule kort er en del av fotballen, men at usportslige forseelser ikke skal skje.

— Noen av disse kortene har nok vært unødvendige. Og da tenker jeg på å sparke bort ballen og kjefte på seg kort, og det må vi unngå, sier Flovik.

Av de 31 kortene har 16 av dem kommet på Alfheim – og det bare på sju kamper. Det er godt over to i snitt per hjemmekamp.

— Jeg tror antallet kort har med at vi står litt høyere i banen, og gjør ting som er litt mer kritisk. Vi legger ikke skjul på at vi trener tøffere, men det er på ingen måte noe mål i samle kort, sier Flovik.

Les også

Tromsø-komet tilbake i trening etter «mystisk» spysyke

Ikke bortdømt

Verken Flovik eller Wangberg sitter med noen følelse av at TIL er ekstra uglesett hos norske dommere.

— Jeg har sett en tendens tidligere i sesongen til at dommerne har vært litt obs på Sofien Moussa (fem gule kort red.anm.), men nå har jeg inntrykket av at de også ser at han bare er en hardt arbeidende spiller, sier Flovik.

— I kampens hete føles ikke alle kortene riktig, men grunnen til kortene ligger ikke på feil fra dommerne. Det kan koke litt i løpet av en kamp, men jeg føler jeg som kaptein har en god dialog med dommerne både før, under og etter kampene, sier Wangberg, som mener TIL ikke må endre verken spillestil eller innstilling.

— Vi må fortsette som nå, for litt av nøkkelen til at vi har klart å utvikle oss i rett retning er aggressiviteten, sier Wangberg.

Les også

Tromsø-spillere kan forsvinne: - Kommer det et godt bud skal det mye til at vi ikke selger

Antallet gule kort har dog en pris. Ved tre, fem, sju, åtte, ni og ti gule kort må spillere sone en kamps karantene.

— Jeg vet om det, og vi har spillere som er i faresonen, og vil være det utover høsten, sier Flovik.

Foran oppgjøret mot Stabæk kommende søndag har TIL fire spillere i faresonen. Nevnte Wangberg står med fire gule. Christian Landu-Landu, Jonas Johansen og Hans Norbye har to hver.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Tromsø IL