Kineser har kjøpt Aston Villa på billigsalg: Vil rykke opp igjen, bli et topplag og komme til Champions League

Leicester har fått det til med en thailender. Nå håper Villa å få det til med Tony Xia.

Tony Xia har kjøpt Aston Villa for 60 millioner pund. Dermed har nok en engelsk fotballklubb fått asiatiske eiere.

Den superrike kineseren Tony Xia har sikret seg Aston Villa på billigsalg.

Randy Lerner, amerikaneren som kjøpte Aston Villa for 62 millioner pund i 2006, har endelig fått solgt klubben. Han fikk ikke de rundt 200 millionene han hadde håpet på. I stedet ble han nødt til å selge for 60 millioner pund (ca 720 millioner kroner).

Seriemester Leicester har thailandsk eier :

Les også

Leicester-eieren: Styrtrik på tax-free-salg. Gir gratis øl til fansen. Fikk nytt navn av kongen.

tb1f2091.jpg

Mer og mer upopulærRandy Lerner ble gradvis mer og mer upopulær blant Aston Villas tilhengere. Tidligere i vår forlot to av hans styremedlemmer klubben etter at de fant ut at de ikke lenger kunne samarbeide med Lerner.

Det er to år siden Lerner først begynte å snakke om å selge Aston Villa. Kjøperne har ikke stått i kø, men til slutt fant han en som var villig til å bruke opp mot en milliard kroner på en nylig nedrykket Premier League-klubb.

Aston Villa har ligget helt i bunnen i store deler av sesongen og protestene har vært mange.

Dermed har den relativt unge forretningsmannen fra Kina skaffet seg en engelsk fotballklubb i krise. 39-åringen har brukt sitt selskap Reckon Group til å kjøpe Aston Villa. Xi har bygd opp en betydelig forretningsvirksomhet på kort tid. Hans selskaper skal ha 35.000 ansatte i 75 forskjellige land melder Aston Villa på egne hjemmesider.Sevilla møter enten Atletico Madrid eller Real Madrid i Norge i august:

Les også

Slik kan du sikre deg billett til festkvelden på Lerkendal

Har blitt rik raskt

Reckon Group er et såkalt holdingselskap. Det eier fem forskjellig børsnoterte selskaper i Kina og en rekke andre mindre selskaper. Det handler om alt fra IT, via byplanlegging til underholdning og turisme.

Xia blir fremstilt på Aston Villas hjemmesider som en mann med intelektuell kapasitet. Han var blant de beste på sitt universitet og fikk derfor muligheten til å ta utdannelse utenfor Kina. Han har studert ved prestisjeuniversitetene Harvard og MIT i USA. Han har også et opphold ved Oxford i England.

Ifølge biografien som er publisert på Aston Villas hjemmesiderer han lidenskaplig opptatt av fotball og har vært Aston Villa-tilhenger i årevis. Målsettingen er klar: Aston Villa skal tilbake til toppen av Premier League og de skal spille ute i Europa. I tillegg vil han bygge opp Aston Villa som den mest populære klubben i Kina. Det kan by på problemer.

— Akkurat det er bare latterlig sett i lys av poplariteten i Kina til langt større klubber som Manchester United og Barcelona, sier Mark Dreyer til Reuters. Han driver nettstedet China Sports Insider.

Hans første oppgave blir å finne en ny manager til klubben.

Det er fortsatt ett hinder som kan stoppe Xias oppkjøp. Det må godkjennes av Premier League først. Dersom det skjer, og det er trolig bare formaliteter vil nå begge de store klubbene i Birmingham ha asiatiske eiere. Birmingham City er eid av forretningsmannen Carson Ywung fra Hong Kong.

Mer om engelsk fotball: